scheiding

Scheiding: worden je kinderen niet de dupe?

Niet alle relaties weten stand te houden. Het kan zijn dat er een punt komt dat jullie elkaar in de ogen kijken en er geen liefde meer te zien is. De frustraties kunnen zich dan langzaam gaan opbouwen, kleine irritatiepunten die over de weken, soms zelfs maanden heen, zich verzamelen tot een grote berg. Op een gegeven moment maken jullie de beslissing: jullie gaan uit elkaar. De kinderen hebben misschien al door dat er iets aan de hand is, maar weten nog niet dat het zover is. Hoe gaan jullie hiermee om?

Worstelen met emoties

De knoop is doorgehakt, jullie gaan uit elkaar. Daarmee is het boek alleen nog niet afgerond, het is slechts het eerste hoofdstuk van een veel langer verhaal. Je moet nog allerlei zaken regelen die weinig met je relatie te maken hebben. Jullie moeten je eigendommen verdelen, bepalen wie waar gaat wonen en eventuele alimentatieregelingen maken. Om nog maar te zwijgen over de stroom van emoties waar je jezelf doorheen moet worstelen. En als je kinderen hebt, komen hier nog meer zaken bij om uit te zoeken.

Hoe zorg je ervoor dat jouw kinderen hier niet de dupe van worden?

Een nieuwe situatie

Het liefste wil je jouw kinderen beschermen. Je wil niet dat er te veel in hun leven verandert, of dat zij de dupe van jouw scheiding gaan worden. Het begint met vertellen wat de situatie is. Je ondersteunt je kinderen op twee manieren. Er is het technische gedeelte, waarin je met je ex-partner afspreekt, maar ook het emotionele gedeelte. In het begin kan het namelijk zo zijn dat je kind zich in de steek gelaten voelt. De oude situatie, die vertrouwd was en in hun leven altijd gelijk was, is immers verdwenen. Het is het beste om ze de tijd en ruimte te geven om te wennen aan hun nieuwe leven. Hierbij kan het goed zijn om met ze in gesprek te gaan over hun emoties. Wat voelen ze? Wat hebben ze nodig? Welke emoties je zelf ook voelt, het is het beste om niet negatief over je ex-partner te praten. Misschien heb jij negatieve emoties, maar je kinderen hebben die niet. Daar wil je ze niet mee opzadelen.

Het ouderschapsplan

Het technische gedeelte vraagt een heel ander soort aandacht van je. Als je gaat scheiden en kinderen hebt van onder de achttien jaar ben je verplicht om een ouderschapsplan op te stellen. In dit plan leggen jullie vast hoe jullie de zorg voor jullie kinderen gaan regelen na de scheiding. Je regelt hierin ten eerste hoe de zorg- en opvoedtaken verdeeld zijn, bijvoorbeeld of jullie kiezen voor co-ouderschap of dat een van de ouders de voogdij op zich neemt. Ook staat hierin hoe jullie elkaar informeren over ontwikkelingen bij de kinderen en hoe jullie belangrijke beslissingen maken. In het ouderschapsplan leg je ook het hele kostenplaatje vast. De ouders zijn immers ook financieel aansprakelijk voor hun kinderen. Het kan zijn dat een van de ouders meer verdient dan de ander, of dat de kinderen – zoals vastgelegd in het ouderschapsplan – meer bij één ouder zijn dan bij de andere. In dat geval kan een van de ouders aanspraak maken op kinderalimentatie. Dit is een bedrag dat een van de ouders maandelijks aan de andere ouder betaalt om de kosten van beide ouders gelijk te trekken.

Zorgen ontnemen

Ron Teiwes, scheidingsmediator bij FlevoScheiden, geeft aan dat een ouderschapsplan en alle andere kwesties die bij een scheiding komen kijken, veel vragen kunnen oproepen. ‘Je kunt bij een scheiding daarom het beste hulp inschakelen om al je vragen kwijt te kunnen. Je kunt de situatie niet verhelpen, maar met het juiste advies kun je er wel voor zorgen dat je niet in een vechtscheiding verzeild raakt. Goed advies kan je veel zorgen ontnemen. Als je meer informatie wil, vraag dan een vrijblijvend kennismakingsgesprek aan!’

Datum: 16 april 2020