
Weg met de pijn!
Iedereen heeft weleens pijn. De traditionele Chinese geneeskunde beschouwt pijn als een stagnatie in de energiecirculatie. De energie kan niet vrij stromen: het blokkeert ergens. Hoe kan een naald je hier vanaf helpen?
‘Er zijn ontzettend veel soorten pijn,’ vertelt Francis de Ruiter van Apollo Acupunctuur. ‘Het uit zich vaak op fysiek vlak, maar pijn kan zich ook emotioneel manifesteren. Je krijgt dan psychosomatische klachten. Bovendien kan pijn zich op verschillende manieren ontwikkelen. Pijn kan acuut ontstaan door invloeden van buitenaf, een trauma of een ongeluk. Maar pijn kan ook chronisch zijn. Dan is er een langdurige onbalans tussen de belastbaarheid en de hoeveelheid belasting. En dan heb je ook nog het onderscheid tussen pijn met of zonder deformatie: veranderingen in het weefsel, op oppervlakkig of diep niveau.’
Oblique
‘Wanneer iemand bij ons in de praktijk komt, analyseren we daarom eerste de pijnsoort,’ gaat Francis verder. ‘Bij acute pijn, bijvoorbeeld bij sporters met een pijnlijke spier, is oblique acupunctuur een goede optie. Waar de naald bij dry-needling rechtstreeks naar de pijnlijke plek gaat, wordt deze tijdens oblique acupunctuur schuin ingebracht, in de richting van de spier. Op deze manier wordt de meest pijnlijke plek aangeraakt en ontstaat er een korte samentrekking in de spier. Door deze prikkeling herstel je de eiwitlijn. In de eerste instantie verkrampt de spier, waarna deze loslaat en de aangedane spiervezels in hun normale vorm terugkomen.’
Schouderklachten
‘Ik krijg in de praktijk ook vaak mensen met langdurige pijnklachten die verzoeken om oblique acupunctuur.’ Het gaat dan regelmatig om schouderklachten. Maar in dat geval gebruikt Francis deze techniek niet. ‘In het schoudergebied lopen te veel meridianen, dus het risico is te groot. Als je veel in de meridianen gaat hengelen raken deze overprikkeld. Dit leidt soms tot aangezichtsproblemen en andere klachten. Dat betekent overigens niet dat acupunctuur niet mogelijk is bij langdurige schouderklachten! Integendeel, ‘gewone’ acupunctuur is dan nog steeds heel effectief. Het verschil met oblique acupunctuur is dat de naalden dan recht in de huid worden gestoken in plaats van schuin.’
Ik kijk naar het totaalplaatje
Disbalans
Bij langdurige pijnklachten is het ook extra belangrijk om op zoek te gaan naar de oorzaak van de pijnklachten. ‘Deze hangt altijd samen met een disbalans tussen inspanning en ontspanning. Zeker tijdens de pandemie zag ik dit vaak terug in mijn praktijk. Door de maatregelen mochten mensen een tijdje niet sporten. Toen alles weer open ging, ging iedereen er vol tegenaan. Maar hier was hun lichaam helemaal niet op voorbereid. Je lichaam kan de mate van belasting na zo’n lange tijd van ontspanning niet aan. Het advies is dan ook om deze balans zo goed mogelijk te behouden.’
Kleine dingen
‘Je ziet de gevolgen van een disbalans ook bijvoorbeeld bij mensen die in het voorjaar weer enthousiast in de tuin aan de slag gaan,’ vertelt Francis. ‘Door het snoeien en knippen van de heg krijgen ze bijvoorbeeld een tennisarm. Het zit hem soms echt in de kleine dingen, zoals een plotselinge toename van activiteit die je spieren niet gewend zijn. Een plaatselijke acupunctuurbehandeling doet de pijn verminderen. Maar hoe kan het dan eigenlijk dat de buurvrouw, die precies dezelfde klusjes doet in haar tuin, nergens last van heeft? Dan betekent het dat jij ergens een zwakke plek hebt die je buurvrouw niet heeft. Dan is het niet alleen mijn missie om de pijn plaatselijk te behandelen, maar ook om op zoek te gaan naar die zwakke plek en deze sterker te maken.’
Zwakke plek
Francis kijkt hierbij naar het totaalplaatje, naar alle meridianen. ‘Je hebt 12 hoofdmeridianen die allemaal gekoppeld zijn aan een specifiek orgaan. Een zwak orgaan is niet in staat om voor de balans te zorgen en leidt tot klachten. Zo is de niermeridiaan bijvoorbeeld gekoppeld aan rug- en knieklachten, en als je snel buiten adem bent, is de longmeridiaan ontregeld. Zie het als een wip. Als deze in balans is, is alles even sterk. Maar als er één of meerdere organen zwak zijn, dan is de balans verdwenen. Door acupunctuur versterk je deze zwakke organen en breng je de wip – en daarmee jezelf – weer in balans.’
-
Langzaam loopt het getalletje op je weer-app alsmaar een beetje op en maakt het regenwolkje plaats voor een stralend zonnetje. Heerlijk!
-
Peter (46) had al jaren last van zijn rug. Als rij-instructeur had hij toch vooral een zittend beroep en dat was niet bepaald bevorderlijk voor zijn klachten. Hij probeerde na zijn werk wel wat aan beweging te doen, maar zijn klachten begonnen hem daarin steeds meer te beperken.
-
Als je regelmatig ’s nachts wakker wordt van pijn of tintelingen in je hand, en schudden helpt niet meer, dan is de kans groot dat je een zogenaamd ‘Carpale Tunnel Syndroom’ (CTS) hebt.
-
Je voeten gebruiken is zo vanzelfsprekend. Vaak merk je pas hoe belangrijk je voeten zijn wanneer er een klacht tevoorschijn komt. Een medisch pedicure biedt gelukkig de oplossing voor verschillende voetklachten.
-
Ineens kwam het weer opzetten: gezichtsvelduitval. Annemarie wreef over haar voorhoofd. Nog even en dan zou die afschuwelijke hoofdpijn weer op komen zetten.
-
Hyperthermie kan een zinvolle uitbreiding zijn bij het behandelen van ziekten zoals kanker. De behandeling helpt de werking van bestraling en/of chemotherapie te versterken, om de tumor of het kankergezwel optimaal aan te pakken.
-
Iedereen kan het begrijpen, dat wanneer je kanker hebt je alles wil aangrijpen om beter te worden. Vandaag de dag zijn er ook verschillende behandelwijzen die uitgevoerd en gecombineerd kunnen worden.
-
Wanneer jij of een naaste te maken heeft met kanker, is dat vaak een heftige ervaring. Logischerwijs wil je alles op alles zetten om te genezen. Daarvoor kunnen verschillende behandelmethoden ingezet worden.
-
Toen Evelien (43) de eerste keer gediagnosticeerd werd met borstkanker, zat de schrik er goed in. ‘Maar ik was ook heel overtuigd dat het goed zou komen. Ik weet niet waar dat vandaan kwam’, vertelt ze. ‘Misschien is het mijn optimistische natuur.
-
Onderzoek naar het toepassen en de werkzaamheid van hyperthermie stopt nooit. Met nieuwe onderzoeken worden alsmaar meer toepassingen, werkingen en resultaten van hyperthermie bij het bestrijden van impactvolle ziekten zoals kanker, bevonden.