
Herinneringen maken voor later
Weet je nog, dat liedje dat je oma altijd zong? Hoe ging dat ook al weer? En je weet nog goed dat opa altijd zulke spannende verhalen kon vertellen. Maar waar die verhalen over gingen, dát weet je niet meer. Was er maar iemand geweest die ze had opgeschreven. Het enige dat je nog van opa en oma hebt, is een vergeelde foto. Eén ding weet je zeker: je wilt dat jouw kleinkinderen later meer tastbare herinneringen aan jou hebben om te koesteren.
Als het leven je inhaalt
Het is geweldig om je kinderen te zien opgroeien, kleinkinderen te krijgen en bij alle belangrijke gebeurtenissen in hun leven aanwezig te zijn. Een rol te spelen in hun leven. Maar helaas is dat niet iedereen gegund. Soms gooit een ernstige ziekte wreed roet in het eten en weet je dat je niet lang meer zult leven.
Mijlpalen
En tóch had je zo graag al die mijlpalen in de toekomst mee willen maken: de geboorte van je eerste kleinkind, de 21e verjaardag van je zoon, het afstuderen van je dochter en al die andere belangrijke momenten. Je weet dat dat niet meer zal gebeuren, want de tijd glipt door je vingers.
De levenseindegids helpt bij het maken van een boek of memorybox
Herinneringen vastleggen
Je hebt al veel herinneringen opgebouwd met de mensen om je heen, maar je kunt ook herinneringen vastleggen voor later, als jij er niet meer bent. Het maken en vastleggen van herinneringen kan een waardevolle ervaring zijn voor jezelf. Het samenstellen ervan geeft een terugblik op je leven en kan je helpen om de cirkel rond te maken. Het geeft een stukje rust en kan je helpen om uiteindelijk los te laten.
Boek of memorybox
Weet je niet hoe je het moet aanpakken? Ik kan je helpen om een boek of een memorybox te maken. Hierin leggen we allerlei gewone, herkenbare dingen van jou vast, die voor je nabestaanden fijn zijn om terug te zien of te lezen. Lieve foto’s, dierbare verhalen, de sieraden die je altijd droeg, je lievelingsgedichten en vaste uitspraken. Helemaal jouw verhaal.
Postuum aanwezig
Daarnaast kun je er ook voor zorgen dat je er tóch een beetje bij bent bij al die mijlpalen in de toekomst. Dat zijn immers bij uitstek momenten waarop je nabestaanden het gemis aan jou éxtra ervaren. Wat dacht je van een speciaal cadeau voor je eerste kleinkind, een brief aan je zoon wanneer hij 21 wordt, een persoonlijke videoboodschap voor je dochter wanneer ze afstudeert of voor ieder kind een herinneringssieraad? Het zijn maar een paar voorbeelden, maar er zijn nog zoveel meer mogelijkheden, die ervoor kunnen zorgen dat je er, al is het postuum, toch een beetje bij bent op die belangrijke momenten.
Nooit vergeten worden
Maak mooie herinneringen over vroeger en voor later. Dat geeft rust in je hoofd. Je weet dat je gaat sterven, maar op deze manier laat je iets ontzettend waardevols na voor je nabestaanden. Tastbare herinneringen die nooit vervagen en waardoor ook je ongeboren kleinkinderen je zullen leren kennen, je stem horen, de twinkeling in je ogen zien en van je grapjes en liedjes kunnen genieten.
Anjo Zeegers
-
We verzekeren ons voor van alles en nog wat en over de ene verzekering denken we liever net wat langer na dan de andere. Toch denken en praten we liever nog niet altijd over een uitvaartverzekering. Ook al praten we er niet veel over, zo’n 70 procent van de Nederlanders heeft een uitvaartverzekering afgesloten.
-
Als afscheidsfotograaf kan ik jou heel goed vertellen waarom je als nabestaande een afscheid moet laten vastleggen, maar het is nog beter als je hoort wat andere nabestaanden hiervan vinden. De mensen die al eerder de keuze hebben moeten maken om het afscheid van hun dierbare te laten fotograferen. Want dat is het natuurlijk. Al krijg ik ook wel eens de vraag waarom je zoiets triests zou laten fotograferen.
-
Hoe vaak beginnen we in ons leven niet aan iets nieuws? We willen allemaal weleens iets anders of zijn toe aan iets nieuws. Soms is die drang zó sterk dat er echt iets móét veranderen en er een frisse wind door je leven moet waaien, omdat het plezier of de passie uit je leven verdwenen is.
-
Op een zonovergoten, windstille middag draait mijn collega Rep de zilvergrijze rouwauto de parkeerplaats op achter de school.
-
Ria overleed 14 weken na de diagnose ‘alvleesklierkanker’. Zij was toen 71 jaar en zelf een half jaar weduwe van haar Leo. De diagnose kwam als een mokerslag aan, maar sloeg haar niet uit het veld.
-
Je bent een naaste verloren en zij, of jullie, hebben gekozen voor een natuurbegraafplaats. Een mooie plek om begraven te worden en een plek waar je de overledene ook nog vaak kunt bezoeken. Met de jaargetijden zal de omgeving rondom het graf veranderen.
-
Zachte pianoklanken komen me tegemoet wanneer ik naar de woonkamer loop. Als ik binnenkom, sterven de laatste klanken weg. Ze staat op en geeft me een hand.
-
Wat beweegt iemand om een andere carrièrerichting in te slaan en uitvaartondernemer te worden?
-
Samen een dierbare herdenken kan zó belangrijk zijn. Vorig jaar leidde dat weleens tot ingrijpende beslissingen. Zo ging vroeg op een ochtend in november mijn telefoon.
-
Om er zeker van te zijn dat je later de uitvaart krijgt die je wenst, is het goed om een verzekering af te sluiten. Een uitvaartverzekering zorgt er ook voor dat je nabestaanden zo min mogelijk omkijken hebben naar het regelen van de begrafenis of crematie. Het is voor hen al moeilijk genoeg om een familielid of partner te verliezen.