
Resomeren: de uitvaartvorm van de toekomst
Bij een overlijden kan worden gekozen uit twee uitvaartvormen: begraven of cremeren. Sinds er in juni 2018 een meerderheid in de Tweede Kamer voor het invoeren van resomeren was, lijkt er in de toekomst, mits er een wetswijziging komt, een derde mogelijkheid bij te komen. Een uitvaartvorm die duurzamer, milieuvriendelijker, ruimtebesparender én hoogstwaarschijnlijk goedkoper is dan begraven of cremeren.
Resomeren
Bij resomeren wordt het lichaam binnen 2 tot 3 uur volledig afgebroken. Het stoffelijk overschot wordt tot 3% van het oorspronkelijk gewicht gereduceerd. Alles wat overblijft is wit poeder en een bruinachtige vloeistof. Het poeder, wat in hoeveelheid dus aanzienlijk minder is dan de as die overblijft na een crematie, kan aan de nabestaanden worden meegegeven, en de vloeistof kan gewoon via het riool worden afgevoerd.
Milieuvriendelijk
Volgens een onderzoek van TNO (augustus 2011) levert resomeren, in vergelijking met begraven en cremeren, een enorme milieubesparing op. De milieubelasting is volgens het rapport zelfs nul. Metalen die na het proces overblijven, zoals protheses van titanium of gouden tandvullingen, kunnen worden gerecycled. Ook de kist, die van het lichaam gescheiden wordt, voordat het proces van resomeren gestart wordt, kan circa 50 keer hergebruikt worden. Verder is er sprake van 33% minder CO2-uitstoot dan bij cremeren. Van deze drie uitvaartvormen belast een begrafenis het milieu het meest.
Wetswijziging
Resomeren is in Nederland nog niet toegestaan, maar wordt in enkele Amerikaanse staten al wel toegepast. In Nederland is het pas mogelijk na een wetswijziging. Het proces wordt al wel toegepast bij de verwerking van kadavers van dieren die bij onderzoek naar ziektes zijn gebruikt. Resomatie is namelijk ook een effectieve manier om ziekteverwekkers te vernietigen.
Bij resomeren wordt het lichaam binnen 2 tot 3 uur volledig afgebroken
Voordelen resomeren
De voordelen van resomeren op een rijtje:
- niet belastend voor het milieu
- geen uitstoot van kwik
- geen uitstoot van dioxine
- reductie stoffelijk overschot met 97%
- recycling van metalen en kist
Feitjes
Resomeren wordt ook wel hydrolyse genoemd. Hierbij wordt het lichaam ontbonden in een chemisch bad. Binnen 2 tot 3 uur rest slechts een hoopje minerale as en vloeistof. De Schot Sandy Sullivan ontwikkelde een apparaat waarin dit proces plaatsvindt. De Britse onderneming ‘Resomation Limited’ heeft patent op het proces en bezit het internationale handelsmerk op het woord ‘Resomator’ voor dit apparaat.
-
Als je jong bent, denk je meestal niet veel na over de dag waarop je je laatste adem uitblaast. Voor de meeste mensen is het opbouwen van hun leven een grotere prioriteit dan het afbouwen ervan. Dat is volkomen logisch, maar toch is het verstandig om eens te kijken of je je zaken goed geregeld hebt.
-
De dood is onlosmakelijk verbonden met het leven, maar we denken er liever niet te veel over na. We schuiven dat onderwerp meestal ver voor ons uit.
-
Wanneer het einde van het leven nadert, kunnen gedachten over de eigen uitvaart naar de oppervlakte komen. Hoewel dit onderwerp voor velen gevoelig is, is het van groot belang om uw wensen duidelijk vast te leggen en te bespreken met uw naasten.
-
We verzekeren ons voor van alles en nog wat en over de ene verzekering denken we liever net wat langer na dan de andere. Toch denken en praten we liever nog niet altijd over een uitvaartverzekering. Ook al praten we er niet veel over, zo’n 70 procent van de Nederlanders heeft een uitvaartverzekering afgesloten.
-
Heb jij weleens nagedacht over rouwvervoer? Meestal wordt een rouwauto gebruikt om de overledene naar de laatste rustplaats te vervoeren, maar er zijn nog zoveel meer mogelijkheden.
-
Een groene uitvaart: waarom zou je daar, wanneer je altijd milieubewust leeft en duurzame keuzes maakt, niet voor kiezen? Er zijn veel mogelijkheden om de impact van jouw afscheid op het milieu zo klein mogelijk te maken.
-
Ooit heb je er eentje afgesloten: een uitvaartverzekering. Maar weet je eigenlijk (nog) wel voor welke soort verzekering je hebt gekozen?
-
Ieder mens is uniek en waarom zou iedere uitvaart daarom ook niet uniek zijn? Waar vroeger ‘standaard’ nog de norm was, mag een uitvaart nu bijzonder zijn. Passend bij de persoon die is overleden.
-
Als afscheidsfotograaf kan ik jou heel goed vertellen waarom je als nabestaande een afscheid moet laten vastleggen, maar het is nog beter als je hoort wat andere nabestaanden hiervan vinden. De mensen die al eerder de keuze hebben moeten maken om het afscheid van hun dierbare te laten fotograferen. Want dat is het natuurlijk. Al krijg ik ook wel eens de vraag waarom je zoiets triests zou laten fotograferen.
-
Kinderen en rouw. Dat zijn twee begrippen die je het liefst niet naast elkaar ziet staan. Kinderen zouden een onbezorgde jeugd moeten hebben en daar hoort de dood, en dus ook rouw, niet in thuis.