
‘Het verlies van mijn zus kon ik niet accepteren’
Het overlijden van haar zus kwam voor Femke als een grote schok. Ze was zo overweldigd door verdriet, dat ze moeite had om het te integreren in haar leven. Coaching gaf haar de nodige begeleiding en ondersteuning om weer verder te kunnen. ‘Ik heb het verlies nu eindelijk kunnen accepteren en een plekje gegeven.’
Onafscheidelijk
‘Mijn zus was mijn beste vriendin’, begint Femke. ‘Van kinds af aan waren we onafscheidelijk. Ondanks dat ze vijf jaar ouder was, trokken we altijd samen op en deden we alles samen. We hadden dezelfde ervaringen, deelden dezelfde gedachten en inside jokes. Er waren tijden dat we elkaar minder zagen, maar alsnog hingen we bijna elke avond aan de telefoon. Als ik een nieuwtje had, was mijn zus de eerste met wie ik het deelde. We waren er voor elkaar tijdens de meest belangrijke momenten in ons leven. Toen we allebei moeder werden, besloten we dicht bij elkaar te gaan wonen, zodat onze kinderen samen konden opgroeien.’
Van het pad af
Toen kwam opeens het telefoontje dat haar zus gediagnoseerd was met een agressieve vorm van eierstokkanker. Na een jaar van zware behandelingen overleed ze op 46-jarige leeftijd. Voor Femke was het onmogelijk te accepteren. ‘Ik kon er niet mee omgaan dat iemand die zo belangrijk voor mij was, zo plotseling uit het leven werd gerukt. Ze stond er nog middenin, had nog zoveel plannen en liet twee jonge dochters na. Ik raakte totaal van het pad af en viel in een zwart gat. Ik verloor niet alleen mijn zus, maar ook mezelf.’
Heftige gevoelens
Er kwamen zoveel heftige gevoelens op haar af, dat Femke er niet mee kon omgaan. Alle prikkels kwamen heel intens binnen en ze deed er alles aan om haar gedachten en gevoelens te vermijden. Ze stortte zich op haar werk, maar ze kreeg steeds vaker last van spontane huilbuien en begon haar woede af te reageren op anderen.
Het overlijden van haar zus kwam voor Femke als een grote schok
Vastzittende rouw
‘Een jaar na het overlijden van mijn zus stond ik nog steeds vast op hetzelfde punt. Ik bleef in een cirkel van woede en verdriet en onmacht lopen. Ik zag de toekomst negatief in en ik voelde me steeds somberder worden.’ Haar man spoorde haar aan om hulp te zoeken. Nadat ze enkele goede verhalen hoorde, kwam ze bij Coachingspraktijk Petra Verweij terecht.
Emoties toelaten
‘Petra heeft mij geholpen om niet meer weg te lopen van mijn emoties, maar erbij te blijven en ze er te laten zijn. Ik heb gemerkt dat het verdriet minder zwaar voelt wanneer ik er niet bang voor ben en er niet tegen vecht. Door alles weg te stoppen, werd het alleen maar erger. Aan de hand van coaching heb ik meer inzicht gekregen. Ik ben erachter gekomen dat ik mezelf de tijd mag gunnen. Ik heb geleerd om mezelf niet te veel op te leggen en mijn eigen pad te volgen. Rouw kent geen omwegen: je moet er echt doorheen.’
Draaglijk verdriet
‘Door coaching wist ik weer orde te scheppen in de chaos van mijn emoties. Ik kan nu makkelijker omgaan met de gevoelens die opkomen. Natuurlijk is het gemis en het verdriet er nog steeds, maar de pijn is draaglijker geworden. Ik kan nu terugkijken op mooie herinneringen met een glimlach, en dankbaar zijn voor de tijd die ik met mijn zus heb mogen doorbrengen. Het voelt alsof er meer ruimte is ontstaan en ik weer een lichter bestaan kan leiden, in plaats van lijden..’
-
Na de uitvaart is de periode van rouw eigenlijk pas net begonnen. Het verlies is nog heel recent.
-
Je wist dat het moment een keer zou komen, maar nu het er is bijt het nog meer dan verwacht. Na het verlies voelde je jezelf verbonden met iedereen om je heen. Op den duur had je alleen het idee dat je contacten steeds meer afstand begonnen te nemen. Tot het voelde alsof je jouw verdriet alleen nog kon voelen wanneer je alleen was.
-
Verlies is onvermijdelijk in het leven. We krijgen er allemaal op een gegeven moment mee te maken. Iets waaraan we ons zo hebben gehecht, dat het afscheid zwaar valt.
-
Op een of meer momenten in ons leven ervaren we allemaal een soort verlies. Het kan het verlies van een relatie zijn als gevolg van een relatiebreuk of scheiding, van een baan of bedrijf, van een huisdier, van een geliefde, van gezondheid of het gevoel van veiligheid na een traumatische gebeurtenis. Wat de tragedie ook is, de natuurlijke reactie is om te rouwen.
-
Een verlies kan ingrijpend zijn en veel impact hebben op het dagelijks leven. Een sterfgeval van een dierbare is daar een duidelijk voorbeeld van, maar er zijn veel meer vormen van verlies waarbij een rouwproces op gang kan komen.
-
Als je iets of iemand kwijt raakt, kan dat een intens verdriet geven. Je rouwt om het heengaan van een dierbare, het verlies van je gezondheid, een relatie of je baan. Rouw is rauw, doet pijn, maakt je opstandig of verlamt je.
-
Jaloezieën behoren echt tot dé populairste raambekleding van dit moment. Al jaren winnen ze gestaag aan populariteit. In 2022 mogen we nu eindelijk echt met recht zeggen dat de jaloezie met stipt op nummer één staat in de raambekleding trends. Steeds vaker verkiezen mensen jaloezieën over andere vormen van raambekleding. Hebben kennissen pas het gehele huis een make-over gegeven?
-
Om er zeker van te zijn dat je later de uitvaart krijgt die je wenst, is het goed om een verzekering af te sluiten. Een uitvaartverzekering zorgt er ook voor dat je nabestaanden zo min mogelijk omkijken hebben naar het regelen van de begrafenis of crematie. Het is voor hen al moeilijk genoeg om een familielid of partner te verliezen.
-
Veel uitvaarten worden gehouden in een uitvaartcentrum. Deze locaties zijn volledig gericht op de dienst en bieden hier veel mogelijkheden in. Toch is een uitvaartcentrum niet de enige mogelijkheid om een uitvaart in de organiseren.
-
Ringen zijn het soort accessoires die je outfit helemaal af kunnen maken. Of het nu een statement piece is, of je dat je meerdere ringen om je vingers hebt, ringen zijn hot! De laatste tijd zie je steeds vaker dat de trend zich doorzet om meerdere ringen om je vingers te doen. En dan het liefst een dunne ring, zodat het nog steeds subtiel eruit ziet.