afscheidsbloemwerk

Een natuurlijke rustplek

Je bent een naaste verloren en zij, of jullie, hebben gekozen voor een natuurbegraafplaats. Een mooie plek om begraven te worden en een plek waar je de overledene ook nog vaak kunt bezoeken. Met de jaargetijden zal de omgeving rondom het graf veranderen. Van prachtige bloemen en gras tot de verkleurende bladeren aan de bomen tot een graf, bedekt met dromerig sneeuw. Bij zo’n omgeving hoort een prachtig natuurboeket.

Op een natuurbegraafplaats zijn enkele dingen niet toegestaan, namelijk materialen die niet ‘natuurlijk’ kunnen oplossen. Denk bijvoorbeeld aan insteekschuim, lint of ijzerdraad. Dat komt doordat natuurbegraafplaatsen in eerste instantie als natuurgebied worden gezien. Daarom gebruikt Alarda van De Paladijn enkel duurzame en afbreekbare materialen. Bij het afscheid wordt het natuurboeket op de begraafplaats van de overledene geplaatst. Het stuk zal zich gaan vermengen met de rest van de natuur. De bloemen en planten in het stuk zullen gaan wortelen in de aarde van het graf en zullen een worden met hun omgeving. Een mooie gedachte, toch?

Materialen

Wat is er mogelijk op een natuurbegraafplaats? ‘Ik maak bijvoorbeeld gebruik van vergankelijk touw,’ vertelt Alarda van De Paladijn. Ook werkt ze vaak met mos en takken in natuurlijke grafstukken.

Een graf dat met de seizoenen verandert

Terug naar de natuur

Een natuurboeket kan gezien worden als een soort kussen van bloemen, of een grafheuvel. Een mooie gedachte, vindt Alarda: ‘Een natuurboeket is heel puur. Je bent een met de natuur en gaat weer terug naar de natuur.’ Daarom werkt Alarda enkel met duurzaam gekweekte bloemen. Zo puur mogelijk.

Over De Paladijn

Bloemenzaak De Paladijn bestaat dit jaar al 86 jaar en het werken met bloemen zit eigenaresse Alarda in het bloed. Bloemen vertellen verhalen en het is haar passie om die zo mooi mogelijk neer te zetten. Met een passie voor duurzaamheid creëert Alarda bloemwerken die zeggen wat woorden soms niet kunnen.

Tip van Alarda

Ga een gesprek aan met de bloemist. Natuurlijk is het mooi om zelf met een idee te komen, maar het regelen van een uitvaart is een heftige periode. Je moet snel wat uitzoeken, in een tijd waarin er al zoveel gebeurt. De bloemist kan door een gesprek met jou meedenken om een kleine last van je schouders te nemen.

Datum: 20 juli 2022