uitvaart

Een kijkje achter de schermen

Je kent de uitvaartverzorger als iemand die een uitvaart begeleidt. Maar wat houdt dat precies in? En wat doet zo iemand allemaal? Uitvaartondernemer Alexandra Markusse gunt je een blik achter de schermen van haar onderneming.

Wat komt er allemaal bij kijken?

Een uitvaart bestaat uit verschillende onderdelen, zoals het verzorgen, opbaren en controleren van het lichaam, het bespreken en het uitvoeren van de uitvaart. Tussen het bespreken en het uitvoeren van de uitvaart zijn er veel werkzaamheden bij de uitwerking van de uitvaart. Je moet hierbij denken aan:

  • het plannen en organiseren van de locatie(s), personeel en vervoer
  • het samenstellen en vormgeven van de rouwkaart en -advertentie
  • het verzorgen van de wettelijke formaliteiten zoals de aangifte van overlijden
  • het ontvangen van de familie, genodigden en gasten bij rouwbezoek(en)
  • het voorbereiden van de afscheidsbijeenkomst
  • het ondersteunen bij het maken van een PowerPoint-presentatie en de muziek
  • het maken van een draaiboek voor het afscheid
  • het overleggen met toeleveranciers, zoals een bloemist, organist, kerk, voorganger, medewerker begraafplaats en/of crematorium en uitvaartverzekeraars
  • het adviseren en begeleiden bij de keuze van een grafmonument of het ophalen en overhandigen van de urn aan nabestaanden
  • het voeren van een nazorg- en evaluatiegesprek
  • het schrijven van een afscheidstoespraak en het begeleiden van het afscheidsritueel

    Al deze werkzaamheden moeten bijdragen aan een afscheid dat recht doet aan de overledene. Je kunt een beroep als uitvaartverzorger niet uitoefenen zonder oprechte aandacht, tijd, rust en ruimte. Dat is dus ook wat Alexandra de nabestaanden graag wil bieden. Om nadruk te leggen op deze kwaliteiten en te kunnen blijven voldoen aan de behoefte van de nabestaanden, blijft Alexandra zich voortdurend ontwikkelen en bijscholen. Zo schoolde zij zich in ritueelbegeleiding en het begeleiden van het rouwproces.

Aandacht voor jouw verhaal

Alexandra is afgestudeerd Mindful Analyst en zij vervult deze functie bij www.schrijfmoed.nu. Mindful Analysis bij Schrijfmoed is erop gericht om al schrijvend het verlies een andere betekenis te kunnen geven en de herinnering te kunnen meedragen, je eigen levende toekomst in. Wie kiest voor begeleiding van Alexandra als Mindful Analyst, gaat een kort schrijftraject van een week aan (soms langer: drie tot vijf weken) waarin er dagelijks contact is via e-mail. De nabestaande komt in dit schrijftraject tot een zinvolle analyse van de eigen gedachten en gevoelens, waardoor een innerlijk proces ontstaat. In dit proces is het stellen van vragen door Alexandra de belangrijkste activiteit in dit proces. De vragen die de nabestaande naar aanleiding van zijn verhaal ontvangt, zijn gebaseerd op inzichten uit de psychotherapie, de filosofie en het boeddhisme. Alexandra stelt uitnodigende vragen, waarbij alleen aandacht is voor jouw verhaal. De methodiek die daarbij door Alexandra gehanteerd wordt, lijkt eenvoudig en bestaat uit vier fasen. Het gaat in die vier fases over de werkelijkheid en de aanleiding tot de werkelijkheid.

‘Fijn om meer grip te krijgen op deze achtbaan van emoties’

Toen ik hoorde dat mijn zoon van 22 dood was, geheel onverwacht, viel ik als het ware uit elkaar in duizenden stukjes. Vrijwel direct ben ik gaan schrijven om woorden te vinden voor wat mij overkwam. Het vinden van die woorden maakte dat ik structuur vond in de chaos. Woorden maakten dat ik weer langzaam die vele stukjes op de een of andere manier aan elkaar kon plakken. Het is geen wondermiddel, verdriet verdwijnt niet zomaar, maar het is fijn om meer grip te krijgen op deze achtbaan van emoties, die soms zo uitzichtloos lijkt.
Nu ben ik dagelijks bezig met taal, met schrijven. Maar ik kan me zo voorstellen dat het niet voor iedereen zo is. Dat iemand niet weet waar te beginnen, omdat hij of zij nog nooit iets heeft opgeschreven over zijn of haar eigen emoties.
Ik weet zeker dat iedereen bij Alexandra in veilige handen is. Zij kan door middel van het schrijven helpen om meer houvast te krijgen in ieders eigen proces van rouw, wat immers voor iedereen anders is. Schrijven helpt om alles weer een beetje op een rijtje te krijgen en ik wens iedereen daarbij de begeleiding van Alexandra!

Manda Heddema

 

Vaste rituelen spelen steeds minder vaak een belangrijke rol bij uitvaarten

Ritueelbegeleiding

Als ritueelbegeleider zoekt Alexandra naar de verbinding tussen mensen. Vaste culturele en kerkelijke rituelen spelen steeds minder vaak een belangrijke rol bij uitvaarten. Het is niet gemakkelijk om een passend ritueel te bedenken, terwijl er toch behoefte is aan rituelen die mensen met elkaar verbinden. Een gesprek is dan nodig waarin informatie wordt uitgewisseld, wensen worden nagegaan, de juiste sfeer wordt geproefd en het vertrouwen te winnen om de uitvaart te leiden. In het gesprek dat Alexandra met je aangaat, gaat het dan ook over beleving en feiten. Wat was jouw verhaal met de ander? Wie was je in de ogen van de overledene en andersom? Hoe heb je elkaar beïnvloed en wat heb je voor elkaar weten te betekenen? In deze samenspraak kan de uitkomst van het gesprek ook een symbool zijn dat de aanwezige met de overledene verbindt. Zo kan een symbool bij afscheid van grote betekenis zijn. Een symbool kan zó betekenend zijn, dat het de tegengestelde werelden van leven en dood met elkaar verbindt en verzoent.

Toost op het leven

Een ritueel waar steeds vaker voor gekozen wordt tijdens de condoleance, is een toost uitbrengen op het leven van de overledene. Zo wordt van een dieptepunt in het leven een bijzonder moment gemaakt. Het inspireerde Alexandra om daarvoor een speciale fles cava op de markt te brengen en zo een bijdrage te kunnen geven aan dit bijzondere moment bij het afscheid. Wanneer een toost blijvend uitgebracht wordt op speciale dagen, wordt het een betekenisvol gedenkritueel.

Prijs € 9,99
Zie www.toostophetleven.nl

‘bij Alexandra’

Elk rouwproces is anders en hangt nauw samen met de relatie die je tot de overledene had. Het verlies van een kind, ouder, broer of zus, opa of oma of partner zal voor ieder persoonlijk anders beleefd worden. Als achterblijvende partner bijvoorbeeld loop je tegen veel dingen aan. Alleen thuiskomen of het niet meer kunnen delen, de goedbedoelde adviezen waar je eigenlijk niet op zit te wachten. Het verlies van een broer of zus heeft vaak een grote impact waar vaak weinig aandacht voor is. In Amerika worden broers en zussen daarom betiteld als ‘forgotten grievers’. Het leed bij het verliezen van een kind is vaak dermate groot dat er geen woord is dat beschrijft hoe het moet zijn om je kind te verliezen. Maar bij elk verlies is er behoefte aan verbinding. Door de verbinding met elkaar kun je emoties delen. Anderen zullen je begrijpen. Het praten met elkaar geeft dan de nodige lichtpuntjes. Zo ontstond ‘bij Alexandra’ aan de Kreukelmarkt 16 te Goes. Het werd een plaats voor bezinning, inspiratie en ontmoeting. ‘Bij Alexandra’ worden thema-lezingen gehouden en worden huiskamerconcerten en workshops gegeven. Ook vinden er exposities plaats van kunstenaars en toeleveranciers van de uitvaartbranche. Alexandra biedt er ruimte voor een wisselend inspirerend programma.

Wat kost een uitvaart?

Over de kosten die bij een uitvaart horen, is de laatste jaren al veel gezegd en geschreven. Een uitvaart bestaat uit vele onderdelen. Naast de kosten van de begraafplaats of het crematorium zijn er nog andere kosten om rekening mee te houden.

De kosten van een uitvaart zijn onder te verdelen in een aantal soorten.

  • Allereerst zijn er kosten voor het werk van de uitvaartverzorgers; de feitelijke begeleiding van de uitvaart. Dat wordt een ‘basistarief’ genoemd. Het basistarief kan per onderneming verschillen en is onder andere afhankelijk van ervaring, specialisatie, deskundigheid en overheadkosten. Het basistarief is een vast bedrag waarin verschillende zaken zijn opgenomen die bij alle uitvaarten voorkomen. Bij de ene familie besteedt Alexandra echter iets meer tijd aan de begeleiding, bij de andere wat meer tijd aan advisering en soms moet de aangifte van overlijden ver weg en soms dichtbij plaatsvinden. Omdat vooraf niet altijd goed is te overzien hoeveel tijd de uitvaart gaat kosten, heeft Alexandra dit in een gemiddeld vast bedrag opgenomen. Er ontstaan daardoor geen verrassingen voor de nabestaanden. Het basistarief wordt bij het opstellen van de begroting duidelijk omschreven.
  • Naast het basistarief voor de uitvaartbegeleiding zijn er de kosten voor producten en diensten die Alexandra zelf levert, zoals een kist en het verzorgen van een overledene. Deze kosten kan Alexandra je exact vertellen tijdens een bespreking.
  • Als laatste categorie zijn er nog de kosten van derden. Dat zijn producten en diensten die Alexandra inkoopt of regelt voor jou. Hieronder vallen de kosten voor een begraafplaats of crematorium en uitvaartcentrum, maar ook bijvoorbeeld de kosten voor de huur van een kerk, catering op locatie of een beamer. Deze kosten berekent Alexandra 1 op 1 aan je door, zonder marge dus. Soms zijn deze kosten niet exact te bepalen op het moment van de bespreking. Alexandra zorgt er dan altijd voor dat je binnen 24 uur een begroting hebt waar deze kosten in zijn opgenomen. Soms zijn deze kosten echter een schatting, omdat bijvoorbeeld het aantal personen voor de koffie nog niet zeker is of omdat je nog geen exacte keuze hebt gemaakt.

Crematoria en begraafplaatsen hanteren verschillende tarieven. Om je zo goed mogelijk van dienst te zijn bij jouw keuze, geeft Alexandra direct na de bespreking van de uitvaart een overzicht van de tarieven van de begraafplaats en/of crematorium in de omgeving.

Bij alle uitvaarten die door Alexandra verzorgd worden, is er evenveel aandacht en zorg voor de nabestaanden en zijn de tarieven en kosten transparant, zonder marge. Alexandra helpt en adviseert bij de organisatie van de uitvaart, maar geeft ook suggesties bij de financiering van de uitvaart.

Stille kracht bij groot verdriet

Alexandra Markusse is bijna 20 jaar uitvaartverzorger in de regio Zeeland. Ze is getrouwd, heeft twee zonen en woont met haar gezin in Wemeldinge. Alexandra heeft een veel omvattend, voornamelijk solistisch beroep, waarbij zij voorziet in het realiseren van de uitvaart volgens de wens van de nabestaanden, vanzelfsprekend met het daarbij in acht nemen van de wettelijke regelgeving. Het team van Alexandra bestaat uit vijf bekwame medewerkers die haar ondersteunen in de taken van overledeneverzorging, rouwautochauffeur en gastvrouw. Samen met haar medewerkers is Alexandra er voor jou met geduld, behulpzaamheid en integriteit. Om je te steunen en te adviseren op een moeilijk moment. Met aandacht voor je verwachtingen, respect voor jouw overtuiging en met ruimte voor jouw verdriet. Op deze wijze is Alexandra graag de stille kracht bij groot verdriet.

‘Rots in de branding’

Alexandra deed de begrafenis van mijn beide ouders. Ik was niet alleen verdrietig, maar ik zag ook door de bomen het bos niet meer: wat moet er allemaal geregeld worden? Alexandra was in deze periodes mijn rots in de branding. Ze bleef rustig, tactvol en vriendelijk, maar tegelijk pakte ze ook door en regelde ze alles. Alle beslissingen die genomen moesten worden, nam ze stap voor stap met me door.

Catharina ‘t Hart-de Wijkerslooth

Datum: 07 augustus 2019