
Resomeren: wat is het en kan het al?
Resomeren is een relatief nieuwe vorm van lijkbezorging, de manier waarop de overledene de laatste rustplaats krijgt. In plaats van een crematie of begraving, wordt het lichaam van de overledene hierbij opgelost in een vloeistof. De kans is groot dat resomeren in 2021 toegestaan wordt in Nederland. Daarom geeft Betrokken Uitvaarten alvast informatie over deze manier van lijkbezorging.
Oplossen in water
Bij resomeren wordt het lichaam opgelost door middel van een chemisch proces. Het lichaam wordt in een machine gelegd die gevuld is met water en een stof genaamd kaliumhydroxide. De vloeistof wordt verhit tot 180 graden. Door een chemische reactie die hieruit ontstaat wordt het lichaam in ongeveer drie uur ontbonden. Na afloop van het proces blijft er een waterige vloeistof over. Ook de botten blijven over, deze worden vermalen tot een wit poeder, vergelijkbaar met as. Dit kunnen nabestaanden vervolgens zelf bewaren in een urn, of uitstrooien op een belangrijke plek.
Waarom voor resomeren kiezen?
Een reden om voor resomeren te kiezen, kan zijn omdat het een zeer milieubewuste manier van lijkbezorging is, volgens een onderzoek van het TNO is het minder milieubelastend dan begraven of cremeren. Bij begraven wordt land gebruikt en bij cremeren komt co2 vrij. Volgens het onderzoek komen bij resomeren nauwelijks milieubelastende stoffen vrij.
De kans is groot dat resomeren in 2021 toegestaan wordt in Nederland
Bijna toegestaan in Nederland
Op dit moment is resomeren in Nederland nog geen toegestane vorm van lijkbezorging, maar de Tweede Kamer is bezig om dit mogelijk te maken. In november 2020 maakte minister van Binnenlandse Zaken Ollongren bekend dat resomeren in de nieuwe uitvaartwet opgenomen zou worden. De verwachting is dat deze wet voor de zomer van 2021 voorgelegd wordt aan de Tweede Kamer. Resomeren zou daarna, mocht de wet aangenomen worden, zijn toegestaan. Resomeren wordt wereldwijd al wel gebruikt bij dieren. Ook is het in bijvoorbeeld een aantal staten van Amerika al een toegestane vorm van lijkbezorging.
Betrokken Uitvaarten
Betrokken Uitvaarten is een kleinschalige uitvaartonderneming in Den Haag. We willen je graag inspireren en informeren over alle mogelijkheden rondom een uitvaart. Iedere uitvaart is immers een persoonlijke en unieke aangelegenheid waarbij het leven van de overleden gevierd en herinnerd wordt. Daarom is het goed om – soms zelfs voor het overlijden al – stil te staan bij alle uitvaartmogelijkheden. Je kunt altijd contact opnemen voor een eerste kennismaking!
-
Wat beweegt iemand om een andere carrièrerichting in te slaan en uitvaartondernemer te worden?
-
Samen een dierbare herdenken kan zó belangrijk zijn. Vorig jaar leidde dat weleens tot ingrijpende beslissingen. Zo ging vroeg op een ochtend in november mijn telefoon.
-
Om er zeker van te zijn dat je later de uitvaart krijgt die je wenst, is het goed om een verzekering af te sluiten. Een uitvaartverzekering zorgt er ook voor dat je nabestaanden zo min mogelijk omkijken hebben naar het regelen van de begrafenis of crematie. Het is voor hen al moeilijk genoeg om een familielid of partner te verliezen.
-
Veel uitvaarten worden gehouden in een uitvaartcentrum. Deze locaties zijn volledig gericht op de dienst en bieden hier veel mogelijkheden in. Toch is een uitvaartcentrum niet de enige mogelijkheid om een uitvaart in de organiseren.
-
Gedurende de hele week had het pijpenstelen geregend. Ineens klaarde de lucht op en brak de zon door, toen de medewerkers van het verpleeghuis een erehaag vormden in de hal en Jaap uitgeleide deden.
-
Een overlijden is altijd hevig. In korte tijd komt er veel op je af. Het organiseren van een uitvaart en daarmee vragen als: hoe geef je de dienst vorm? Wie nodig je uit?
-
Wanneer je je de keuze voor cremeren hebt gemaakt, sta je voor een volgende keuze, namelijk wat je met je as wilt laten gebeuren. Deze keuze kan ook behoorlijk lastig zijn. Het belangrijkste is dat je een manier vindt die het beste aansluit op jouw wensen.
-
Bij een begrafenis heb je natuurlijk wel andere dingen aan je hoofd dan je garderobe, maar toch is het fijn om te weten wat er gepast is om aan te doen. Het kan namelijk lastig zijn om te kiezen wat je gaat dragen. Wat is er allemaal acceptabel en wat wordt er van je verwacht?
-
Bij erfenissen wordt er vaak gesproken over geld of goederen ontvangen, maar wat als je schulden ontvangt? Als de overledene nog schulden open heeft staan, dan worden die net als het vermogen doorgegeven aan de erfgenamen. Alleen betekent dit dan dat je hoe dan ook verantwoordelijk bent voor de schulden als nabestaande?
-
Wanneer je iemand verliest, blijft er een voortdurend gemis achter. Je kunt niet meer naar diegene toe, maar je dierbare blijft wel aanwezig in je gedachten, in de spullen om je heen en in de foto’s op je telefoon.