
De overgang: hulp vragen is oké
Midden in de nacht word je badend in het zweet wakker. Tijdens een vergadering probeer je achteloos de druppels van je voorhoofd te vegen, maar je weet dat je helemaal rood bent aangelopen. Je voelt je steeds vaker somber zonder duidelijke verklaring en slaapt slecht.
Overgang
De overgang brengt veel vervelende klachten met zich mee. Het is niet bepaald een onderwerp waar je als vrouw graag over praat. Als je je er toch aan waagt, stuit je vaak op veel onbegrip. Regelmatig worden vrouwen van hulpverlener naar hulpverlener gestuurd met hun ‘vage’ klachten. Het is geen uitzondering dat vrouwen door hun overgangsklachten met het label ‘burn-out’ onterecht thuis komen te zitten.
Overgang symptomen
De bekendste symptomen van de overgang zijn:
- opvliegers
- nachtelijk zweten
- stemmingswisselingen
- slaapproblemen
- gewichtstoename
- geen zin in seks
- hoofdpijn
- ongewild urineverlies
- gewrichtsklachten
- botontkalking
Ongemakken
De bovengenoemde klachten zijn slechts een paar voorbeelden van de ongemakken die de overgang met zich meebrengt. Ze kunnen je leven behoorlijk gaan beheersen en je krijgt het gevoel dat je de controle over je leven kwijtraakt. Je wilt de regie graag weer in handen krijgen, maar weet niet hoe. Een overgangsconsulente kan hierin veel voor je betekenen.
Een overgangsconsulente adviseert je deskundig op het gebied van overgangsklachten.
Nieuwe fase
Stef Boes is sinds 2013 verpleegkundig overgangsconsulente, en daarnaast werkt ze als GGZ-praktijkondersteuner. ‘Je mag hulp vragen als je in de overgang komt. Het is een nieuwe fase in een vrouwenleven. Een tijd waarin je op zoek bent naar een nieuwe balans. Ik wil vrouwen graag helpen deze te vinden.’
Drie consulten
Een behandeling bij de overgangsconsulente bestaat uit drie consulten. ‘In een eerste consult geef ik informatie over de overgang aan de hand van de klachten waar de vrouw mee komt en screen ik alle klachten om te bepalen in welke fase van de overgang ze zit om een plan te kunnen maken. Ik laat haar dan eventueel bloed prikken bij de huisarts. In een tweede consult maken we een risicoananalyse, bekijken we de uitslagen en geef ik aan de hand van alle informatie adviezen. Een derde consult is nodig om te screenen of de adviezen iets hebben doen veranderen en of er nog klachten zijn.’
Juiste begeleiding
Tijdens haar werk als praktijkondersteuner in verschillende huisartsenpraktijken ontdekte Stef dat ze veel affiniteit heeft met vrouwen in de overgang. ‘Ik merkte dat vrouwen het moeilijk vinden om erover te praten. Mijn doel is om een vrouw te laten voelen dat ze niet alleen is. Ik help haar door de juiste begeleiding en adviezen te bieden en zo de overgang zo voorspoedig mogelijk te laten verlopen.’
-
Of je het nu ziet zitten of niet: er komt een moment dat je in de overgang komt. Grote kans dat je in die periode ook een baan hebt.
-
Overgangsklachten: het hoort erbij. Of toch niet? Veel vrouwen wordt verteld dat ze er maar mee moeten leven. Maar wist je dat lichaamsstress klachten kunnen verergeren? Door Body Stress Release kun je deze spanning weer loslaten.
-
Als je het niet hebt meegemaakt, weet je niet hoe het is: de overgang. Daarbij komt nog eens dat het voor de ene vrouw heel anders is dan voor de andere. Misschien heb jij wel die bekende opvliegers, nachtelijk zweten en slapeloosheid.
-
Ineens voel je de hitte razendsnel vanuit je buik naar boven kruipen en even later voel je de eerste zweetdruppeltjes al op je voorhoofd en tussen je borsten. Schijnbaar achteloos dep je met een tissue je gezicht en doet alsof er niets aan de hand is. Dat je nu net een opvlieger moet krijgen tijdens deze belangrijke vergadering.
-
De overgang kan voor vrouwen behoorlijk belastend zijn.
-
Midden in de nacht wakker worden, badend in het zweet. Je bekeken voelen omdat je tijdens een vergadering of een etentje ineens rood aanloopt en hevig begint te transpireren.
-
Cees Jan Oostwouder is pijnspecialist in het medisch centrum Excellent Care Clinics. Samen met zijn collega’s helpt hij onder andere de problemen die vrouwen ervaren tijdens hun menopauze te verlichten en te verhelpen, zoals opvliegers en nachtelijk transpireren.
-
De dag is nog niet halverwege en je hebt alweer moeite met concentreren. Je sluit je ogen en drukt je handen tegen je slapen, maar ook dat verlicht de pijn niet.
-
Stel je voor: je struint het internet af naar manieren om kilo’s kwijt te raken. Of je vriendin meent de heilige graal te hebben om af te vallen. Maar dan moet je oppassen dat je niet gaat jojo’en… Zoveel kleine lettertjes.
-
Artrose is een chronische gewrichtsaandoening die veel voorkomt: zo’n miljoen mensen in Nederland hebben er last van. Bij artrose wordt het kraakbeen een beetje dunner en er komen wat scheurtjes in, maar daar heb je nog niet zoveel last van. De last komt door de manier waarop het gewricht erop reageert. Soms door wat kleine ontstekingen en door oedeem.