De overgang verlichten met gezonde voeding
Elke vrouw krijgt ermee te maken: de overgang. Gemiddeld op de leeftijd van 50 jaar dient de overgang zich aan, hoewel dat ook ruim eerder óf veel later het geval kan zijn. In dit artikel ontdek je tips en handvatten om jouw overgang te verlichten.
Overgang
Een van de veranderingen zodra je in de menopauze komt, is dat de productie van het hormoon oestrogeen verlaagd wordt. Oestrogenen stimuleren onder andere de inbouw van calcium en magnesium in de botten. Daarom neemt, naarmate je ouder wordt, de kans op osteoporose (botontkalking) toe en ben je gevoeliger voor botbreuken. Ook spelen oestrogenen een rol bij de huidspanning; ze zorgen voor het vasthouden van water en zouten in de huidcel. Bij een mindere spiermassa is er minder aanmaak van testosteron waaruit oestrogenen gemaakt worden. Het is dus van belang dat je op oudere leeftijd voldoende spiermassa houdt of krijgt, en bewegen is hiervoor essentieel.
Gewichtstoename
Helaas leidt de overgang al gauw tot een gewichtstoename van 6 tot 7 kilo. Je merkt dat wat je deed toen je jonger was als je wat gewicht wilde verliezen, niet meer voldoende werkt. Het laten staan van alcohol, frisdrank, snoep en koek zorgt bij de meeste vrouwen niet meer tot het gewenste gewicht. Veel vrouwen laten vervolgens de koolhydraten nog wat meer staan (brood, pasta, rijst en aardappels), maar ook dit leidt niet bij iedereen tot de gewenste gewichtsafname.
Met een voedingsplan op maat kun je je klachten verminderen.
Voedingsplan
Voor die personen is er ook een oplossing, maar dan moet je aan maatwerk denken. ‘Zo werk ik met een methode waarbij bloed wordt afgenomen, en er op basis van die waarden een voedingsplan op maat wordt gemaakt, rekening houdend met alle individuele omstandigheden’, vertelt Marijke Eijgenraam van Gracili. ‘Dit voedingsplan wordt gemaakt door een team van artsen en voedingsdeskundigen. De keuze van producten is niet gebaseerd op het aantal calorieën, niet op de verhouding koolhydraten, eiwitten en vetten, maar op de micronutriënten die zich in de voeding bevinden.’
Balans
‘Omdat uit de bloedwaarden voor deskundigen af te lezen is welke processen in het lichaam niet optimaal verlopen, en welke ‘grondstoffen’ er nodig zijn om die processen beter te laten verlopen, kunnen we het lichaam met de juiste voeding weer in balans brengen. Dat leidt niet alleen tot de gewenste gewichtsafname, maar ook merken veel klanten dat zij zich energieker voelen, beter slapen, minder gewrichts- en/of overgangsklachten hebben en zich weer lekkerder in hun vel voelen.’
Vergoeding
‘Ik begeleid je hierbij; ik ben orthomoleculair therapeut, aangesloten bij beroepsvereniging MBOG. Vrijwel alle verzekeraars vergoeden mijn consulten mits je een aanvullende dekking hebt bij de zorgverzekering. Juist aan het eind van het jaar is het slim te starten, zodat we de afspraken zowel in 2019 als 2020 kunnen inplannen en de vergoeding van beide jaren gebruikt kan worden. Je bent van harte welkom voor een vrijblijvende afspraak waarin we de mogelijkheden bespreken.’
-
Er kunnen allerlei momenten in het leven zijn waarop je gevoelsmatig op een kruispunt staat. Een moment waarop je niet weet of wat je doet nog wel het juiste is. Ga je door, of gooi je het roer om?
-
Er zijn vrouwen die op een andere leeftijd hormonale overgangsklachten ervaren en dus vervroegd in de overgang komen.
-
De overgang: iedere vrouw krijgt er op een gegeven moment mee te maken.
-
Heb je last van klachten als stemmingswisselingen, opvliegers, slapeloosheid en concentratieverlies? Of heb je te maken met menstruatieveranderingen?
-
Of je het nu ziet zitten of niet: er komt een moment dat je in de overgang komt. Grote kans dat je in die periode ook een baan hebt.
-
Overgangsklachten: het hoort erbij. Of toch niet? Veel vrouwen wordt verteld dat ze er maar mee moeten leven. Maar wist je dat lichaamsstress klachten kunnen verergeren? Door Body Stress Release kun je deze spanning weer loslaten.
-
Je zit net middenin een belangrijke vergadering als je hitte voelt opkruipen vanuit je borst. Al snel verspreidt de warmte zich via je nek naar je hoofd en je voelt dat je begint te zweten. Je probeert ongezien je hoofd te deppen, maar wat heeft het voor zin?
-
Het verhaal van Mirthe (54): ‘Toen ik relatief jong was, heb ik mijn moeder verloren. Met haar heb ik dan ook nooit kunnen praten over de overgang. Dat was echt een gemis, want ik had nooit verwacht dat het me zo moeilijk zou vallen.
-
Midden in de nacht word je badend in het zweet wakker. Tijdens een vergadering probeer je achteloos de druppels van je voorhoofd te vegen, maar je weet dat dat slechts een tijdelijke oplossing is.
-
In de jaren voor en na de laatste menstruatie bij vrouwen zoekt je lichaam door de veranderende hormoonhuishouding naar een nieuw evenwicht. In deze periode krijg je op een gegeven moment je laatste menstruatie, oftewel: je hebt te maken met de overgang.