‘Ik heb geen therapie nodig!’
Je laat je van je beste kant zien op je werk en maakt wekelijks tijd vrij voor de borrel op vrijdag. Je doet alles voor je kinderen en als het even lukt, spreek je ook nog af met je vriendinnen. Toegegeven: je zou meer tijd kunnen investeren in je relatie, maar je hebt niet echt iets te klagen. En die kleine irritaties, die horen er gewoon bij, toch? Als een vriendin voorstelt dat je eens met iemand gaat praten, reageer je een beetje verbaasd: ‘Ik heb geen therapie nodig!’ Iedere relatie heeft weleens een minder spannende periode. En trouwens, relatietherapie is toch alleen voor koppels die al in een diepe crisis zitten?
Kleine irritaties
Jij en je partner zaten altijd op één lijn, maar je krijgt steeds vaker het gevoel dat hij je helemaal niet begrijpt. Of je weet het wel, maar je durft het niet te zeggen. Omdat je niet goed kunt uitleggen waar dit gevoel vandaan komt, zeg je er maar niets over. Misschien heb je het idee dat je partner niet meer altijd eerlijk tegen je is en je realiseert je dat jullie eigenlijk al tijden niet écht meer naar elkaar hebben geluisterd. Dit zijn allemaal signalen die je niet zou moeten negeren. Het is immers geen geheim dat een opeenstapeling van kleine irritaties kan uitgroeien tot iets groters.
Signalen herkennen
Hoewel je er misschien nog niet zo bij stilstaat, is het belangrijk om actie te ondernemen voordat er echt een groot probleem ontstaat waardoor je relatie echt beschadigd raakt. Ook als je zelf denkt dat het nu (nog) niet nodig is. Als je de signalen vroeg herkent en dan actie durft te ondernemen door in gesprek te gaan met een professional, kan de lucht vaak al na één sessie geklaard zijn. Wanneer je pas in actie komt als je voelt dat je persoonlijk of in je relatie al helemaal vastgelopen bent, wordt het proces veel langer en moeilijker.
Onderneem actie voordat er echt een groot probleem ontstaat
Onverwachte vragen
Relatietherapie wordt vaak gezien als een laatste redmiddel, maar kan juist voordat je op dat punt komt al erg waardevol zijn. Wat je nodig hebt, is iemand die je uitdaagt om eens anders naar de situatie te kijken, ook al lijken je twijfels en irritaties misschien nog klein en onbelangrijk. Doordat iemand jou onverwachte vragen stelt, wordt het probleem van andere kanten belicht. Je eigen oplossende vermogen wordt aangesproken en versterkt. Zo leer je om je leven (weer) richting te geven op je eigen manier. De manier die bij jou past.
-
Een scheiding is voor niemand een gemakkelijke periode. Het kan emotioneel en mentaal uitdagend zijn om door deze situatie heen te gaan, vooral als er kinderen bij betrokken zijn.
-
De scheiding is achter de rug en het leven lijkt zijn normale vorm weer aan te nemen. Toch zijn er nog regelmatig conflicten, omdat je ex-partner ‘dwarsligt’.
-
Het voelt alsof je de juiste persoon gevonden hebt. Al lange tijd ben je met je partner samen en je weet van elkaar dat dit nog lange tijd gaat duren. Maar soms komen er toch nog irritaties naar boven.
-
Durf je niet zo goed op anderen af te stappen? Dan ontmoet je misschien liever online nieuwe mensen dan in reallife. De mogelijkheden hiervoor zijn de laatste jaren alsmaar groter geworden. Zo kun je tegenwoordig bijvoorbeeld gebruik maken van verschillende apps en websites om nieuwe mensen te ontmoeten.
-
In een relatie draait het om het tonen van liefde en waardering voor elkaar. Een geweldige manier om je partner te laten zien hoeveel je om hem of haar geeft, is door middel van romantische cadeaus.
-
Woorden hebben kracht. Hoe je communiceert heeft invloed op je relaties en op jezelf. Welke woorden je kiest, zegt iets over je emoties en gevoelens ten aanzien van jezelf.
-
De knoop is doorgehakt. Jullie gaan uit elkaar.
-
‘Je bent niet eerlijk tegen mij.’ Een uitspraak die je persoonlijk kan raken. Je wordt ten onrechte op iets aangesproken waar je niet verantwoordelijk voor bent of wat voor je gevoel niet klopt. Je wilt je dan verdedigen, maar er wordt niet naar je geluisterd. Je vindt het onrechtvaardig.
-
‘Maar hij/zij begon!’ klinkt het met regelmaat op het schoolplein terwijl er gewezen wordt naar een ander.
-
Na veel wikken en wegen is het hoge woord er dan eindelijk uit: jullie zijn uit elkaar. Of de relatie nu lang heeft geduurd of je maar kort samen bent geweest, het staat vast. Je bent weer alleen.