gehoord

‘Waarom luister je niet naar mij?’

Je niet gehoord of gezien voelen maakt diepe indruk. We maken dit overal mee, in relaties en/of op het werk. Wat je ook ervaart is echter een reflectie van wat er zich in je binnenwereld afspeelt.

Waar de één namelijk wakker van kan liggen, deert het een anders niets. Wat zijn de boodschappen die onbewust gevoeld en begrepen mogen worden? Leren luisteren naar de signalen in plaats van vermijden of projecteren op een ander: hoe doe je dat? Een aantal handvatten om te onderzoeken wat er werkelijk aan de hand is:

1. Is het waar wat je ziet, voelt en ervaart? Meestal vertaalt het brein situaties en gebeurtenissen naar een oud en onbewust gevoel. Wat voor jou op een bepaalde manier binnenkomt, hoeft voor een ander niet op dezelfde manier ervaren te worden.

2. Check het bij de ander, door vragen te stellen: ‘Wat jij hebt gedaan of gezegd komt op deze manier bij mij binnen. Klopt dit?’ Je zult dan merken dat iemand iets zegt of doet, wat natuurlijk niet altijd correct hoeft te zijn. Wat je er zelf mee doet, daar kun je mee aan de slag gaan.

3. ‘Voel ik woede, verdriet, angst of verlies?’ Meestal zijn het zich herhalende thema’s die jou triggeren. Als jij je hier bewust van wordt, kun je ontdekken wat er precies geraakt wordt en wat de dieperliggende oorzaak van de trigger is. Een therapeut is vaak een onafhankelijk persoon die dit met je kan onderzoeken.

4. Als je binnenwereld tot rust komt, gaat datgene wat je ervaart en voelt in relaties veranderen. Stel, je raakt snel in paniek. Als je eenmaal doorhebt waar de paniek vandaan komt, verdwijnt het langzamerhand en krijg je weer vertrouwen terug. Je zult dan merken dat je ook minder snel in situaties terechtkomt waardoor dit geraakt werd.

Leer luisteren naar je eigen gevoel

5. Ruimte maken voor jezelf en een eigen plek hebben om te kunnen reflecteren op jezelf. De momenten waarop je alleen kunt zijn met je eigen gedachten en gevoelens zijn waardevol. Bouw dit soort momenten voor jezelf in. Je kunt ook hersenspinsels opschrijven, zodat je het later nog terug kunt lezen. Leer luisteren naar je eigen gevoel. Dit lost meer op dan in het projecteren van gevoelens naar je kinderen, partner, collega’s of baas. Iedereen heeft imperfecties. De vraag is alleen: wat doet het met jou en hoe kan het jou transformeren?

6. De sleutel naar een andere perceptie ligt verborgen onder lagen van copingmechanismen: hoe je vanaf je vroege jeugd met pijn en angsten bent omgegaan. Een ander raakt slechts datgene waar je opnieuw naar mag gaan kijken; niet vanuit de ogen van een weerloos kind, maar als volwassene. We hebben ons allemaal weleens in een periode onveilig gevoeld. Het lichaam en het brein hebben manieren gevonden die toen helpend waren maar ons nu belemmeren in groei en ontwikkeling.

7. Het doorvoelen dat het nu veilig is en het zelfvertrouwen hervinden. Dan word je ook minder snel geraakt door een ander.

Datum: 06 december 2022