scheiding

Ondersteuning tijdens jullie scheiding

Een scheiding: één van de meest ingrijpende gebeurtenissen die een gezin kan overkomen. Heftig voor jou én voor je kinderen. Samen met je ex-partner blijf je ook na de scheiding samen de verantwoordelijkheid over je kinderen houden. Hoewel je geen stel meer bent, ben je nog wel ouders samen. Het kan je dus vaak gebeuren dat je geconfronteerd wordt met eigenschappen van je ex-partner die juist de reden vormden om te scheiden. En dat kan de overgang van partners met kinderen naar alleen maar nog ouders lastig maken.

Tip van de scheidingsexpert

Scheidingsadviseur Ron Teiwes: ‘De overgang van partners met kinderen naar alleen nog maar ouders is soms best lastig, omdat je wordt geconfronteerd met de eigenschappen van je partner die je helemaal niet leuk vond. Het komt dikwijls voor dat ouders hun kinderen inzetten om hun gelijk te krijgen. De belangrijkste regel is dus om dát niet te doen. Daarnaast kan het een eye-opener zijn om eens een lijstje te maken met dingen die je wel leuk vindt aan de ander als ouder.’

Co-ouders

Ron vervolgt: ‘Steeds vaker kiezen gezinnen voor het co-ouderschap. Beide ouders dragen de volledige verantwoording voor de zorg van de kinderen. Hierbij wordt de opvoeding van de kinderen zoveel mogelijk gelijk onder beide ouders wordt verdeeld. De kinderen wonen dan om de beurt bij van de ouders. Co-ouderschap werkt alleen als beide ouders op goede voet met elkaar staan, en met elkaar op een constructieve manier over de kinderen en de opvoeding kunnen praten. Alle afspraken tussen de ouders worden vastgelegd in het ouderschapsplan.’

Hulp en ondersteuning

Een van belangrijkste taken van de scheidingsbemiddelaar of mediator is het bewaken van de belangen van de kinderen tijdens de scheiding. Dit om je kinderen zo goed en gelukkig mogelijk door de scheiding en de periode daarna te slepen. De scheidingsbemiddelaar/mediator kan jullie ouders ondersteunen bij:

  • Het voorbereiden van hoe je de kinderen gaat vertellen dat jullie uit elkaar gaan
  • Het maken van een ouderschapsplan en wie welke kosten gaat dragen
  • Het vastleggen van al jullie afspraken in een echtscheidingsconvenant

De overgang van ‘partners’ naar alleen ‘ouders’ is lastig

Het verhaal van Mark, een kind van gescheiden ouders

‘Knallende deuren, schreeuwende stemmen en klappen op de muur. Het klinkt misschien als een oorlogssituatie, maar het was de omgeving waar ik tijdens de scheiding van mijn ouders verkeerde. De gevolgen van hun vechtscheiding merk ik nog steeds, zelfs nu ik halverwege de twintig ben. Na de scheiding bleef ik mijn moeder, waarna het contact met mijn vader verslechterde. Dit had vooral te maken met de aanhoudende ruzies tussen mijn ouders, waarin ik ook meegesleept. Op dit moment woon ik allang op mezelf, maar hebben mijn pa en ik alleen nog maar mailcontact. Destijds had ik ook geen vriendjes of vriendinnetjes van wie de ouders gingen scheiden, of al gescheiden waren. Ik had het ook fijn gevonden om te praten met anderen leeftijdsgenootjes hetzelfde doormaakten. Achteraf zie ik heel goed in dat het goed is dat mijn ouders uit elkaar zijn gegaan, er was totaal geen sprake meer van een warme, vertrouwde band tussen hen. Maar wat had ik graag gewild dat dit op een normale en respectvolle manier was gebeurd…’

Een grote schok

Als ouders gaan scheiden, komt dat vaak als grote schok voor de kinderen. Waar sommige stellen met veel ruzies uit elkaar gaan, gebeurt dat ook soms in goed overleg. De kinderen zien het dan helemaal niet aankomen. Hoe dan ook: bij elke scheiding krijgen kinderen te maken met allerlei lastige gevoelens en vragen. Soms kan het voor je kind lastig zijn om deze vragen en gevoelens te delen met de ouders, of met een andere goede bekende.

Schuldig…

Het kan bijvoorbeeld zijn dat je kind zich schuldig voelt over de scheiding, en denkt dat het allemaal aan hem ligt. Of hij denkt dat het nu zijn taak is om jou of jullie gelukkig te maken. Deze gevoelens is hij aan het opkroppen. In zulke gevallen is het goed om te weten dat je kind ook terecht bij de Kindertelefoon (www.kindertelefoon.nl). Via een telefoongesprek (0800-0432) kan je kind in contact komen met een onafhankelijk persoon die in vertrouwen luistert, begrip toont en eventueel advies geeft. Ook op de site en het forum van de Kindertelefoon kunnen kinderen terecht voor informatie, steun en contact met ervaringsdeskundigen en lotgenoten.

Voor jullie als ouders

Denken jij en je partner erover na te gaan scheiden? Of is de knoop al doorgehakt? Professionele begeleiding is altijd gewenst tijdens een scheiding, zeker wanneer er kinderen betrokken zijn. Een scheidingsmediator biedt begeleiding in onderlinge communicatie en helpt bij conflicten. Zo gaan jullie respectvol uit elkaar.

Datum: 15 oktober 2018