
Waarom je je gevoelens niet moet onderdrukken
Emoties onderdrukken: we doen het allemaal weleens. Wanneer je wordt afgewezen, voel je de tranen al opkomen. Toch vecht je ertegen, want je wilt niet laten zien dat het je raakt. Maar wat als je structureel je gevoelens onderdrukt? Ik vertel je graag waarom je dat doet, wat de impact is en hoe je ermee om kan gaan.
Waarom we het doen
Van jongs af aan wordt het je al ingeprent. Je kan niet altijd je emoties laten zien. Soms moet je je lach inhouden om niet onbeleefd over te komen. Andere keren moet je je sterk houden als je verdriet hebt, zodat je niet zwak lijkt. We onderdrukken onze gevoelens om de controle te houden, aardig gevonden te worden of aan verwachtingen te voldoen. We vertellen onszelf dat we sterk zijn als we niet huilen en aardig zijn als we niet boos worden. In sommige gevallen kan het ook goed zijn om je emotie heel even te verbergen. Maar wanneer je dit regelmatig doet, kan het hele negatieve gevolgen hebben.
De gevolgen
Het wegstoppen van emoties werkt niet om je beter te voelen. Integendeel: emoties die onderdrukt zijn, komen juist harder terug. Daarnaast wordt in je lichaam langzaam een spanning opgebouwd. Die spanning kan zich op lange termijn uiten in lichamelijke problemen als hoofdpijn en duizeligheid. We noemen dat ook wel psychosomatische klachten. Ze ontstaan door het structureel onderdrukken van gevoelens, waardoor de dokter geen duidelijke lichamelijke oorzaak kan aanwijzen. Zo zie je dat lichaam en geest nauw in verband staan met elkaar.
Je lichaam en geest staan in nauw verband met elkaar
Emotieregulatie
Voor zowel je lichamelijke als je geestelijke toestand is het belangrijk om je emoties te reguleren. Probeer je gevoelens te accepteren en zoveel mogelijk te uiten. Als het eruit is, zul je van binnen erg opgelucht zijn. Wanneer je echter al jaren bepaalde emoties aan het onderdrukken bent kan het behoorlijk lastig zijn om deze te uiten. Dan is het verstandig om hulp te zoeken. Ik kan je helpen je gevoelens naar boven te halen. Als je deze accepteert, levert het je mentaal uiteindelijk heel veel op.
Herkenbaar?
Vind jij het lastig om je emoties te uiten? Therapie kan je helpen om gevoelens die erg diep zitten, te accepteren. Dat levert zowel mentaal als lichamelijk veel positieve effecten op. Je kan meer aan, zit lekkerder in je vel en voelt je fitter. Meer weten? Neem dan gerust contact op met praktijk Egilah. Ik vertel je graag meer over de mogelijkheden van therapie, en help je met liefde om dichter tot jezelf te komen.
-
Iedereen heeft weleens pijn. De traditionele Chinese geneeskunde beschouwt pijn als een stagnatie in de energiecirculatie.
-
Martha gaf aan dat ze zich niet meer lekker voelde tijdens haar dagelijkse werkzaamheden. Op het werk voelde ze zich moe, futloos en het was moeilijk om haar bed uit te komen. Daardoor gingen de resultaten op haar werk achteruit, waardoor haar leidinggevende ook steeds minder tevreden werd.
-
Na een intensieve training of een zware wedstrijd heeft je lichaam tijd nodig om te herstellen. Spierpijn, vermoeidheid en kleine blessures kunnen je prestaties belemmeren en je trainingstraject verstoren.
-
Ondergoed is niet meer alleen functioneel, het is uitgegroeid tot een fashion statement. Waar we vroeger simpelweg keken naar praktische oplossingen, zien we nu een duidelijke trend: comfort én stijl gaan hand in hand. De nieuwste collecties combineren zachte, ademende stoffen met trendy designs.
-
Heb je last van pijnklachten in je rug, nek of schouders, of ben je vaak vermoeid en/of misselijk? De oorzaak zou een gewrichtsblokkade kunnen zijn in je wervelkolom. Dit is met verschillende technieken goed te behandelen.
-
Hoofdpijn is een klacht die veel verschillende oorzaken kan hebben. Meestal trekt de pijn snel weer weg, maar in sommige gevallen blijft de pijn dagen, soms weken aanhouden. Dat is vaak erg belemmerend.
-
Voetreflextherapeut Krista: ‘Ik kreeg een telefoontje van Anna en zij vertelde me dat ze al tijden last van haar buik had. Een opgeblazen gevoel en daarbij pijn tot in haar onderrug. Naar het toilet gaan was lastig. Ze zat niet lekker in haar vel en wilde hiervan af.
-
Een bad nemen is een ontspannend moment voor je lichaam en geest. Daarnaast verbetert het ook je doorbloeding omdat je vaten door de warmte uitzetten.
-
Het nieuwe jaar staat voor deur en de goede voornemens worden weer uit de kast gehaald. In een wereld waarin fastfood en bewerkte producten de norm lijken te zijn, zijn bewuste keuzes in voeding belangrijker dan ooit. Wij helpen je daarom een eindje op weg met die goede voornemens over gezonder leven.
-
Heb je voetklachten, zoals pijn aan de bal van je voet of aan je hiel? Of heb je misschien te maken met een voetafwijking, zoals platvoeten, hielspoor, hallux valgus of holvoeten? Ook in het geval van diabetes of reuma kun je pijnlijke voeten krijgen.