‘Ik wil dat jij de uitvaart doet.’
Al jaren werk ik in de thuiszorg en sinds een jaar ben ik ook uitvaartverzorger. In mijn werk kreeg ik vaak te maken met mensen die ziek zijn. Vaak oudere mensen met bijbehorende kwalen, maar soms ook jongere mensen. Mensen die ook ongeneeslijk ziek zijn. Als huishoudelijke hulp kom je dan met de zorgvragers in gesprek. Dit contact kan oppervlakkig zijn, maar er zijn ook diepgaande gesprekken.
Gerda Meulman
Bespreken
Ik werkte bij een man van 53 met een hersentumor. Later bleek hij ook nog eens alvleesklierkanker te hebben. Omdat ik de enige vaste factor in de week was, besprak hij alles met mij. Op het gebied van zijn gezondheid, maar ook over zijn dood en zijn uitvaart. Keer op keer weer hoorde ik zijn verhaal aan.
Hospice
Niet dat ik dat vervelend vond. Juist niet. Hem adviezen geven en samen ideeën opdoen: dat gaf mij het gevoel om toch iets in de terminale zorg te gaan doen. Zo kwam het dat ik als vrijwilliger in het hospice ging werken. Daar heb ik drie jaar gewerkt, om tot de ontdekking te komen om nog een stapje verder te willen gaan. Ik vond het fijn de familie bij te staan in deze moeilijke periode.
Nieuwe stap
Daardoor ben ik vorig jaar uitvaartverzorger geworden. Mijn cliënten uit de zorg hield ik aan. Ze wisten er allemaal van en vonden het echt iets voor mij: ‘Dat kan jij. Echt iets wat bij jou past.’ Toen kwam die dag: de dag dat mijn cliënt mij vertelde dat ze ziek was. ‘Ik heb kanker en heb voor jou gekozen’, zei ze. Ik vroeg: ‘Wat bedoel je?’ ‘Ik wil dat jij de uitvaart doet.’
De eerste uitvaart
We hebben samen gehuild en ik zei dat ik het een eer vond om dit voor haar te mogen doen. Mijn eerste uitvaart, van mijn cliënt. Na de dienst kreeg ik knuffels; knuffels van mensen die ik helemaal niet ken. Toen wist ik dat ik het goed had gedaan en het bevestigde dat dit was wat ik wilde doen. Wat een mooi en dankbaar beroep!
De eerste uitvaart die ik begeleidde was erg bijzonder
Keuze
Deze vrouw koos voor mij als uitvaartverzorger. Veel mensen weten niet dat je altijd kunt kiezen voor de uitvaartverzorger die je zelf wil. Ook al ben je elders verzekerd, het is niet verplicht om daar je uitvaart te regelen. Kies voor iemand waar je een goed gevoel bij hebt. Leg wensen vast, bijvoorbeeld In een voorgesprek. Zo maak je het voor de nabestaanden iets gemakkelijker, in een periode die toch al zo moeilijk is.
Persoonlijke uitvaart
Een uitvaart wordt tegenwoordig steeds persoonlijker, en nabestaanden doen steeds meer zelf. Ze helpen vaker de laatste verzorging te doen, dragen zelf de kist, spreken bij de plechtigheid of maken muziek. Op de rouwkaart wordt vaak een foto of persoonlijke noot geplaatst, en ook rond het vervoer zijn er veel mogelijkheden. Gerda Meulman vindt het belangrijk dat nabestaanden niet in de problemen komen doordat er geen of kleine verzekering is. Ook met een klein budget is een mooie en waardige uitvaart mogelijk.
-
Wanneer het einde van het leven nadert, kunnen gedachten over de eigen uitvaart naar de oppervlakte komen. Hoewel dit onderwerp voor velen gevoelig is, is het van groot belang om uw wensen duidelijk vast te leggen en te bespreken met uw naasten.
-
We verzekeren ons voor van alles en nog wat en over de ene verzekering denken we liever net wat langer na dan de andere. Toch denken en praten we liever nog niet altijd over een uitvaartverzekering. Ook al praten we er niet veel over, zo’n 70 procent van de Nederlanders heeft een uitvaartverzekering afgesloten.
-
Heb jij weleens nagedacht over rouwvervoer? Meestal wordt een rouwauto gebruikt om de overledene naar de laatste rustplaats te vervoeren, maar er zijn nog zoveel meer mogelijkheden.
-
Een groene uitvaart: waarom zou je daar, wanneer je altijd milieubewust leeft en duurzame keuzes maakt, niet voor kiezen? Er zijn veel mogelijkheden om de impact van jouw afscheid op het milieu zo klein mogelijk te maken.
-
Ooit heb je er eentje afgesloten: een uitvaartverzekering. Maar weet je eigenlijk (nog) wel voor welke soort verzekering je hebt gekozen?
-
Ieder mens is uniek en waarom zou iedere uitvaart daarom ook niet uniek zijn? Waar vroeger ‘standaard’ nog de norm was, mag een uitvaart nu bijzonder zijn. Passend bij de persoon die is overleden.
-
Als afscheidsfotograaf kan ik jou heel goed vertellen waarom je als nabestaande een afscheid moet laten vastleggen, maar het is nog beter als je hoort wat andere nabestaanden hiervan vinden. De mensen die al eerder de keuze hebben moeten maken om het afscheid van hun dierbare te laten fotograferen. Want dat is het natuurlijk. Al krijg ik ook wel eens de vraag waarom je zoiets triests zou laten fotograferen.
-
Kinderen en rouw. Dat zijn twee begrippen die je het liefst niet naast elkaar ziet staan. Kinderen zouden een onbezorgde jeugd moeten hebben en daar hoort de dood, en dus ook rouw, niet in thuis.
-
Hoe vaak beginnen we in ons leven niet aan iets nieuws? We willen allemaal weleens iets anders of zijn toe aan iets nieuws. Soms is die drang zó sterk dat er echt iets móét veranderen en er een frisse wind door je leven moet waaien, omdat het plezier of de passie uit je leven verdwenen is.
-
Wanneer je de wens hebt om na je dood begraven te worden, kun je kiezen voor een algemene begraafplaats, maar ook voor een natuurbegraafplaats. Bij een algemene begraafplaats is er een bepaalde looptijd waarin je graf in stand wordt gehouden.