Opbaren: het allerlaatste afscheid
Een gedegen en eervolle opbaring is een belangrijke stap in het rouwproces. Je kunt je dierbare voor een laatste keer zien en op die manier afscheid nemen. Er zijn verschillende mogelijkheden bij het opbaren. Dit kan thuis gebeuren, in een opbaarcentrum of sleutelkamer. Ook is opbaring met Bio Sac tegenwoordig een mogelijkheid. Gita Beets van Betrokken Uitvaarten vertelt in dit artikel over opties voor het opbaren van je dierbare.
Een emotioneel onderdeel
Het opbaren is een emotioneel onderdeel in het proces van afscheid nemen. Sommige mensen vinden het fijn om de overledene nog veel te kunnen zien of te kunnen bezoeken. Daarom is het belangrijk dat het opbaren ook respectvol gebeurt. Er zijn verschillende mogelijkheden bij het opbaren. Wanneer je de ruimte hebt, kan het mooi zijn om de dagen voor de uitvaart de opbaring thuis te hebben. Een andere mogelijkheid is een sleutelkamer. Je kunt dan te allen tijde op bezoek gaan. Je kunt er ook makkelijk anderen uitnodigen, samen verhalen delen, samen afscheid nemen.
Toch nog dichtbij
Wanneer een naaste overlijdt, is het fijn dat je het afscheid op een persoonlijke manier kunt vormgeven. Bij leven heb je immers voor diegene gezorgd, veel met elkaar gedeeld, samen herinneringen gemaakt. Wanneer iemand ziek wordt en achteruit gaat, wordt dit contact nog intensiever. Na het overlijden valt dit ineens weg. Het is misschien een fijne gedachte dat je dierbare rust heet, maar toch kan het ook ‘leeg’ voelen. Door een thuisopbaring kun je ook na het overlijden nog dichtbij je dierbare zijn. De overledene voelt dan niet als iets afstandelijks of eng, maar je kunt op intieme wijze afscheid nemen.
De Bio Sac
De wereld van uitvaarten staat niet stil, er komen steeds meer mogelijkheden bij. Dit is ook het geval bij opbaring. Een nieuwe manier om een lichaam op te baren, is met de zogenaamde ‘Bio Sac’. Hierbij worden een à twee zakjes gevuld met koolstof en kleikorrels op het lichaam gelegd. Deze zakjes nemen de geuren en stoffen op die het lichaam na het overlijden uitstoot. Deze zakjes worden onder de kleren gelegd, waardoor het lichaam in goede conditie blijft tijdens het opbaren. Hierdoor is er geen koeling of speciale behandeling van het lichaam nodig.
Het opbaren is een emotioneel onderdeel in het proces van afscheid nemen
Voordelen en nadelen van de Bio Sac
Is de Bio Sac een goed alternatief voor andere vormen van opbaring? Er zijn zowel voordelen als nadelen te noemen. Een groot voordeel is dat het rustig en stil is rondom de overledene. Het lichaam droogt bij koeling vaak uit, hierdoor begint de huid er iets anders uit te zien en oogt de overledene anders. Bij de Bio Sac is dit veel minder het geval, het zakje zorgt ervoor dat het lichaam namelijk niet uitdroogt. Daarnaast is de Bio Sac erg milieuvriendelijk. Het nadeel van de Bio Sac is dat het een relatief nieuwe vorm van opbaring is. Ik heb het al gebruikt en ik ben er positief over, maar het blijft experimenteel: je weet niet hoe ieder lichaam zich hierbij houdt.
Een warm en persoonlijk afscheid
Betrokken Uitvaarten in Den Haag is de uitvaartonderneming van Gita Beets. Het is bij ons belangrijk dat de uitvaart echt een persoonlijke aangelegenheid is, die helemaal op maat gemaakt is voor de overledene en nabestaanden. Daarom willen wij je zo goed mogelijk informeren over mogelijkheden, zodat je zelf afwegingen kan maken waarbij je je goed voelt. Er is tijdens een uitvaart vaak meer mogelijk dan je denkt, zowel in locatie, dienst als opties voor opbaring. Meer weten over alle mogelijkheden? Dan kun je altijd vrijblijvend contact opnemen.
-
De dood is onlosmakelijk verbonden met het leven, maar we denken er liever niet te veel over na. We schuiven dat onderwerp meestal ver voor ons uit.
-
Wanneer het einde van het leven nadert, kunnen gedachten over de eigen uitvaart naar de oppervlakte komen. Hoewel dit onderwerp voor velen gevoelig is, is het van groot belang om uw wensen duidelijk vast te leggen en te bespreken met uw naasten.
-
We verzekeren ons voor van alles en nog wat en over de ene verzekering denken we liever net wat langer na dan de andere. Toch denken en praten we liever nog niet altijd over een uitvaartverzekering. Ook al praten we er niet veel over, zo’n 70 procent van de Nederlanders heeft een uitvaartverzekering afgesloten.
-
Heb jij weleens nagedacht over rouwvervoer? Meestal wordt een rouwauto gebruikt om de overledene naar de laatste rustplaats te vervoeren, maar er zijn nog zoveel meer mogelijkheden.
-
Een groene uitvaart: waarom zou je daar, wanneer je altijd milieubewust leeft en duurzame keuzes maakt, niet voor kiezen? Er zijn veel mogelijkheden om de impact van jouw afscheid op het milieu zo klein mogelijk te maken.
-
Ooit heb je er eentje afgesloten: een uitvaartverzekering. Maar weet je eigenlijk (nog) wel voor welke soort verzekering je hebt gekozen?
-
Ieder mens is uniek en waarom zou iedere uitvaart daarom ook niet uniek zijn? Waar vroeger ‘standaard’ nog de norm was, mag een uitvaart nu bijzonder zijn. Passend bij de persoon die is overleden.
-
Als afscheidsfotograaf kan ik jou heel goed vertellen waarom je als nabestaande een afscheid moet laten vastleggen, maar het is nog beter als je hoort wat andere nabestaanden hiervan vinden. De mensen die al eerder de keuze hebben moeten maken om het afscheid van hun dierbare te laten fotograferen. Want dat is het natuurlijk. Al krijg ik ook wel eens de vraag waarom je zoiets triests zou laten fotograferen.
-
Kinderen en rouw. Dat zijn twee begrippen die je het liefst niet naast elkaar ziet staan. Kinderen zouden een onbezorgde jeugd moeten hebben en daar hoort de dood, en dus ook rouw, niet in thuis.
-
Hoe vaak beginnen we in ons leven niet aan iets nieuws? We willen allemaal weleens iets anders of zijn toe aan iets nieuws. Soms is die drang zó sterk dat er echt iets móét veranderen en er een frisse wind door je leven moet waaien, omdat het plezier of de passie uit je leven verdwenen is.