verleden-of-nu

Niet gisteren, maar nu

Als tiener stap je onbevlekt in de wereld van relaties. In de loop der jaren bewandel je met verschillende mensen jouw levenspad, om uiteindelijk gevormd te zijn tot de persoon die je vandaag bent. Je verzamelt kostbare herinneringen, maar maakt helaas ook vervelende gebeurtenissen mee. Gebeurtenissen die je kwetsen en tekenen. Jij hebt de keuze wat je met die ervaringen doet. Kies je om ermee te leven? Te verdringen? Zet je de ervaringen om in levenslessen?

Conflicten zijn onvermijdelijk

In elke relatie krijg je ermee te maken. Of het op vriendschappelijk niveau is, binnen de familie of in een liefdesrelatie: wrijving vindt vroeg of laat plaats. De impact kan tekenend zijn voor jouw familie of jouw relatie, en daardoor op de onderliggende band. Hoe je ermee omgaat, is echter volledig in eigen handen. De twee meest voor de hand liggende manieren zijn om te blijven hangen in het verleden, óf om actie te ondernemen.

Tekenende gebeurtenissen

Het ontrouw zijn van je eerste partner heeft ervoor gezorgd dat je altijd alert bent op notificaties die jouw huidige partner binnenkrijgt. De ongevraagde meningen over je kleding van je derde partner, zorgden voor negatief zelfbeeld. De ‘onschuldige’ leugentjes van je laatste partner maken je argwanend in elke simpele situatie. Het zijn gebeurtenissen die je meeneemt in je huidige of toekomstige relatie. Aan jou de keuze om te blijven hangen in het verleden, of te kijken welke lessen je er voor jezelf uit kunt halen. Wat gebeurt er als je blijft hangen in het verleden?

In relaties raakt iedereen vroeg of laat gekwetst. Hoe ga je om met de gevoelens die dan losgemaakt worden?

Blijven hangen in het verleden

Het verleden is een aaneenschakeling van vaststaande feiten. Je kunt er niks aan veranderen, laat staan overdoen. Wanneer je kiest om te blijven hangen in het verleden en anderen de schuld geeft van wat jou is overkomen, blijf je het leed keer op keer herbeleven. Het kan ervoor zorgen dat je in een negatieve spiraal belandt en lastig teruggaat naar een positieve gemoedstoestand. Onopgeloste conflicten kabbelen mee in de verdere loop van je relaties, en zorgen op een bepaald moment voor een hoogtepunt. Vroeg of laat barst de bom.

Actie ondernemen

Wat in het verleden gebeurd is, is niet meer te veranderen. De waardevolle lessen verkrijg je door in het NU te leven. De gevoelens die nare situaties bij jou losmaken, moet je vroeg of laat onder ogen zien. Je kan pas verder met je ontwikkeling wanneer je het verleden verwerkt hebt. Op deze manier maak je progressie en neem je verantwoordelijkheid voor zowel je persoonlijke groei, als de groei van je relatie. Door open en eerlijk naar jezelf te kijken en hierover met respect en vertrouwen in een veilige omgeving met elkaar over te praten kom je heel ver. Relatietherapie helpt hierbij.

Open naar jezelf leren kijken

Zitten jij en jouw partner door een nare gebeurtenis in een lastige situatie? Willen jullie of jij voor jezelf hierin verandering brengen? Het is een grote uitdaging om naar jezelf te kijken en te voelen waardoor je geraakt wordt. Jij hebt immers een compleet andere belevingswereld dan de ander. Wat de ander nauwelijks emotioneel raakt, kan jou behoorlijk van slag maken. Ik reik je handvatten toe, waardoor je samen werkt aan wederzijds respect en begrip. Concentreer je samen op het heden, en laat het verleden geen stempel drukken op de relatie. Kijk vooruit: in het verleden gebeurd niets meer.

Datum: 29 juni 2022