Meer dan uitvaarten: spullen met een verhaal
Elk object vertelt een verhaal. Naast het verzorgen van uitvaarten, is Anjo Zeegers zich steeds meer bewust van de betekenis van spullen. Nadat zij de woningen van haar beide tantes leeg moest halen wegens een overlijden en een verhuizing, kwam zij met een ruimte vol spullen te zitten. Daarom is zij van plan om haar onderneming Stories of Life uit te breiden en anders in te richten, namelijk met spullen die een verhaal vertellen.
Spullen met een verhaal
Anjo vertelt: ‘Ik houd echt van spullen, rommel eigenlijk. Het heeft me altijd al leuk geleken om een kringloopwinkel te beginnen. Er zijn nu zoveel spullen vrijgekomen uit de woning van mijn tantes, dat ik hier iets mee wil doen. Ik weet uit ervaring dat je soms te snel kan zijn om iets te beslissen en weg te doen. Net zoals het verhaal van de veren bij de uitvaart van mijn tante, die we allemaal in de wade hebben gestoken. Nu denk ik: had ik toch nog maar een veer. Er zijn zoveel dingen die een verhaal vertellen waarvan je het niet verwacht.’
Oude schaar
Een voorbeeld van zo’n verhaal is een schaar van haar opa. ‘Op de vensterbank van mijn tante lag gereedschap van mijn opa. Onder andere zat er een hele oude, roestige schaar bij, waarvan je zou denken: weg ermee. Mijn opa was meubelmaker en stoffeerder en gebruikte zo’n ding dagelijks. Het verhaal gaat dat hij een keer aan het werk was en de bliksem in die schaar is geslagen. Het lijkt een saaie schaar, maar er zit toch een bijzonder verhaal achter.’
De spullen die achterblijven na een overlijden vertellen een verhaal
Een leven aan spullen
Niet alleen vertellen spullen een verhaal over de overleden persoon, maar iedereen heeft hier een ander gevoel of andere herinnering bij. Zo was het voor Anjo zelf ook bijzonder om het huis van haar tante leeg te halen, de woning naast haar ouderlijk huis in Den Haag waar ze vroeger veel tijd doorbracht. ‘In dat huis kwam ik van alles tegen, want ze had er 80 jaar gewoond, een heel leven lang. Zowel de spullen van mijn tante, haar moeder die 102 is geworden en vroeger ook haar vader zaten in dat huis.’
Afscheid nemen
Voor Anjo is dit verhaal nauw verwant met het overkoepelende thema van Stories of Life, namelijk: afscheid nemen. Toen de arts haar tante vertelde dat ze niet lang meer te leven had, verhuisde ze naar een hospice. Maar al snel knapte ze helemaal op. ‘Terug naar huis kon ze echter niet. Het was toen aan mij om haar huis leeg te halen en alles uit te zoeken, maar zij heeft het zelf nooit meer gezien. Dat zit haar nog steeds dwars, omdat ze geen afscheid heeft kunnen nemen.’
Waarde hechten
‘Spullen waren erg belangrijk voor haar. Het is echt iemand die alles bewaart. Zoals een bordje waar niets bijzonders aan te zien is. Mijn vader kwam een keer voor een boterham bij haar en dat heeft op dit bordje gelegen. Daarom stond het eeuwig bij haar op het aanrecht. Zo’n type is het, iemand die zoveel waarde hecht aan dingen. Omdat er gewoon een verhaal achter zit: niet omdat het bordje mooi is, maar om de herinnering die erbij hoort.’
Herinneringen ophalen
Inmiddels staat de ruimte van Anjo vol met de spullen – en herinneringen – van haar tantes. Deze ruimte wil Anjo graag gebruiken om elk persoon zijn of haar verhaal te laten vertellen. Er wordt dan elke week een object uitgelicht, zoals bij Kunst & Kitsch. Het gaat dus niet alleen om uitvaarten of afscheid nemen van elkaar, maar het doel is om mensen zo bij elkaar te brengen en samen herinneringen op te halen.
-
De dood is onlosmakelijk verbonden met het leven, maar we denken er liever niet te veel over na. We schuiven dat onderwerp meestal ver voor ons uit.
-
Wanneer het einde van het leven nadert, kunnen gedachten over de eigen uitvaart naar de oppervlakte komen. Hoewel dit onderwerp voor velen gevoelig is, is het van groot belang om uw wensen duidelijk vast te leggen en te bespreken met uw naasten.
-
We verzekeren ons voor van alles en nog wat en over de ene verzekering denken we liever net wat langer na dan de andere. Toch denken en praten we liever nog niet altijd over een uitvaartverzekering. Ook al praten we er niet veel over, zo’n 70 procent van de Nederlanders heeft een uitvaartverzekering afgesloten.
-
Heb jij weleens nagedacht over rouwvervoer? Meestal wordt een rouwauto gebruikt om de overledene naar de laatste rustplaats te vervoeren, maar er zijn nog zoveel meer mogelijkheden.
-
Een groene uitvaart: waarom zou je daar, wanneer je altijd milieubewust leeft en duurzame keuzes maakt, niet voor kiezen? Er zijn veel mogelijkheden om de impact van jouw afscheid op het milieu zo klein mogelijk te maken.
-
Ooit heb je er eentje afgesloten: een uitvaartverzekering. Maar weet je eigenlijk (nog) wel voor welke soort verzekering je hebt gekozen?
-
Ieder mens is uniek en waarom zou iedere uitvaart daarom ook niet uniek zijn? Waar vroeger ‘standaard’ nog de norm was, mag een uitvaart nu bijzonder zijn. Passend bij de persoon die is overleden.
-
Als afscheidsfotograaf kan ik jou heel goed vertellen waarom je als nabestaande een afscheid moet laten vastleggen, maar het is nog beter als je hoort wat andere nabestaanden hiervan vinden. De mensen die al eerder de keuze hebben moeten maken om het afscheid van hun dierbare te laten fotograferen. Want dat is het natuurlijk. Al krijg ik ook wel eens de vraag waarom je zoiets triests zou laten fotograferen.
-
Kinderen en rouw. Dat zijn twee begrippen die je het liefst niet naast elkaar ziet staan. Kinderen zouden een onbezorgde jeugd moeten hebben en daar hoort de dood, en dus ook rouw, niet in thuis.
-
Hoe vaak beginnen we in ons leven niet aan iets nieuws? We willen allemaal weleens iets anders of zijn toe aan iets nieuws. Soms is die drang zó sterk dat er echt iets móét veranderen en er een frisse wind door je leven moet waaien, omdat het plezier of de passie uit je leven verdwenen is.