vechtscheiding

Het voorkomen van een vechtscheiding

De emoties staan al weken op overlopen. Je scheiding dreigt een strijd te worden, sneller dan je zou willen. Zo langzamerhand lijkt het steeds meer of alles in deze scheiding gaat anders dan je wil. En daarom lukt het je niet met rationele blik naar de situatie te blijven kijken. Bij Flevoscheiden kunnen we je helpen om van je scheiding geen vechtscheiding te maken door je te ondersteunen in dit moeilijke en emotionele proces.

Geen andere optie

Je wil uit elkaar, maar er is één factor dat jullie onvermijdelijk bij elkaar blijft brengen: de kinderen. Je wilt natuurlijk liever geen ruzie maken. Je wilt niet hoeven vechten om je eigen kinderen zo vaak mogelijk te kunnen zien. Maar er lijkt geen andere optie te zijn. Je weet dat je kinderen niet het slachtoffer van je scheiding mogen worden, maar je wil er zelf ook niet aan onderdoor gaan en slecht uit de situatie komen.

De strijdbijl begraven

Ten strijde trekken tegen je ex-partner is niet nodig. De situatie is al moeilijk genoeg. We kunnen proberen om het beste ervan te maken, maar het zal nooit perfect worden. Door de scheiding gaan jullie allebei je eigen weg, maar het is ook een situatie waarin het belangrijk is om compromissen te sluiten. Je kunt niet in alle zaken je zin krijgen. Overleg met je partner is dus nodig om je kinderen een goede toekomst te kunnen garanderen.

Een vechtscheiding is niet per se nodig

Over het ouderschapsplan

Als jullie kinderen hebben onder de achttien jaar stellen we een ouderschapsplan op. Hierin leg je vast wat de afspraken zijn over jullie kinderen. Dit is onder andere de omgangsregeling, waarin jullie afspreken wie wanneer de kinderen in huis heeft en wat jullie tijdens de schoolvakanties doen. Jullie verdelen in het ouderschapsplan ook de opvoedtaken, kosten van kinderen en hoe jullie elkaar informeren over ontwikkelingen en gebeurtenissen. Alimentatie is ook een onderdeel van het ouderschapsplan. Kinderalimentatie komt voor als jullie besluiten dat één van beide ouders voornamelijk de verzorging op zich neemt.

Moderne opties

Het is moeilijk om in al deze kwesties je zin te krijgen. Wat kun je doen om lange, vruchteloze discussies te voorkomen? Een eerste tip is om de ander niet te veel de schuld te geven. Blijf met elkaar praten zo lang het goed gaat. Als de emoties toch aan beginnen te kloppen kun je het beste even afstand nemen. Lukt praten in persoon niet, of wil je dit niet? We leven in een moderne wereld: communicatie via mail, WhatsApp of telefonisch contact is allemaal mogelijk. En in alle gevallen geldt: niet waar de kinderen bij zijn. De situatie is al moeilijk genoeg.

Goed uit een slechte situatie komen

Ik ben Ron Teiwes, mediator bij scheidingen. Wat doe ik als scheidingsmediator? Ik zorg ervoor dat de onderlinge communicatie goed verloopt en er zo min mogelijk conflicten zijn. Ik geef jullie handvatten om deze nare periode op een zo goed mogelijke manier door te komen. Ik kan in veel van de gevallen gesubsidieerde rechtshulp aanbieden. Niemand wil in een scheiding terecht komen, niemand wil hoeven strijden om het recht om de kinderen nog zo vaak mogelijk te kunnen zien. Maar ik kan er voor zorgen dat je, als je toch in deze situatie terecht komt, er ook weer goed uit kan komen.

Datum: 29 januari 2020