relatietherapie

Relatietherapie: verhuizen of verbouwen?

Relatietherapie is vaak net als de verbouwing van je huis: een hoop werk en gedoe, maar wat ben je achteraf blij dat je het toch hebt gedaan! Psychotherapeut Gerard van Knijff vertelt hier meer over.

Huh, huisverbouwing?

Het hebben van een relatie is te vergelijken met het hebben van een huis. Door allerlei oorzaken kan het huis, dat je in het verleden met zoveel enthousiasme en vol verwachtingen bent gaan bewonen, je minder of helemaal niet meer bevallen. De oorspronkelijk knusse woning voelt op een gegeven moment als beklemmend, er zijn kinderen bijgekomen of ze zijn zelfstandig gaan wonen.

Andere veranderingen

Het kan ook zijn dat je smaak en of verwachting is veranderd, of dat er een verborgen gebrek aan het licht is gekomen (bijvoorbeeld een verslaving of geweld), dat er enkele aardbevingen hebben plaatsgevonden (je voelt je onveilig en alleen) of dat er totaal onverwacht een auto door de voorgevel naar binnen is komen rijden (ontrouw).

Nieuw huis?

Natuurlijk kun je besluiten om een nieuw huis te gaan zoeken. Maar zeker als je er al een tijd woont, zijn er vaak allerlei ervaringen in het huis en de directe omgeving die je daar hebben doen wortelen. Bovendien: ook in een nieuw huis in een andere omgeving is het afwachten wat dat gaat brengen. Dan kan een kleine of een grote verbouwing van je huis een prima optie zijn.

Metafoor

Bovenstaande metafoor van ‘je huis verbouwen’ ontleen ik aan de uitspraak ‘Een nieuwe relatie met dezelfde partner’ van Esther Perel, een wereldberoemde Vlaams-Amerikaanse relatietherapeute. Haar begin dit jaar verschenen boek ‘Liefde in Verhouding’ is een must voor elk stel. Op 2 september is zij te zien in het tv-programma ‘Zomergasten’.

De oorspronkelijk knusse woning voelt op een gegeven moment als beklemmend

Allereerste uitdaging

Wat de meeste mensen zich overigens niet realiseren, is dat wij nog nooit voor de uitdaging hebben gestaan om een langdurige relatie te hebben. De gemiddelde levensverwachting is de afgelopen 100 jaar van 40 jaar naar circa 80 jaar gestegen. Dus als bijvoorbeeld rond je 45e jaar jullie kinderen de deur uit zijn, hebben jullie in principe nog 35 jaar om samen van het leven te genieten. Althans, dat is wel de bedoeling.

Torenhoge verwachtingen

Verder zijn onze verwachtingen over wat onze partner allemaal moet doen enorm gestegen. Natuurlijk is het fantastisch dat we tegenwoordig beiden werken om ons te ontplooien en een inkomen te genereren, maar als er ook nog kinderen zijn, wordt de tijd om aandacht voor en met elkaar te hebben als man en vrouw vaak wel erg beperkt.

Hoe houd je het gezond?

Om je man-vrouwrelatie gezond en gelukkig te houden, is het essentieel om je relatie goed te onderhouden door voldoende tijd voor elkaar te hebben. Als je relatie begint te knellen, is het tijd geworden om je ‘samenlevingscontract’ te bespreken en aan te passen. Waar je er met je partner niet uit komt, kan een goede relatietherapeut helpen.

Datum: 03 juli 2018