
Nieuwe partner, nieuwe afspraken?
Nanda vertelt: ‘Michael en ik zijn twee jaar geleden in goed overleg uit elkaar gegaan. In het begin overlegden we erg goed met elkaar. Maar nu hij een nieuwe vriendin heeft, wordt het lastig. Tot mijn frustratie liggen de kinderen nu weleens pas om half twaalf in de avond op bed, en krijgen ze de halve speelgoedafdeling voor hun verjaardag. In het ouderschapsplan stonden heel andere afspraken.’
Ouderschapsplan
Een aantal jaren geleden zijn jullie in redelijk overleg uit elkaar gegaan. Met behulp van de mediator hebben jullie toen een ouderschapsplan opgesteld. In het beste geval waren jullie allebei, en je kind of kinderen natuurlijk, tevreden met de gemaakte afspraken omtrent de alimentatie en de zorg en opvoeding van jullie kinderen. Maar waar je toen niet bij stilstond, is dat de situatie over een paar jaar anders zou kunnen zijn. Register-mediator Jolanda Hellings legt uit: ‘De meeste mensen die ik begeleid bij het opstellen van een ouderschapsplan tijdens de scheiding, hebben meestal nog geen andere partner. Vaak kunnen zij in goed overleg afspraken maken rondom de opvoeding en zorgtaken van hun kinderen. Maar als er dan na verloop van tijd toch een nieuwe partner in beeld komt, komt het voor dat deze partner ook invloed gaat uitoefenen. Hij of zij kan na een tijdje bijvoorbeeld ouderlijke taken op zich nemen, en zich bekommeren om de opvoeding en de zorgtaken rondom de kinderen. Dit tot frustratie aan de kant van de andere ouder, met als gevolg dat de communicatie tussen beide ouders wat minder vlekkeloos verloopt dan eerst.’
Wat nu?
Jolanda vervolgt: ‘Nu er een nieuwe partner in beeld is, blijft het belangrijk om goed met elkaar te kunnen overleggen over de opvoedingsafspraken. Daarom adviseer ik ook om periodiek het ouderschapsplan nog eens door te nemen. Situaties veranderen nou eenmaal. Als neutrale en deskundige partij kan ik jullie helpen om weer constructief met elkaar in gesprek te gaan. Zo kunnen jullie opnieuw goede afspraken maken rond de zorg en opvoeding van de kinderen. Ook de kinderen worden op een passende manier betrokken bij de realisatie van een nieuw ouderschapsplan.’
‘Uit eigen ervaring weet ik dat een echtscheiding met kinderen veel van je vraagt’
Jullie blijven ouders
‘Daarnaast kan een nieuwe partner ook invloed hebben op de alimentatie. Ook hierover gaan we met elkaar in gesprek. Het uiteindelijke doel is dat jullie weer constructief met elkaar kunnen overleggen. Dit is in het belang van jullie zelf, maar ook in het belang van je kinderen. Want ook al zijn jullie gescheiden, jullie blijven allebei ouders.’
Maak kennis met Jolanda
‘Uit eigen ervaring weet ik dat een echtscheiding met kinderen veel van je vraagt: zowel op emotioneel als praktisch gebied. Voor beide partijen is het vaak lastig om het besluit te nemen om uit elkaar te gaan. Vooral als er kinderen bij betrokken zijn, is het belangrijk om het verleden een plekje te geven en de ogen te richten op jullie toekomst. Succesvol scheiden begint met een goede communicatie, waarbij de kinderen centraal staan. Ik begeleid jullie bij het hele proces, en het (opnieuw) realiseren van een ouderschapsplan waar jullie beiden achter staan.’
-
In een relatie draait het om het tonen van liefde en waardering voor elkaar. Een geweldige manier om je partner te laten zien hoeveel je om hem of haar geeft, is door middel van romantische cadeaus.
-
Woorden hebben kracht. Hoe je communiceert heeft invloed op je relaties en op jezelf. Welke woorden je kiest, zegt iets over je emoties en gevoelens ten aanzien van jezelf.
-
De knoop is doorgehakt. Jullie gaan uit elkaar.
-
Als tiener stap je onbevlekt in de wereld van relaties. In de loop der jaren bewandel je met verschillende mensen jouw levenspad, om uiteindelijk gevormd te zijn tot de persoon die je vandaag bent. Je verzamelt kostbare herinneringen, maar maakt helaas ook vervelende gebeurtenissen mee. Gebeurtenissen die je kwetsen en tekenen.
-
Een sleur in een relatie. Het komt helaas vaker voor. Hoewel je dit vaker voorbij ziet komen, wilt iedereen dit natuurlijk voorkomen. Het liefste hou je de relatie zo spannend, nieuw en speciaal mogelijk.
-
Aan het begin van een nieuwe relatie vind je alles leuk aan de ander. Hij is in jouw ogen de persoon waarbij je vaak in zijn buurt wilt zijn. Je zit op een roze wolk, maar hoe ga je ermee om als deze wolk van kleur verandert?
-
We praten graag, maar luisteren we ook echt naar elkaar? Goed luisteren versterkt de band tussen jou en je partner. De ander zal het waarderen als je écht en actief luistert. Hoe beter je erin wordt, hoe waardevoller je zult zijn voor je partner.
-
Relaties lopen niet altijd zoals je graag zou willen. Je bent uit elkaar gegroeid, je merkt dat je om kleine dingen ruzie maakt of misschien is iets wat je in het begin van de relatie erg aantrekkelijk vond een ergernis geworden. Hoe komt dat?
-
Jij en je partner houden van elkaar. Toch loopt het in de relatie niet altijd zo soepel als je graag zou willen.
-
Het voelt alsof je de juiste persoon gevonden hebt. Al lange tijd ben je met je partner samen en je weet van elkaar dat dit nog lange tijd gaat duren. Maar soms komen er toch nog irritaties naar boven.