haptotherapie

Neem jezelf serieus met haptotherapie

We streven onze dromen na. Een betere baan, een mooiere auto en een luxe vakantie lijken garant te staan voor geluk. Voor de weg daarnaartoe moeten vaak concessies worden gedaan. We wringen ons in een keurslijf om aan de hoge eisen, die anderen aan ons stellen, te voldoen. We gaan ons gedragen zoals van ons verwacht wordt. En tóch, aan het eind van de rit, blijkt het niet dat geluksgevoel te brengen waarop we zo hadden gehoopt. Ergens blijft er die leegte.

Opgelegde overtuigingen

Voldoen aan het beeld dat een ander van ons heeft. Vervuld zijn van, vaak door anderen, opgelegde overtuigingen van wat we wel of niet kunnen. Altijd maar op onze tenen lopen. Het lijkt de enige manier om ons doel te bereiken. Want dat doel voldoet aan het ideale plaatje. Dat is immers hoe het hoort…

Voelen is eng

Maar is dat eigenlijk wel écht wat we zelf willen en hoe we écht zijn? Of is dat enkel en alleen maar wat van ons verwacht wordt? Correspondeert het pad wat we in ons hoofd helemaal hebben uitgestippeld met wie we van binnen wezenlijk zijn? Om daar een eerlijk antwoord op te geven, moeten we diep graven in ons gevoel. En dát is nu net iets wat we gaandeweg grotendeels zijn verleerd. Voelen is eng. Dan komen er misschien wel diep weggestopte emoties naar boven. We zijn liever in ons hoofd bezig. Rationeel, goed doordacht en duidelijk.

Niet helemaal weg

Toch laat ons gevoel zich niet helemaal wegstoppen. Al staan we er nauwelijks bij stil, of willen we gewoon de signalen niet herkennen, tóch probeert ons lichaam iets te vertellen. Door te verstijven bij angst, door de slaap niet toe te laten bij spanningen, door een down gevoel bij stress. De meeste mensen weten nauwelijks hoe ze daarmee om moeten gaan. Die gevoelens laten zich niet weg redeneren.

Haptotherapie is een waardevolle manier om je weer thuis te laten raken in het voelen

Zo vertrouwd

Het is zó belangrijk om dat gevoel weer toe te laten. Vooral wanneer we dat niet meer gewend zijn, kan het belangrijk zijn om daar wat hulp bij in te roepen. Om als het ware weer te léren voelen. Het weer te durven toelaten. Dat klinkt wellicht wat zweverig, maar dat is het absoluut niet. Denk maar eens aan kinderen, die leven vanuit hun gevoel. Ergens onderweg naar de volwassenheid zijn we dat kwijtgeraakt.

Leren voelen met haptotherapie

Haptotherapie is een waardevolle manier om weer thuis te raken in dat voelen. En misschien komen daar emoties bij los, maar dat is niet erg. Het is juist goed om die te ontdekken, om te voelen waar het pijn doet en om te ervaren wat er nodig is voor herstel. Net zoals bij een ui laag voor laag kan worden afgepeld, kan haptotherapie ook stukje bij beetje in de weg zittende of opgelegde overtuigingen helpen afpellen. Heel langzaam wordt het keurslijf waarin we ons geperst hebben, verwijderd en komen we bij de kern. Er komt weer lucht en ineens zijn die promotie, die dure auto en dat nieuwe huis niet meer nodig om gelukkig te zijn. Het is ineens niet meer belangrijk hoe anderen over ons denken. We ontdekken onze eigen veerkracht en het geheim van écht geluk: mogen zijn wie we zijn.

Datum: 26 juni 2019