Bah, goede voornemens…
30-80% van de Nederlanders start op 1 januari weer met goede voornemens, om er binnen 1 week ook weer mee te stoppen. Hoe zorg je er nou voor dat je het wel volhoudt en ook resultaat hebt en behoudt?
7 praktische adviezen die wél werken
1. Start niet in januari
Uit onderzoek blijkt dat januari de slechtste maand is om met goede voornemens te starten. Begin gewoon op 1 februari of 1 maart. Of begin op het moment dat jij er zelf echt klaar voor bent. Succes verzekerd! Het mooiste is het als je het minstens 12 weken kunt volhouden.
2. Voorkom honger
Het is essentieel om honger te voorkomen. Moeheid of honger zorgen ervoor dat je alsnog te veel gaat eten en drinken en te weinig focus behoudt. Dus het plannen van de maaltijden is cruciaal. En dus niet te streng lijnen. Dit werkt maar heel kort en is dus niet gezond. Honger voorkom je ook door voldoende te drinken, veel vezels binnen te krijgen en een ruim aanbod aan eiwitten te eten.
3. Wat is je doel?
Bepaal voordat je gaat starten jouw persoonlijke doel. Maak dit doel realistisch en haalbaar; anders werkt het frustrerend. Gangbaar is om bijvoorbeeld 10 kg af te vallen (dus een lager vetpercentage) in 20 weken. Ja, dit zijn 4 maanden… Je bent er dus wel even mee bezig, maar als je langzaam gewicht verliest, blijft het eraf. Tip: maak een foto van je doel en plak die ergens in huis op, zodat je aan je doel herinnerd blijft, ook op de moeilijke momenten. Die gaan zeker volgen. Die horen erbij namelijk.
4. Ga sporten!
Doe altijd beide. Voeding en beweging versterken elkaar namelijk. Bovendien geeft sporten meer energie en meer zelfvertrouwen. Dagelijks bewegen kan al vanaf 20 minuten per dag.
Maak je doel realistisch en haalbaar; anders werkt het frustrerend
5. Achterhaal de oorzaak
Waarom ben je te zwaar geworden? Waren dat alle feestjes in december, of was je eigenlijk het hele jaar meer aan het snoepen? Wees eerlijk naar jezelf en werk hieraan. Dan vliegen de kilo’s er namelijk zó vanaf.
6. Consistency is the key…
De moeilijkste van alle 7: het volhouden en doorzetten. Als jij er dagelijks of wekelijks mee bezig bent, komt het vast wel goed op langere termijn. Weet, dat iedereen een aantal mislukkingen nodig heeft voordat hij of zij succes heeft. Dat hoort er nou eenmaal bij. Je begint gewoon elke dag weer opnieuw met frisse moed… Yes you can!
7. Vraag hulp!
Een diëtist kan je motiveren en helpen gezonder te eten, maar kan ook onderzoeken waar eventuele voedingstekorten zitten en een plan maken. Tegenwoordig hoef je geen verwijzing te hebben en wordt de begeleiding vaak (deels) vergoed.
-
Schiet je bij het minste of geringste uit je slof? Heb je het gevoel dat je elk moment op ontploffen staat, alsof er een bom in je tikt die elk moment af kan gaan?
-
Veel liep dit jaar anders dan je had verwacht. Plannen zijn geannuleerd, aangepast of uitgesteld. Misschien ben je door alle onrust minder productief geweest en is er weinig terechtgekomen van je goede voornemens. Dat is allemaal oké.
-
Een kind wordt geboren als een onbeschreven blad. Deze heeft later nog veel lessen te leren, ervaringen door te maken en ook tijd nodig om zich te ontwikkelen.
-
Je niet gehoord of gezien voelen maakt diepe indruk. We maken dit overal mee, in relaties en/of op het werk.
-
Je draait de kalender om naar de volgende maand. Om de naam van je zus staat een grote, rode cirkel. Nu alweer?! Juist voor één van de belangrijkste personen in jouw leven, weet je nooit een goed cadeau uit te kiezen
-
We vetten onze huid in na het douchen. We vijlen, knippen en lakken onze nagels. We gaan naar de kapper om ons haar te onderhouden.
-
Weet je stiekem wel dat je beter voor jezelf zal moeten zorgen, maar weet je niet hoe je dat moet doen? We leven tegenwoordig zo op de automatische piloot, dat we nauwelijks nog kijken naar wat wij zelf nodig hebben.
-
Een vraag aan alle moeders: hoe vaak heb je écht alleen aandacht voor jezelf? Je kan bijna niet geloven hoe weinig dat is. De hele dag door loop je namelijk op je tenen, ben je aan het rennen, vliegen en dat alles zorgt voor zoveel stress.
-
Lieve hardwerkende vrouw, ik schrijf aan jou.
-
Toen mijn moeder de diagnose ‘terminale kanker’ kreeg, was het alsof de hele bodem onder ons bestaan werd weggeslagen. Na de schok kom je als vanzelf in een rouwproces en verkeer je in standje ‘overleven’.