goede-voornemens

Goede voornemens: wat zijn je wensen?

Veel liep dit jaar anders dan je had verwacht. Plannen zijn geannuleerd, aangepast of uitgesteld. Misschien ben je door alle onrust minder productief geweest en is er weinig terechtgekomen van je goede voornemens. Dat is allemaal oké. Maar je hebt ongetwijfeld nieuwe dingen over jezelf geleerd. Hoeveel veerkracht je als mens bezit, bijvoorbeeld. Of hoe belangrijk een goede balans tussen werk en privé is tijdens het thuiswerken. Hoe dan ook, een goed moment om eens te reflecteren en te bedenken welke voornemens en wensen je voor het komende jaar hebt.

Concreet maken

Welke verandering zou je nou echt graag willen doorvoeren in je leven? Wil je gezonder gaan leven, minder stressen en meer genieten, beter luisteren, meer openstaan voor nieuwe ervaringen of meer voor jezelf opkomen? Begin allereerst door je wens naar jezelf uit te spreken en probeer het concreet te maken.

Intentie vertalen naar actie

De intentie is de eerste stap, maar dan moet je het nog zien te vertalen naar een actie. Het valt niet mee om een nieuw doel te bereiken, vooral niet als je je gedrag hiervoor dient te veranderen. De weg ernaartoe zal dan ook niet zonder valkuilen zijn. Vooruitgang begint vaak met kleine stappen. Er zullen momenten zijn dat je terugvalt op je oude gewoontes, maar door hiervan bewust te zijn, kun je jezelf in de toekomst steeds makkelijker herpakken. Zet daarom op een rijtje welke gedragspatronen je ervan weerhouden om je doel te bereiken.

Oude gewoontes

Dat verreweg de meeste voornemens mislukken heeft veelal te maken met het feit dat we ze maken aan het begin van het jaar, wanneer we opgeladen en wel terugkeren van de feestdagen. Wanneer we dan weer in ons oude ritme zitten, pakken we ook onze oude gewoontes weer op. We komen weer terecht in de dagelijkse sleur en worden afgeleid van onze goede voornemens door onze omgeving. Het is dan lastig om vol te houden en optimistisch te blijven.

Na een jaar van gewijzigde plannen wordt het tijd om eens te reflecteren

Automatische piloot

Als mens doen we het liefst dingen zonder er te veel over na te denken. Ga maar eens bij jezelf na: hoeveel maak je nu eigenlijk écht bewust mee? Hoe vaak betrap je jezelf erop dat je op de automatische piloot staat? De dagelijkse rit van je huis naar je werk, je werk zelf, misschien zelfs het samenzijn met anderen. We pakken liever onze telefoon of zetten onze koptelefoon op om onze gedachten te dempen. Om echt werk te maken van je intenties, betekent dus dat je constant waakzaam moet zijn. Maar dat is nou juist het mooie van goede voornemens.

Cliché? Nee!

Hoe cliché je ze ook vindt, het is vooral cliché om je voornemens niet na te leven. Je hebt hier geen nieuw jaar voor nodig. In feite biedt elke dag de kans om jezelf te ontwikkelen en te doen waar je werkelijk beter van wordt. Maak daarom alvast een begin. Stel jezelf een doel, hoe klein het ook is. Wanneer je het doel hebt gehaald, groeit je zelfvertrouwen en je zelfontwikkeling. Het maakt je bewuster en laat je weer makkelijker openstaan voor nieuwe dingen. Verandering van spijs doet leven!

Datum: 02 februari 2024