alimentatie

Alimentatie, wat houdt het in?

Na elkaar het ja-woord te hebben gegeven, hebben jullie de intentie om voor altijd bij elkaar te blijven. Helaas is dit niet altijd het geval. Door allerlei omstandigheden kan het na verloop van tijd niet meer werken en komt er een scheiding aan bod. Hiervoor zullen veel zaken moeten worden geregeld, waaronder de zogeheten ‘alimentatie’. Maar hoe werkt dit?

Wat is alimentatie?

Na een scheiding is het verplicht om voor elkaar te blijven zorgen. Dit heet het onderhoudsplicht. Alimentatie is dan ook een financiële bijdrage aan de kosten van levensonderhoud. De partner met het meeste inkomen steunt de minder daadkrachtige partner en de kinderen als die aanwezig zijn. Deze financiële bijdrage geldt alleen voor de mensen die getrouwd zijn geweest of een geregistreerd partnerschap hebben. Stellen die samenwoonden maar verder geen binding geregistreerd hebben, komen niet in aanmerking voor alimentatie.

Partneralimentatie

Partneralimentatie komt aan bod wanneer één van de partners niet financieel in staat is om zichzelf te redden. De inkomens verschillen dan aanzienlijk van elkaar. Mijn taak hierbij is om de kosten te gaan berekenen en hierover uitleg te geven. De verantwoordelijkheid voor afspraken die gemaakt moeten worden, ligt echter bij jullie zelf. Dit zal voornamelijk gaan over de duur en de hoogte van de alimentatie. Lukt het niet om er samen uit te komen? Dan kan een advocaat het van jullie overnemen. De rechter zal uiteindelijk een besluit nemen.

Een scheiding is een ingrijpende gebeurtenis

Kinderalimentatie

Als jullie uit elkaar gaan, spelen de kinderen ook een rol. De zorg voor de kinderen wordt verdeeld, maar de inkomens tellen niet langer bij elkaar op. Het is niet de bedoeling om de (grotendeels) verzorgende ouder hiervoor op te laten draaien. Ook is het belangrijk te voorkomen dat de levensstandaard van het kind/de kinderen achteruit gaat. Daarvoor is kinderalimentatie beschikbaar. Overleg dit goed met elkaar. Bekijk samen wat redelijk is en zet de financiën op een rijtje. Verloopt dit stroef? Dan kan ik altijd een berekening voor jullie maken. Zo weten jullie zeker dat het correct op papier staat.

De duur van financiële ondersteuning

Als meestverdienende partner betaal je doorgaans kinderalimentatie. Wettelijk gezien duurt deze plicht tot het kind financieel zelfstandig is of 21 jaar wordt. Als je kind(eren) tussen de 18 en 21 jaar oud zijn, hangt het er vanaf of zij nog studeren of zichzelf kunnen onderhouden. Gaan ze naar school? Dan loopt de alimentatie door. Als ze aan het werk zijn, kunnen jullie ervoor kiezen te stoppen met de alimentatie. Het is belangrijk dergelijke beslissingen in goed overleg te nemen, eventueel in aanwezigheid van een mediator.

Scheidingscoach

Op het internet zijn er veel rekentools beschikbaar om de hoogte van de alimentatie te berekenen. Toch is dit niet altijd even betrouwbaar. Als scheidingscoach ben ik gespecialiseerd in het maken van alimentatieberekeningen. Zo weten beide partijen waar ze aan toe zijn. Een scheiding is een ingrijpende gebeurtenis. Als coach help ik jou de stress te verlichten door de financiële zaken op te pakken. Ben jij opzoek naar hulp? Neem gerust contact met mij op.

Datum: 30 juli 2020