
Het effect van gedachten
Een ingrijpende gebeurtenis raakt je diep van binnen. Je hebt er niet naartoe kunnen leven en je hebt je ook niet kunnen voorbereiden. Soms kan je iets aan de situatie veranderen, maar meestal niet. Wat helpt dan om de impact te doorstaan en hoe ga je om met je emoties als het dagelijkse leven ook je aandacht vraagt?
Gedachten
Per dag hebben we zo’n 60.000 gedachten waarvan ruim driekwart negatief zijn. Bovendien is 90% van onze gedachten niet juist, maar tóch zien we ze bijna automatisch als de waarheid. Een negatieve gedachte leidt tot een negatief gevoel en het lichaam reageert hierop met spanning en stress.
Stress oorzaak
Gedachte, overtuigingen en oordelen zijn vaak de oorzaak van stress. Het is onderdeel van hoe wij zijn als mens. Maar dat betekent nog niet dat we niet kunnen leren hoe onze geest werkt en hoe we deze positief kunnen beïnvloeden.
Emoties doorleven
Mindfulnesstrainer Greetje Komdeur licht toe: ‘Ongewenste veranderingen in ons leven leiden vaak tot boosheid, verdriet, angst of eenzaamheid. Je herkent het vast bij jezelf: in een moeilijke situatie ben je geneigd om onprettige gevoelens te vermijden of weg te duwen. Ik hoor vaak mensen zeggen: ‘Ik wil er niet meer aan denken, ik zou het uit mijn hoofd willen zetten.’ Maar dat gaat niet. Je kan een nare situatie, en alles wat dat gevoelsmatig met zich meebrengt, niet wegduwen of aan de kant schuiven. Je zal er ‘doorheen’ moeten en daar kan mindfulness goed bij helpen.’
Mindfulness is ondersteunend in het omgaan met stressvolle situaties
Aanwezig zijn
‘Door het beoefenen van mindfulness leer je om volledig aanwezig te zijn bij wat er is, zonder jezelf erin te verliezen. Dit is eigenlijk een heel natuurlijke manier om met jezelf om te gaan. Het is ook hoe we het liefst willen dat anderen met óns omgaan. Je hebt iemand nodig die naar je luistert en je erkent in je angst, verdriet en paniek. Als je met jezelf omgaat zoals je wenst dat anderen met jou omgaan, dan houd je contact met je gevoelens, zonder dat je er de strijd mee aangaat of erdoor overweldigd raakt’, aldus Greetje.
Mindfulness werkt!
Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat mindfulness ondersteunend is in het omgaan met stressvolle situaties, zoals verandering, ziekte of verlies. Dit is ook waarom steeds meer zorgverzekeraars de 8-weekse training vergoeden. Mindfulness is echter géén quick fix; het lost de problemen niet op. Mindfulness vergt tijd, oefening en doorzettingsvermogen. Het helpt om contact maken met je gevoelens van ongemak en jezelf daarin beter te leren begeleiden. Dit leidt tot meer ontspanning.
Persoonlijke groei
Greetje: ‘Ik zie de mens als één geheel, bestaande uit verschillende delen: lichaam, geest en ziel. Een goede balans tussen deze delen vormt de basis voor welzijn, gezondheid, zingeving en geluk. Mijn begeleiding met coaching of mindfulness is erop gericht om je te leren hoe je meer in je eigen kracht kunt staan, zodat je meer regie krijgt over je leven, op een manier die bij jou past. Alles begint bij bewustwording. Uit ervaring weet ik dat de kracht om persoonlijk te groeien in iedereen zit.’
-
Na een lange werkdag, of na langdurige stress, verlangen veel mensen naar een moment van ontspanning. Je kunt kiezen voor een warm bad of een rustige wandeling, maar steeds meer mensen ontdekken ook de kracht van zelfmassage.
-
Veel liep dit jaar anders dan je had verwacht. Plannen zijn geannuleerd, aangepast of uitgesteld. Misschien ben je door alle onrust minder productief geweest en is er weinig terechtgekomen van je goede voornemens. Dat is allemaal oké.
-
Als je denkt aan stoere gadgets, dan schieten motoren, gereedschap en high-tech snufjes door je hoofd. Maar laten we eerlijk zijn, zelfs de meest ruige kerels hebben een plek nodig om even op adem te komen. En nee, ik heb het niet over de sportschool. Ik heb het over de wc. Denk aan een toiletverhoging.
-
Schiet je bij het minste of geringste uit je slof? Heb je het gevoel dat je elk moment op ontploffen staat, alsof er een bom in je tikt die elk moment af kan gaan?
-
Een kind wordt geboren als een onbeschreven blad. Deze heeft later nog veel lessen te leren, ervaringen door te maken en ook tijd nodig om zich te ontwikkelen.
-
Je niet gehoord of gezien voelen maakt diepe indruk. We maken dit overal mee, in relaties en/of op het werk.
-
Je draait de kalender om naar de volgende maand. Om de naam van je zus staat een grote, rode cirkel. Nu alweer?! Juist voor één van de belangrijkste personen in jouw leven, weet je nooit een goed cadeau uit te kiezen
-
We vetten onze huid in na het douchen. We vijlen, knippen en lakken onze nagels. We gaan naar de kapper om ons haar te onderhouden.
-
Weet je stiekem wel dat je beter voor jezelf zal moeten zorgen, maar weet je niet hoe je dat moet doen? We leven tegenwoordig zo op de automatische piloot, dat we nauwelijks nog kijken naar wat wij zelf nodig hebben.
-
Een vraag aan alle moeders: hoe vaak heb je écht alleen aandacht voor jezelf? Je kan bijna niet geloven hoe weinig dat is. De hele dag door loop je namelijk op je tenen, ben je aan het rennen, vliegen en dat alles zorgt voor zoveel stress.