
Een natuurlijke rustplek
Je bent een naaste verloren en zij, of jullie, hebben gekozen voor een natuurbegraafplaats. Een mooie plek om begraven te worden en een plek waar je de overledene ook nog vaak kunt bezoeken. Met de jaargetijden zal de omgeving rondom het graf veranderen. Van prachtige bloemen en gras tot de verkleurende bladeren aan de bomen tot een graf, bedekt met dromerig sneeuw. Bij zo’n omgeving hoort een prachtig natuurboeket.
Op een natuurbegraafplaats zijn enkele dingen niet toegestaan, namelijk materialen die niet ‘natuurlijk’ kunnen oplossen. Denk bijvoorbeeld aan insteekschuim, lint of ijzerdraad. Dat komt doordat natuurbegraafplaatsen in eerste instantie als natuurgebied worden gezien. Daarom gebruikt Alarda van De Paladijn enkel duurzame en afbreekbare materialen. Bij het afscheid wordt het natuurboeket op de begraafplaats van de overledene geplaatst. Het stuk zal zich gaan vermengen met de rest van de natuur. De bloemen en planten in het stuk zullen gaan wortelen in de aarde van het graf en zullen een worden met hun omgeving. Een mooie gedachte, toch?
Materialen
Wat is er mogelijk op een natuurbegraafplaats? ‘Ik maak bijvoorbeeld gebruik van vergankelijk touw,’ vertelt Alarda van De Paladijn. Ook werkt ze vaak met mos en takken in natuurlijke grafstukken.
Een graf dat met de seizoenen verandert
Terug naar de natuur
Een natuurboeket kan gezien worden als een soort kussen van bloemen, of een grafheuvel. Een mooie gedachte, vindt Alarda: ‘Een natuurboeket is heel puur. Je bent een met de natuur en gaat weer terug naar de natuur.’ Daarom werkt Alarda enkel met duurzaam gekweekte bloemen. Zo puur mogelijk.
Over De Paladijn
Bloemenzaak De Paladijn bestaat dit jaar al 86 jaar en het werken met bloemen zit eigenaresse Alarda in het bloed. Bloemen vertellen verhalen en het is haar passie om die zo mooi mogelijk neer te zetten. Met een passie voor duurzaamheid creëert Alarda bloemwerken die zeggen wat woorden soms niet kunnen.
Tip van Alarda
Ga een gesprek aan met de bloemist. Natuurlijk is het mooi om zelf met een idee te komen, maar het regelen van een uitvaart is een heftige periode. Je moet snel wat uitzoeken, in een tijd waarin er al zoveel gebeurt. De bloemist kan door een gesprek met jou meedenken om een kleine last van je schouders te nemen.
-
We verzekeren ons voor van alles en nog wat en over de ene verzekering denken we liever net wat langer na dan de andere. Toch denken en praten we liever nog niet altijd over een uitvaartverzekering. Ook al praten we er niet veel over, zo’n 70 procent van de Nederlanders heeft een uitvaartverzekering afgesloten.
-
Als afscheidsfotograaf kan ik jou heel goed vertellen waarom je als nabestaande een afscheid moet laten vastleggen, maar het is nog beter als je hoort wat andere nabestaanden hiervan vinden. De mensen die al eerder de keuze hebben moeten maken om het afscheid van hun dierbare te laten fotograferen. Want dat is het natuurlijk. Al krijg ik ook wel eens de vraag waarom je zoiets triests zou laten fotograferen.
-
Hoe vaak beginnen we in ons leven niet aan iets nieuws? We willen allemaal weleens iets anders of zijn toe aan iets nieuws. Soms is die drang zó sterk dat er echt iets móét veranderen en er een frisse wind door je leven moet waaien, omdat het plezier of de passie uit je leven verdwenen is.
-
Op een zonovergoten, windstille middag draait mijn collega Rep de zilvergrijze rouwauto de parkeerplaats op achter de school.
-
Ria overleed 14 weken na de diagnose ‘alvleesklierkanker’. Zij was toen 71 jaar en zelf een half jaar weduwe van haar Leo. De diagnose kwam als een mokerslag aan, maar sloeg haar niet uit het veld.
-
Zachte pianoklanken komen me tegemoet wanneer ik naar de woonkamer loop. Als ik binnenkom, sterven de laatste klanken weg. Ze staat op en geeft me een hand.
-
Wat beweegt iemand om een andere carrièrerichting in te slaan en uitvaartondernemer te worden?
-
Samen een dierbare herdenken kan zó belangrijk zijn. Vorig jaar leidde dat weleens tot ingrijpende beslissingen. Zo ging vroeg op een ochtend in november mijn telefoon.
-
Om er zeker van te zijn dat je later de uitvaart krijgt die je wenst, is het goed om een verzekering af te sluiten. Een uitvaartverzekering zorgt er ook voor dat je nabestaanden zo min mogelijk omkijken hebben naar het regelen van de begrafenis of crematie. Het is voor hen al moeilijk genoeg om een familielid of partner te verliezen.
-
Veel uitvaarten worden gehouden in een uitvaartcentrum. Deze locaties zijn volledig gericht op de dienst en bieden hier veel mogelijkheden in. Toch is een uitvaartcentrum niet de enige mogelijkheid om een uitvaart in de organiseren.