relatietherapie

Als de verliefdheid verdwenen is

Aan het begin van een nieuwe relatie vind je alles leuk aan de ander. Hij is in jouw ogen de persoon waarbij je vaak in zijn buurt wilt zijn. Je zit op een roze wolk, maar hoe ga je ermee om als deze wolk van kleur verandert? Wat doe jij als jouw gevoelens niet dieper gaan, naar ‘houden van’? Wat wil en kun je doen om je relatie weer sterk te maken?

Op een roze wolk

Je herkent het vast wel: de eerste paar maanden van een nieuwe relatie ben je tot over je oren verliefd. Het is nieuw, spannend, en je wil het liefst ieder moment van de dag met je partner samen zijn. De hormonen gieren door je lijf tijdens deze eerste periode van verliefdheid. Maar dit houdt je lijf niet lang vol. Na een tijdje zullen je verliefde gevoelens dus minder worden, en merk je dat je relatie in een nieuwe fase terechtkomt.

Een nieuwe fase

Na een paar maanden verliefdheid is de roze wolk verdwenen, en verandert je verliefdheid in ‘houden van’. Dit betekent ook dat je misschien meer vervelende eigenschappen ziet van je partner, die je eerder niet waren opgevallen. Misschien kom je erachter dat je partner niet de ware is en dat je de relatie beter kunt verbreken, of je accepteert de minder goede eigenschappen en werkt samen aan het opbouwen van een stabiele relatie. Hierin is het belangrijk dat je eerlijk naar jezelf blijft, en zo de sleur voorkomt.

Houd het spannend

Maar hoe houd je je relatie dan leuk en spannend? Probeer eens een vast moment te
plannen voor quality time samen. Een etentje, een wandeling door het park, of een simpele
spelletjesavond bij jullie thuis. Of verras je partner eens met een driegangendiner uit eigen keuken, of een spannende massage. Door tijd voor elkaar vrij te maken verlies je elkaar niet zo snel uit het oog.

Je zit op een roze wolk, maar hoe ga je ermee om als deze wolk van kleur verandert?

Communicatie is het belangrijkst

Je kunt van alles verzinnen om de relatie levendiger te maken, maar communicatie is het allerbelangrijkst in een relatie. Weet je bijvoorbeeld wat de verwachtingen zijn van je partner, en is je partner wel op de hoogte van de jouwe? Het is cruciaal om te blijven praten en écht naar elkaar te luisteren. Met elkaar in contact te blijven. Als je elkaar al heel lang kent, denk je soms dat je geen woorden nodig hebt om te weten wat de ander denkt, maar dit is lang niet altijd het geval en kan tot misverstanden leiden.

Waardeer elkaar

Vergeet niet dat jullie relatie bijzonder is, en probeer hier eens wat vaker bij stil te staan. Waarom ben je in de eerste instantie voor elkaar gevallen? Denk ook eens samen terug aan wat je zo bijzonder vond en nog steeds vindt van de ander. Wat trok jullie in de eerste instantie tot elkaar aan? Blijf trouw aan jouw gevoelens en verwachtingen maar respecteer ook die van de ander. Het is geen gevecht, het is in liefde geven en nemen.

Relatietherapie kan helpen

Zelfs als je denkt dat je het niet nodig hebt, kan relatietherapie helpen om jou en je partner (weer) dichter bij elkaar te brengen. Relatietherapeut Jan van Eck helpt stellen om bewust na te denken over hun relatie en hun gevoelens onder woorden te brengen. Je gaat in gesprek over jezelf, je situatie, en de problemen waar je tegenaan loopt. Aan de hand van dit gesprek kun je inzichten krijgen en formuleer je een doel of meerdere doelen, waar je samen naar toe werkt. Tijdens het hele traject staat je eigen probleemoplossende vermogen centraal. Hierdoor kunnen jullie ook in de toekomst zelf richting geven aan jullie leven.

Datum: 04 mei 2022