Het voorkomen van een vechtscheiding
De emoties staan al weken op overlopen. Je scheiding dreigt een strijd te worden, sneller dan je zou willen. Zo langzamerhand lijkt het steeds meer of alles in deze scheiding gaat anders dan je wil. En daarom lukt het je niet met rationele blik naar de situatie te blijven kijken. Bij Flevoscheiden kunnen we je helpen om van je scheiding geen vechtscheiding te maken door je te ondersteunen in dit moeilijke en emotionele proces.
Geen andere optie
Je wil uit elkaar, maar er is één factor dat jullie onvermijdelijk bij elkaar blijft brengen: de kinderen. Je wilt natuurlijk liever geen ruzie maken. Je wilt niet hoeven vechten om je eigen kinderen zo vaak mogelijk te kunnen zien. Maar er lijkt geen andere optie te zijn. Je weet dat je kinderen niet het slachtoffer van je scheiding mogen worden, maar je wil er zelf ook niet aan onderdoor gaan en slecht uit de situatie komen.
De strijdbijl begraven
Ten strijde trekken tegen je ex-partner is niet nodig. De situatie is al moeilijk genoeg. We kunnen proberen om het beste ervan te maken, maar het zal nooit perfect worden. Door de scheiding gaan jullie allebei je eigen weg, maar het is ook een situatie waarin het belangrijk is om compromissen te sluiten. Je kunt niet in alle zaken je zin krijgen. Overleg met je partner is dus nodig om je kinderen een goede toekomst te kunnen garanderen.
Een vechtscheiding is niet per se nodig
Over het ouderschapsplan
Als jullie kinderen hebben onder de achttien jaar stellen we een ouderschapsplan op. Hierin leg je vast wat de afspraken zijn over jullie kinderen. Dit is onder andere de omgangsregeling, waarin jullie afspreken wie wanneer de kinderen in huis heeft en wat jullie tijdens de schoolvakanties doen. Jullie verdelen in het ouderschapsplan ook de opvoedtaken, kosten van kinderen en hoe jullie elkaar informeren over ontwikkelingen en gebeurtenissen. Alimentatie is ook een onderdeel van het ouderschapsplan. Kinderalimentatie komt voor als jullie besluiten dat één van beide ouders voornamelijk de verzorging op zich neemt.
Moderne opties
Het is moeilijk om in al deze kwesties je zin te krijgen. Wat kun je doen om lange, vruchteloze discussies te voorkomen? Een eerste tip is om de ander niet te veel de schuld te geven. Blijf met elkaar praten zo lang het goed gaat. Als de emoties toch aan beginnen te kloppen kun je het beste even afstand nemen. Lukt praten in persoon niet, of wil je dit niet? We leven in een moderne wereld: communicatie via mail, WhatsApp of telefonisch contact is allemaal mogelijk. En in alle gevallen geldt: niet waar de kinderen bij zijn. De situatie is al moeilijk genoeg.
Goed uit een slechte situatie komen
Ik ben Ron Teiwes, mediator bij scheidingen. Wat doe ik als scheidingsmediator? Ik zorg ervoor dat de onderlinge communicatie goed verloopt en er zo min mogelijk conflicten zijn. Ik geef jullie handvatten om deze nare periode op een zo goed mogelijke manier door te komen. Ik kan in veel van de gevallen gesubsidieerde rechtshulp aanbieden. Niemand wil in een scheiding terecht komen, niemand wil hoeven strijden om het recht om de kinderen nog zo vaak mogelijk te kunnen zien. Maar ik kan er voor zorgen dat je, als je toch in deze situatie terecht komt, er ook weer goed uit kan komen.
-
Een scheiding is voor niemand een gemakkelijke periode. Het kan emotioneel en mentaal uitdagend zijn om door deze situatie heen te gaan, vooral als er kinderen bij betrokken zijn.
-
De scheiding is achter de rug en het leven lijkt zijn normale vorm weer aan te nemen. Toch zijn er nog regelmatig conflicten, omdat je ex-partner ‘dwarsligt’.
-
Het voelt alsof je de juiste persoon gevonden hebt. Al lange tijd ben je met je partner samen en je weet van elkaar dat dit nog lange tijd gaat duren. Maar soms komen er toch nog irritaties naar boven.
-
Durf je niet zo goed op anderen af te stappen? Dan ontmoet je misschien liever online nieuwe mensen dan in reallife. De mogelijkheden hiervoor zijn de laatste jaren alsmaar groter geworden. Zo kun je tegenwoordig bijvoorbeeld gebruik maken van verschillende apps en websites om nieuwe mensen te ontmoeten.
-
In een relatie draait het om het tonen van liefde en waardering voor elkaar. Een geweldige manier om je partner te laten zien hoeveel je om hem of haar geeft, is door middel van romantische cadeaus.
-
Woorden hebben kracht. Hoe je communiceert heeft invloed op je relaties en op jezelf. Welke woorden je kiest, zegt iets over je emoties en gevoelens ten aanzien van jezelf.
-
De knoop is doorgehakt. Jullie gaan uit elkaar.
-
‘Je bent niet eerlijk tegen mij.’ Een uitspraak die je persoonlijk kan raken. Je wordt ten onrechte op iets aangesproken waar je niet verantwoordelijk voor bent of wat voor je gevoel niet klopt. Je wilt je dan verdedigen, maar er wordt niet naar je geluisterd. Je vindt het onrechtvaardig.
-
‘Maar hij/zij begon!’ klinkt het met regelmaat op het schoolplein terwijl er gewezen wordt naar een ander.
-
Na veel wikken en wegen is het hoge woord er dan eindelijk uit: jullie zijn uit elkaar. Of de relatie nu lang heeft geduurd of je maar kort samen bent geweest, het staat vast. Je bent weer alleen.