Selfcare

Selfcare: hoe en wat?

Weet je stiekem wel dat je beter voor jezelf zal moeten zorgen, maar weet je niet hoe je dat moet doen? We leven tegenwoordig zo op de automatische piloot, dat we nauwelijks nog kijken naar wat wij zelf nodig hebben. Hoe zorg je eigenlijk voor jezelf?

 

Waarom is selfcare belangrijk?

Selfcare is erg belangrijk. We leven momenteel in een maatschappij waar we altijd maar druk, druk, druk zijn. Terwijl het juist dan belangrijk is om goed voor jezelf te zorgen. Maar waarom eigenlijk?
Je wordt er zelfverzekerder van, want als je je lichaam en geest goed verzorgt, voel je je ook fijner.
Het is gezond, want self-care heeft een positieve invloed op het zenuwstelsel en je immuunsysteem
Je voelt je gelukkiger, op de momenten dat je goed voor jezelf zorgt, voel aan wat je nodig hebt op dat moment. Als je lekker in je vel zit, ben je ook in staat om dat om jezelf dat te bieden.

Signalen van je lichaam

Je lichaam geeft signalen als je niet goed voor jezelf zorgt. Buikpijn door stress, bijvoorbeeld. Als je een langere periode niet luistert naar deze signalen, kan het wel eens flink misgaan. Misschien denk je eerst dat het niks voorstelt. ‘Iedereen heeft toch wel eens buikpijn?’ We zijn snel geneigd om ons egoïstisch te voelen op momenten dat we aan onszelf denken.

Motivatie

Het is duidelijk moeilijk om ons eigen welzijn op één te zetten. Als je hier moeite mee heeft, dan biedt het internet talloze motiverende quotes. Hoewel de scheidingslijn tussen motiverend en zweverig soms dun is, bevatten veel van deze quotes een belangrijke boodschap. Bijvoorbeeld:
Het is je eigen leven, waar jij op nummer één hoort te staan.
Je kan pas iets cadeau geven, als je ook daadwerkelijk iets hebt om weg te geven.
Als je nee zegt tegen anderen, wordt het een ja voor jezelf.
Selfcare is de beste versie van jezelf aan de wereld geven.

Weet je stiekem wel dat je meer tijd voor je zelf moet maken, maar lukt het je niet?

Beloningsgedrag

Veel mensen denken dat self-care gelijk staat aan jezelf belonen. En daar zit wel een kern van waarheid in. Maar we hebben het hier niet over chocola en wijn. Deze self-care middelen laten je vaak maar voor een korte tijd beter voelen. Niet lang daarna overheerst het schuldgevoel. Je voelt je belabberd en moe: het tegenovergestelde wat self-care met je zou moeten doen.

Lifestyle

Maar wat is dan wel self-care? Het hangt allemaal samen met een gezonde lifestyle. Weinig suikers en koolhydraten, veel vitamines en eiwitten, en regelmatig bewegen. Dat klinkt misschien moeilijk. Maar met kleine stapjes kom je al een heel eind. Bovendien zijn er ook kleine dingen in het dagelijkse leven die bijdragen aan self-care. Loop eens met je blote voeten in het gras, bestudeer de lammetjes in de wei, of geef jezelf een fijne massage. Of trek aan de bel bij UB Touched voor advies en praktische tips!

 

Datum: 24 april 2022