Scheiden… hij is weg
De deur slaat met een harde knal dicht, het servies ligt gebroken op de vloer, je mascara verspreidt zich steeds verder over je gezicht: hij is weg. Je zakt op de grond en opeens voel je twee kleine armpjes om je heen die je proberen te omhelzen. ‘Ach, kleine Sophie’, zeg je, ‘het komt allemaal goed’. Op het moment dat je het verdrietige gezichtje van je dochter ziet, begin je ongecontroleerd te huilen. Hoe moet dit nu verder?
De welbekende sleur
Je merkte dat het al een tijdje niet meer goed ging tussen jou en je man. Alle clichés kwamen uit de kast: overwerken, eten voor de TV in plaats van aan tafel, sexy jurkjes die steeds vaker veranderden in vale joggingpakken. De welbekende sleur. Toch wilde je niet opgeven; je kende hem immers al zo lang. Jeugdliefdes waren jullie. Vroeger onbezorgd en blij en nu vooral vermoeid.
Dochter
Toen kleine Sophie op de wereld kwam, leek het wel of jullie uit elkaar gedreven werden. Jij met de baby boven om borstvoeding te geven, hij die beneden op de bank in slaap gevallen was.
Professionele hulp
Een maand later. Je zit op het terras met een dampende mok koffie. Er zijn wat kilo’s van je lichaam afgevallen, maar je hebt ook weer wat kleur op je gezicht. Het scheelt dat je professionele hulp hebt kunnen zoeken van een mediator, want helder nadenken, dat kon je niet. Eigenlijk had je iemand nodig die ervoor zorgde dat wanneer het gebroken gezin bij elkaar was, de situatie niet verzandde in een oorlogsgebied. Sophie staat bij jou en Tom allebei gelukkig voorop. Door dat gemeenschappelijke belang ben je ervan overtuigd dat jullie er samen uit kunnen komen.
‘Kinderen zeggen vaak niet wat ze denken of waar ze last van hebben’
Door de ogen van het kind
Het kwam steeds vaker voor: je kon niet meer in slaap komen omdat papa en mama zoveel kabaal maakten beneden. Een harde knal: ‘Bam!’ En je zat weer rechtop in bed. Mama’s ogen werden steeds donkerder, en ze lachte bijna niet meer. Je denkt dat papa boos op je is, want die praat bijna niet meer met je. Een traan loopt over je wang, de zoveelste van vanavond. Ook heb je al dagen last van je buikje. Verdrietig draai je je om, en vecht je tegen de nachtmerries die op je zitten te wachten.
Expert aan het woord
Een mediator is een professionele bemiddelaar die volledig onafhankelijk werkt en mensen helpt bij een conflict, zoals een echtscheiding. In mediation wordt aandacht besteed aan emotie, motivatie en belangen zodat de afspraken die gemaakt worden ook van binnen goed voelen. Register-mediator Jolanda Hellings: ‘Zoals je kunt lezen maakt een scheiding een wirwar van emoties los. Bij de ouders, maar zeker ook bij het kind. De ervaring leert dat kinderen zichzelf vaak wegcijferen tijdens een scheiding, omdat ze loyaal zijn aan hun ouders. Daar schuilt ook direct het gevaar in.’
Oplossing creëren
‘Kinderen zeggen vaak niet wat ze denken of waar ze last van hebben. Dat is ook terug te zien in het verhaal. Sophie heeft al dagen last van haar buikje, dit heeft ze alleen niet aangekaart bij haar ouders. En de ouders hebben het immens druk met zichzelf. Het is zaak om een oplossing te creëren die goed voelt van binnen, en niet een die er goed uitziet van buiten.’
-
Een scheiding is voor niemand een gemakkelijke periode. Het kan emotioneel en mentaal uitdagend zijn om door deze situatie heen te gaan, vooral als er kinderen bij betrokken zijn.
-
De scheiding is achter de rug en het leven lijkt zijn normale vorm weer aan te nemen. Toch zijn er nog regelmatig conflicten, omdat je ex-partner ‘dwarsligt’.
-
Het voelt alsof je de juiste persoon gevonden hebt. Al lange tijd ben je met je partner samen en je weet van elkaar dat dit nog lange tijd gaat duren. Maar soms komen er toch nog irritaties naar boven.
-
Durf je niet zo goed op anderen af te stappen? Dan ontmoet je misschien liever online nieuwe mensen dan in reallife. De mogelijkheden hiervoor zijn de laatste jaren alsmaar groter geworden. Zo kun je tegenwoordig bijvoorbeeld gebruik maken van verschillende apps en websites om nieuwe mensen te ontmoeten.
-
In een relatie draait het om het tonen van liefde en waardering voor elkaar. Een geweldige manier om je partner te laten zien hoeveel je om hem of haar geeft, is door middel van romantische cadeaus.
-
Woorden hebben kracht. Hoe je communiceert heeft invloed op je relaties en op jezelf. Welke woorden je kiest, zegt iets over je emoties en gevoelens ten aanzien van jezelf.
-
De knoop is doorgehakt. Jullie gaan uit elkaar.
-
‘Je bent niet eerlijk tegen mij.’ Een uitspraak die je persoonlijk kan raken. Je wordt ten onrechte op iets aangesproken waar je niet verantwoordelijk voor bent of wat voor je gevoel niet klopt. Je wilt je dan verdedigen, maar er wordt niet naar je geluisterd. Je vindt het onrechtvaardig.
-
‘Maar hij/zij begon!’ klinkt het met regelmaat op het schoolplein terwijl er gewezen wordt naar een ander.
-
Na veel wikken en wegen is het hoge woord er dan eindelijk uit: jullie zijn uit elkaar. Of de relatie nu lang heeft geduurd of je maar kort samen bent geweest, het staat vast. Je bent weer alleen.