uitvaart

‘Ik wil dat jij de uitvaart doet.’

Al jaren werk ik in de thuiszorg en sinds een jaar ben ik ook uitvaartverzorger. In mijn werk kreeg ik vaak te maken met mensen die ziek zijn. Vaak oudere mensen met bijbehorende kwalen, maar soms ook jongere mensen. Mensen die ook ongeneeslijk ziek zijn. Als huishoudelijke hulp kom je dan met de zorgvragers in gesprek. Dit contact kan oppervlakkig zijn, maar er zijn ook diepgaande gesprekken.

Gerda Meulman

Bespreken

Ik werkte bij een man van 53 met een hersentumor. Later bleek hij ook nog eens alvleesklierkanker te hebben. Omdat ik de enige vaste factor in de week was, besprak hij alles met mij. Op het gebied van zijn gezondheid, maar ook over zijn dood en zijn uitvaart. Keer op keer weer hoorde ik zijn verhaal aan.

Hospice

Niet dat ik dat vervelend vond. Juist niet. Hem adviezen geven en samen ideeën opdoen: dat gaf mij het gevoel om toch iets in de terminale zorg te gaan doen. Zo kwam het dat ik als vrijwilliger in het hospice ging werken. Daar heb ik drie jaar gewerkt, om tot de ontdekking te komen om nog een stapje verder te willen gaan. Ik vond het fijn de familie bij te staan in deze moeilijke periode.

Nieuwe stap

Daardoor ben ik vorig jaar uitvaartverzorger geworden. Mijn cliënten uit de zorg hield ik aan. Ze wisten er allemaal van en vonden het echt iets voor mij: ‘Dat kan jij. Echt iets wat bij jou past.’ Toen kwam die dag: de dag dat mijn cliënt mij vertelde dat ze ziek was. ‘Ik heb kanker en heb voor jou gekozen’, zei ze. Ik vroeg: ‘Wat bedoel je?’ ‘Ik wil dat jij de uitvaart doet.’

De eerste uitvaart

We hebben samen gehuild en ik zei dat ik het een eer vond om dit voor haar te mogen doen. Mijn eerste uitvaart, van mijn cliënt. Na de dienst kreeg ik knuffels; knuffels van mensen die ik helemaal niet ken. Toen wist ik dat ik het goed had gedaan en het bevestigde dat dit was wat ik wilde doen. Wat een mooi en dankbaar beroep!

De eerste uitvaart die ik begeleidde was erg bijzonder

Keuze

Deze vrouw koos voor mij als uitvaartverzorger. Veel mensen weten niet dat je altijd kunt kiezen voor de uitvaartverzorger die je zelf wil. Ook al ben je elders verzekerd, het is niet verplicht om daar je uitvaart te regelen. Kies voor iemand waar je een goed gevoel bij hebt. Leg wensen vast, bijvoorbeeld In een voorgesprek. Zo maak je het voor de nabestaanden iets gemakkelijker, in een periode die toch al zo moeilijk is.

Persoonlijke uitvaart

Een uitvaart wordt tegenwoordig steeds persoonlijker, en nabestaanden doen steeds meer zelf. Ze helpen vaker de laatste verzorging te doen, dragen zelf de kist, spreken bij de plechtigheid of maken muziek. Op de rouwkaart wordt vaak een foto of persoonlijke noot geplaatst, en ook rond het vervoer zijn er veel mogelijkheden. Gerda Meulman vindt het belangrijk dat nabestaanden niet in de problemen komen doordat er geen of kleine verzekering is. Ook met een klein budget is een mooie en waardige uitvaart mogelijk.

Datum: 04 september 2018