
Echt leren luisteren naar elkaar
We praten graag, maar luisteren we ook echt naar elkaar? Goed luisteren versterkt de band tussen jou en je partner. De ander zal het waarderen als je écht en actief luistert. Hoe beter je erin wordt, hoe waardevoller je zult zijn voor je partner. En des te hoger de kwaliteit van je relatie. Daarnaast vergaar je kennis en word je wijzer. En zeg nu zelf: hoe irritant is het om je verhaal drie keer opnieuw te moeten vertellen? Dat wil jij voor jezelf en voor je partner voorkomen.
Tijd voor elkaar nemen
Na verloop van tijd kan de open communicatie tussen jou en je partner verdwijnen. Door overvolle agenda’s vanwege allerlei verplichtingen zoals werk, sporten en sociale activiteiten hou je nauwelijks fut over en plof je met je laatste restje energie neer op de bank of ga je doodmoe naar bed. Er is weinig tijd en energie meer om aandachtig naar de ander te luisteren, wat je relatie uiteindelijk weinig tot geen goed zal doen.
Automatisch luisteren?
Je kunt denken dat luisteren een automatisch proces is waaraan je geen aandacht hoeft te besteden. Maar niets is minder waar. Als je denkt dat horen en luisteren hetzelfde is, zou dit nog weleens een grote bron van communicatieproblemen kunnen zijn. Er is namelijk een groot verschil tussen horen en luisteren. Horen is slechts het inzetten van je zintuig ‘gehoor’. Je signaleert geluiden en geeft mogelijk een reactie waaruit blijkt dat je het gehoord hebt. Maar luisteren vergt meer aandacht.
Luisteren in plaats van horen
Wanneer je luistert, ben je niet alleen geluid aan het opvangen, maar zet je je in om je bewust te worden van wat het is dat je hoort. Je neemt waar, probeert het gehoorde te interpreteren en aan te voelen wat de ander je wil zeggen. Als je het begrijpt en er inhoudelijk met respect op reageert, pas dan kan er sprake zijn van goede communicatie. Dat klinkt makkelijk, maar dat is het in veel gevallen helemaal niet. Maar gelukkig kunnen we de kunst van het converseren leren. Er zit een goede luisteraar in ons allemaal. Het hangt alleen af van de wil en van het vermogen om de tijd te nemen om te horen, interpreteren en begrijpen wat de ander zegt.
Er zit een goede luisteraar in iedereen
De kunst van het leren luisteren
Actief luisteren kun je leren en oefenen. Belangrijk daarbij is dat je aandacht hebt voor je partner. Toon belangstelling, vermijd afleiding, stel vragen en neem een open houding aan. Op die manier ontwikkel je je emotionele intelligentie. Stel dus geen vragen die je al voor de ander kunt invullen. Onderbreek de ander ook niet en verander niet zomaar van gespreksonderwerp. Neem de tijd om door te vragen en om de ander proberen te begrijpen en aan te voelen.
Echt aanhoren
Een belangrijke factor in goed luisteren zit hem erin de ander serieus te nemen en echt aan te horen, zonder te (ver)oordelen. Veel mensen zijn al snel geneigd meer bezig te zijn met wat ze zélf willen overbrengen, dan met wat de ander hen vertelt. Zet jouw eigen mening even opzij, want doordat je druk bezig bent een mening te formuleren, luister je niet goed meer. Luister eerst, en denk daarna pas na over wat je precies tegen de ander wil zeggen. Probeer het verhaal niet steeds alleen aan te vullen met jouw ervaringen, meningen en inzichten. Luister gewoon.
Weer in gesprek met elkaar
Wanneer je goed luisteren lastig vindt, kan ik je helpen om te leren wat jij op jouw manier kunt doen. Ik ben relatietherapeut en persoonlijk coach, en kan jou en/of je partner helpen met verschillende luistertechnieken. We gaan je bewust maken van je eigen luisterskills en deze stap voor stap ontwikkelen. We gaan aan de slag met oefeningen die je direct kunt toepassen, zodat jij en je partner weer oog en oor voor elkaar hebben tijdens gesprekken.
Over counseling
Met behulp van counseling zorgen we ervoor dat jij en je partner (weer) actief naar elkaar gaan luisteren. Je zult de verbondenheid tussen jou en je partner voelen groeien. Merk hoe jullie band versterkt en relatie verbetert. Heb jij hier behoefte aan? Neem dan contact op voor een eerste kennismaking.
-
In een relatie draait het om het tonen van liefde en waardering voor elkaar. Een geweldige manier om je partner te laten zien hoeveel je om hem of haar geeft, is door middel van romantische cadeaus.
-
Woorden hebben kracht. Hoe je communiceert heeft invloed op je relaties en op jezelf. Welke woorden je kiest, zegt iets over je emoties en gevoelens ten aanzien van jezelf.
-
De knoop is doorgehakt. Jullie gaan uit elkaar.
-
Als tiener stap je onbevlekt in de wereld van relaties. In de loop der jaren bewandel je met verschillende mensen jouw levenspad, om uiteindelijk gevormd te zijn tot de persoon die je vandaag bent. Je verzamelt kostbare herinneringen, maar maakt helaas ook vervelende gebeurtenissen mee. Gebeurtenissen die je kwetsen en tekenen.
-
Een sleur in een relatie. Het komt helaas vaker voor. Hoewel je dit vaker voorbij ziet komen, wilt iedereen dit natuurlijk voorkomen. Het liefste hou je de relatie zo spannend, nieuw en speciaal mogelijk.
-
Aan het begin van een nieuwe relatie vind je alles leuk aan de ander. Hij is in jouw ogen de persoon waarbij je vaak in zijn buurt wilt zijn. Je zit op een roze wolk, maar hoe ga je ermee om als deze wolk van kleur verandert?
-
Relaties lopen niet altijd zoals je graag zou willen. Je bent uit elkaar gegroeid, je merkt dat je om kleine dingen ruzie maakt of misschien is iets wat je in het begin van de relatie erg aantrekkelijk vond een ergernis geworden. Hoe komt dat?
-
Jij en je partner houden van elkaar. Toch loopt het in de relatie niet altijd zo soepel als je graag zou willen.
-
Het voelt alsof je de juiste persoon gevonden hebt. Al lange tijd ben je met je partner samen en je weet van elkaar dat dit nog lange tijd gaat duren. Maar soms komen er toch nog irritaties naar boven.
-
De vorige relatie kwam abrupt tot een einde. Je dacht zelf dat de relatie nog prima was. Natuurlijk was het niet perfect.