Als je relatie even niet meer lekker loopt
Ooit waren jullie zo verliefd. Je leerde elkaar beter kennen en de verliefdheid ging langzaam over in liefde. Dat voelde zo goed dat jullie nu al jaren samen zijn. Maar toch, ergens onderweg, zijn jullie elkaar een beetje kwijtgeraakt. Er ontstonden kleine kinkjes in de kabel. Er is steeds vaker sprake van miscommunicatie.
Valkuil
Misschien herken je het wel dat je bepaalde dingen maar niet vertelt omdat je bang bent dat hij boos wordt. Of dat je jezelf niet helemaal durft bloot te geven uit angst dat je gekwetst wordt. Hoe komt dat toch, want ooit waren jullie zo’n hecht stel. Het kan zelfs zijn dat het niet je eerste relatie is die dreigt te stranden. Hoe stap je toch elke keer weer in diezelfde valkuil, waarom tref je elke keer weer hetzelfde type man?
Partij kiezen
Je praat er wel eens over met je beste vriendin, je buurvrouw of je moeder als één van hen belangstellend informeert hoe het met jullie gaat. De een zal vinden dat je er maar mee om moet leren gaan, terwijl de ander helemaal de kant van jou kiest en suggereert dat het allemaal aan je partner ligt. Ondanks alle goedbedoelde raad zullen veel mensen echter, onbedoeld, de neiging hebben om partij te kiezen. Of ze durven je niet hun visie te vertellen, uit angst dat ze jouw vriendschap zullen verliezen.
Goed of fout
Wanneer je relatie niet lekker loopt en je er echt iets aan wilt doen, zoek dan iemand die de situatie objectief durft te bekijken. Iemand die met beide partijen positief kritisch mee kan denken. ‘Om echt inzicht te krijgen moet je gaan praten met mensen die niet partijdig zijn’, vindt counselor Jan van Eck. ‘Wellicht vind je zo iemand in je eigen netwerk. Zo niet, wend je dan tot een professional.’
‘Ik kijk net wat dieper dan alleen de zaken waar in eerste instantie tegenaan gelopen wordt’
Zin van het leven
´In mijn praktijk zie ik vaak mensen die met vragen rondlopen over zingeving. ‘Waar ben ik naar op zoek?’, vertelt Jan van Eck. ‘Meestal hebben mijn cliënten aan vier gesprekken genoeg om inzicht te krijgen en zelfstandig verder te gaan. Ik kijk net wat dieper dan alleen de zaken waar in eerste instantie tegenaan gelopen wordt: wat is je achtergrond, waar liggen je pijnen?’
Bewustwording
Soms spiegel ik een bepaalde opmerking of lichaamshouding en dan ineens komt die bewustwording, die reactie. Het is zo mooi om dat te zien gebeuren. Ik leg er ook altijd de nadruk op dat je niets fout hebt gedaan. Je krijgt in je leven nu eenmaal van alles aangereikt en dan maak je een keuze. Neem jezelf niets kwalijk, je doet niets fout. Lach om jezelf en onderzoek waarom je iets gedaan hebt en hoe je dat een volgende keer anders zou kunnen doen.
-
Een scheiding is voor niemand een gemakkelijke periode. Het kan emotioneel en mentaal uitdagend zijn om door deze situatie heen te gaan, vooral als er kinderen bij betrokken zijn.
-
De scheiding is achter de rug en het leven lijkt zijn normale vorm weer aan te nemen. Toch zijn er nog regelmatig conflicten, omdat je ex-partner ‘dwarsligt’.
-
Het voelt alsof je de juiste persoon gevonden hebt. Al lange tijd ben je met je partner samen en je weet van elkaar dat dit nog lange tijd gaat duren. Maar soms komen er toch nog irritaties naar boven.
-
Durf je niet zo goed op anderen af te stappen? Dan ontmoet je misschien liever online nieuwe mensen dan in reallife. De mogelijkheden hiervoor zijn de laatste jaren alsmaar groter geworden. Zo kun je tegenwoordig bijvoorbeeld gebruik maken van verschillende apps en websites om nieuwe mensen te ontmoeten.
-
In een relatie draait het om het tonen van liefde en waardering voor elkaar. Een geweldige manier om je partner te laten zien hoeveel je om hem of haar geeft, is door middel van romantische cadeaus.
-
Woorden hebben kracht. Hoe je communiceert heeft invloed op je relaties en op jezelf. Welke woorden je kiest, zegt iets over je emoties en gevoelens ten aanzien van jezelf.
-
De knoop is doorgehakt. Jullie gaan uit elkaar.
-
‘Je bent niet eerlijk tegen mij.’ Een uitspraak die je persoonlijk kan raken. Je wordt ten onrechte op iets aangesproken waar je niet verantwoordelijk voor bent of wat voor je gevoel niet klopt. Je wilt je dan verdedigen, maar er wordt niet naar je geluisterd. Je vindt het onrechtvaardig.
-
‘Maar hij/zij begon!’ klinkt het met regelmaat op het schoolplein terwijl er gewezen wordt naar een ander.
-
Na veel wikken en wegen is het hoge woord er dan eindelijk uit: jullie zijn uit elkaar. Of de relatie nu lang heeft geduurd of je maar kort samen bent geweest, het staat vast. Je bent weer alleen.