rouw

Verdergaan na rouw: hoe laat je oude gevoelens los?

Verlies is onvermijdelijk in het leven. We krijgen er allemaal op een gegeven moment mee te maken. Iets waaraan we ons zo hebben gehecht, dat het afscheid zwaar valt. Dat kan een persoon zijn van wie we zielsveel houden, maar ook het verlies van bijvoorbeeld een baan valt daaronder. Je kunt zelfs in een rouwproces belanden nadat je door ziekte of een ongeluk bepaalde dingen niet meer kunt.

(Door)voelen en verwerken

Om verlies een plek te kunnen geven, is tijd nodig. Er komen allerlei overweldigende gevoelens naar boven die je misschien nog niet eerder hebt meegemaakt. Je kunt niet verwachten dat je van de een op de andere dag de draad oppakt en verdergaat met je leven. Gun jezelf daarom de tijd die je nodig hebt om deze gevoelens te (door)voelen en verwerken.

Rouwproces

Rouwen doet iedereen op zijn eigen manier. Er kunnen verschillende rouwreacties optreden, zoals ongeloof en shock, ontkenning, huilbuien en slapeloze nachten. Gevoelens en gedachten kunnen nogal overweldigend zijn en zorgen voor wanhoop, machteloosheid, eenzaamheid, bitterheid, angstige gedachten en zelfs stemmingswisselingen. Hoewel vaak wordt gesproken over de verschillende fasen van het rouwproces, doorloopt iedereen dit proces op een andere manier en in een andere volgorde.

Problematische rouwverwerking

Oude, onverwerkte gevoelens kunnen je in de weg zitten, waardoor je paniekaanvallen, slapeloosheid, stress of relatieproblemen kunt ontwikkelen. Je merkt bijvoorbeeld dat je angstiger bent geworden en dat onopgeloste emoties zoals boosheid, verdriet of woede er op de verkeerde momenten uitkomen. In dit geval is er meestal sprake van problematische rouwverwerking of een rouwproces dat langer duurt. Hoe meer je de emotie mijdt, hoe langer de verwerking zal duren. Het is dus van belang de emoties niet uit de weg te gaan. Voor sommige mensen is dit heel moeilijk. Ze sluiten zich af van pijn en verdriet door afleiding te zoeken en herinneringen te vermijden.

Vastzittende gevoelens

Voor de een is het moeilijker om oude gevoelens te verwerken en los te laten dan de ander. Zo kan het zijn dat je je verzet tegen gevoelens die opkomen en deze niet durft toe te laten of te uiten. Of je zit te veel in je hoofd, waardoor het rouwproces ergens stagneert. Je gevoelens komen vast te zitten, waardoor je niet tot acceptatie van de situatie komt. Uit zelfbescherming weiger je bijvoorbeeld om de realiteit onder ogen te zien, waardoor je werkelijke gevoelens geblokkeerd raken.

Verdergaan na rouw valt niet mee

Loslaten

Het verwerkingsproces bij rouw bestaat uit emoties toelaten, voelen en weer loslaten. Loslaten kan alleen door de pijn en het verdriet aan te gaan en er te laten zijn. Telkens als je een pijnlijke, maar ook als je een mooie herinnering tegenkomt, roept dat een emotionele reactie op. De manier om deze reactie minder intens te laten zijn, is door de emoties die daarmee gepaard gaan toe te laten. Alleen door het verlies stukje bij beetje te laten doordringen, neemt het verdriet op den duur af.

Uiting van rouw

Laat het natuurlijke proces dus de vrije loop. Wees ervan bewust dat het rouwproces voor iedereen verschilt en ga op zoek naar een vorm van uiting die voor jou werkt. Misschien helpt het jou om erover te praten met anderen, herinneringen op te halen, foto’s te bekijken of te luisteren naar muziek, waardoor emoties naar boven komen. Voor sommigen kan het een houvast zijn om tradities in ere te houden, stil te staan bij belangrijke dagen en gebeurtenissen te herdenken. Anderen vinden troost in dingen opschrijven of creatief bezig zijn.

Over Petra Verweij

Het is begrijpelijk dat je soms wat begeleiding nodig hebt om weer verder te kunnen en oude gevoelens los te laten. Lukt het je niet goed om vat te krijgen op jouw emoties, het verlies te dragen en je aan te passen aan een leven met het verlies? Therapeut en coach Petra Verweij helpt je weer stappen te zetten en op weg te gaan naar een lichter leven.

Datum: 03 mei 2021