herinneringen

Herinneringen maken voor later

Weet je nog, dat liedje dat je oma altijd zong? Hoe ging dat ook al weer? En je weet nog goed dat opa altijd zulke spannende verhalen kon vertellen. Maar waar die verhalen over gingen, dát weet je niet meer. Was er maar iemand geweest die ze had opgeschreven. Het enige dat je nog van opa en oma hebt, is een vergeelde foto. Eén ding weet je zeker: je wilt dat jouw kleinkinderen later meer tastbare herinneringen aan jou hebben om te koesteren.

Als het leven je inhaalt

Het is geweldig om je kinderen te zien opgroeien, kleinkinderen te krijgen en bij alle belangrijke gebeurtenissen in hun leven aanwezig te zijn. Een rol te spelen in hun leven. Maar helaas is dat niet iedereen gegund. Soms gooit een ernstige ziekte wreed roet in het eten en weet je dat je niet lang meer zult leven.

Mijlpalen

En tóch had je zo graag al die mijlpalen in de toekomst mee willen maken: de geboorte van je eerste kleinkind, de 21e verjaardag van je zoon, het afstuderen van je dochter en al die andere belangrijke momenten. Je weet dat dat niet meer zal gebeuren, want de tijd glipt door je vingers.

De levenseindegids helpt bij het maken van een boek of memorybox

Herinneringen vastleggen

Je hebt al veel herinneringen opgebouwd met de mensen om je heen, maar je kunt ook herinneringen vastleggen voor later, als jij er niet meer bent. Het maken en vastleggen van herinneringen kan een waardevolle ervaring zijn voor jezelf. Het samenstellen ervan geeft een terugblik op je leven en kan je helpen om de cirkel rond te maken. Het geeft een stukje rust en kan je helpen om uiteindelijk los te laten.

Boek of memorybox

Weet je niet hoe je het moet aanpakken? Ik kan je helpen om een boek of een memorybox te maken. Hierin leggen we allerlei gewone, herkenbare dingen van jou vast, die voor je nabestaanden fijn zijn om terug te zien of te lezen. Lieve foto’s, dierbare verhalen, de sieraden die je altijd droeg, je lievelingsgedichten en vaste uitspraken. Helemaal jouw verhaal.

Postuum aanwezig

Daarnaast kun je er ook voor zorgen dat je er tóch een beetje bij bent bij al die mijlpalen in de toekomst. Dat zijn immers bij uitstek momenten waarop je nabestaanden het gemis aan jou éxtra ervaren. Wat dacht je van een speciaal cadeau voor je eerste kleinkind, een brief aan je zoon wanneer hij 21 wordt, een persoonlijke videoboodschap voor je dochter wanneer ze afstudeert of voor ieder kind een herinneringssieraad? Het zijn maar een paar voorbeelden, maar er zijn nog zoveel meer mogelijkheden, die ervoor kunnen zorgen dat je er, al is het postuum, toch een beetje bij bent op die belangrijke momenten.

Nooit vergeten worden

Maak mooie herinneringen over vroeger en voor later. Dat geeft rust in je hoofd. Je weet dat je gaat sterven, maar op deze manier laat je iets ontzettend waardevols na voor je nabestaanden. Tastbare herinneringen die nooit vervagen en waardoor ook je ongeboren kleinkinderen je zullen leren kennen, je stem horen, de twinkeling in je ogen zien en van je grapjes en liedjes kunnen genieten.

Anjo Zeegers

Datum: 18 april 2019