Laat je niet leiden door woede en agressiviteit
Schiet je bij het minste of geringste uit je slof? Heb je het gevoel dat je elk moment op ontploffen staat, alsof er een bom in je tikt die elk moment af kan gaan? Lukt het je maar niet om de woede en agressiviteit in toom te houden en wil je niet langer je relaties beschadigen? Coaching kan dan een uitkomst zijn, door te leren hoe je op een bewustere manier omgaat met deze gevoelens.
Ontploffingsgevaar
Vaak komt je woede tot uiting na een opeenstapeling van gebeurtenissen. Dingen lopen niet zoals je wilt, er wordt meer van je gevraagd dan je aankunt en je voelt je niet in controle. Het is belangrijk om dat moment voor te zijn, of in ieder geval te herkennen wanneer dat moment daar is. Door even wat tijd voor jezelf te nemen, een paar keer rustig adem te halen en de kalmte in jezelf op te zoeken. Maar hoe vind je deze kalmte, als je het idee hebt dat er continu een hoogspanningslijn met elektriciteit door je lichaam stroomt? Hoe zet je deze energie om in iets productiefs?
Verleden en stress
Hoewel het misschien lijkt alsof je geen grip hebt op je woede, kun je dit gedrag wel degelijk beïnvloeden. Om dat te kunnen doen, is het belangrijk om te weten wat de oorzaak is. Ben je opgegroeid in een omgeving waar boosheid op een agressieve manier werd geuit? Is deze woede door gebeurtenissen uit het verleden vast blijven zitten? Of ervaar je te veel stress in je dagelijks leven? Je hebt hierdoor vaak een lagere tolerantie ontwikkeld voor frustratie, waardoor het sneller tot uiting komt.
Zelfcontrole
Door een grotere tolerantie op te bouwen en meer zelfcontrole te ontwikkelen, zal je minder snel boosheid en woede ervaren. Je kunt hieraan werken door bewuster te worden van je gevoelens en jezelf nieuwe gewoontes aan te leren. Bijvoorbeeld door even weg te lopen totdat de storm in je hoofd verdreven is, op een andere manier te denken en door beter te communiceren. Voordat je reageert, vraag jezelf af: wat levert boos worden je op? Zo voorkom je dat je dingen doet en zegt waar je later spijt van krijgt.
Observeer eerst je eigen gevoelens en gedachten en draai het vervolgens om
Verander je denkwijze
Als je eenmaal boos bent, is het vaak al te laat. Het is dan moeilijk om helder na te denken. Voor je het weet, sta je te tieren en te razen. Probeer het daarom van een andere kant te bekijken. Bedenk waar je zelf invloed op hebt. Mensen veranderen meestal niet en de situatie misschien ook niet, maar de manier waarop jij de situaties ziet kun je wel veranderen.
Beter communiceren
Een gesprek kan al snel uitlopen op conflicten wanneer de twee gesprekspartners communiceren op basis van aannames. Observeer daarom eerst je eigen gevoelens en gedachten en draai het vervolgens om. Luister naar de gevoelens van anderen. Probeer jezelf te verplaatsen in hun situatie. Let ook op de woorden die je gebruikt. Zo kun je uitdrukken hoe je je voelt zonder dat je een ander verantwoordelijk stelt voor deze gevoelens.
Over Paul Simons
Kun je wel wat begeleiding gebruiken bij het beheersen van je gevoelens? Coaching is dan een goede stap om hieraan te werken. Samen onderzoeken we al wandelend hoe je omgaat met deze gevoelens en hoe je dit kunt veranderen. Je reist af naar het verleden om de oorzaak te achterhalen en krijgt nieuwe inzichten en handvatten om de woede los te laten. Zo vind je de rust in jezelf weer terug en creëer je meer balans in je leven.
-
Veel liep dit jaar anders dan je had verwacht. Plannen zijn geannuleerd, aangepast of uitgesteld. Misschien ben je door alle onrust minder productief geweest en is er weinig terechtgekomen van je goede voornemens. Dat is allemaal oké.
-
Een kind wordt geboren als een onbeschreven blad. Deze heeft later nog veel lessen te leren, ervaringen door te maken en ook tijd nodig om zich te ontwikkelen.
-
Je niet gehoord of gezien voelen maakt diepe indruk. We maken dit overal mee, in relaties en/of op het werk.
-
Je draait de kalender om naar de volgende maand. Om de naam van je zus staat een grote, rode cirkel. Nu alweer?! Juist voor één van de belangrijkste personen in jouw leven, weet je nooit een goed cadeau uit te kiezen
-
We vetten onze huid in na het douchen. We vijlen, knippen en lakken onze nagels. We gaan naar de kapper om ons haar te onderhouden.
-
Weet je stiekem wel dat je beter voor jezelf zal moeten zorgen, maar weet je niet hoe je dat moet doen? We leven tegenwoordig zo op de automatische piloot, dat we nauwelijks nog kijken naar wat wij zelf nodig hebben.
-
Een vraag aan alle moeders: hoe vaak heb je écht alleen aandacht voor jezelf? Je kan bijna niet geloven hoe weinig dat is. De hele dag door loop je namelijk op je tenen, ben je aan het rennen, vliegen en dat alles zorgt voor zoveel stress.
-
Lieve hardwerkende vrouw, ik schrijf aan jou.
-
Toen mijn moeder de diagnose ‘terminale kanker’ kreeg, was het alsof de hele bodem onder ons bestaan werd weggeslagen. Na de schok kom je als vanzelf in een rouwproces en verkeer je in standje ‘overleven’.
-
Voor velen is het momenteel geen leuke tijd. Velen hebben te maken met gezondheidsproblemen, een onzekere toekomst en inkomsten, waardoor veel relaties onder druk komen te staan. We krijgen allemaal te maken met tegenslagen in het leven, van kleine en grote teleurstellingen tot grote verliezen.