
Resomeren: wat is het en kan het al?
Resomeren is een relatief nieuwe vorm van lijkbezorging, de manier waarop de overledene de laatste rustplaats krijgt. In plaats van een crematie of begraving, wordt het lichaam van de overledene hierbij opgelost in een vloeistof. De kans is groot dat resomeren in 2021 toegestaan wordt in Nederland. Daarom geeft Betrokken Uitvaarten alvast informatie over deze manier van lijkbezorging.
Oplossen in water
Bij resomeren wordt het lichaam opgelost door middel van een chemisch proces. Het lichaam wordt in een machine gelegd die gevuld is met water en een stof genaamd kaliumhydroxide. De vloeistof wordt verhit tot 180 graden. Door een chemische reactie die hieruit ontstaat wordt het lichaam in ongeveer drie uur ontbonden. Na afloop van het proces blijft er een waterige vloeistof over. Ook de botten blijven over, deze worden vermalen tot een wit poeder, vergelijkbaar met as. Dit kunnen nabestaanden vervolgens zelf bewaren in een urn, of uitstrooien op een belangrijke plek.
Waarom voor resomeren kiezen?
Een reden om voor resomeren te kiezen, kan zijn omdat het een zeer milieubewuste manier van lijkbezorging is, volgens een onderzoek van het TNO is het minder milieubelastend dan begraven of cremeren. Bij begraven wordt land gebruikt en bij cremeren komt co2 vrij. Volgens het onderzoek komen bij resomeren nauwelijks milieubelastende stoffen vrij.
De kans is groot dat resomeren in 2021 toegestaan wordt in Nederland
Bijna toegestaan in Nederland
Op dit moment is resomeren in Nederland nog geen toegestane vorm van lijkbezorging, maar de Tweede Kamer is bezig om dit mogelijk te maken. In november 2020 maakte minister van Binnenlandse Zaken Ollongren bekend dat resomeren in de nieuwe uitvaartwet opgenomen zou worden. De verwachting is dat deze wet voor de zomer van 2021 voorgelegd wordt aan de Tweede Kamer. Resomeren zou daarna, mocht de wet aangenomen worden, zijn toegestaan. Resomeren wordt wereldwijd al wel gebruikt bij dieren. Ook is het in bijvoorbeeld een aantal staten van Amerika al een toegestane vorm van lijkbezorging.
Betrokken Uitvaarten
Betrokken Uitvaarten is een kleinschalige uitvaartonderneming in Den Haag. We willen je graag inspireren en informeren over alle mogelijkheden rondom een uitvaart. Iedere uitvaart is immers een persoonlijke en unieke aangelegenheid waarbij het leven van de overleden gevierd en herinnerd wordt. Daarom is het goed om – soms zelfs voor het overlijden al – stil te staan bij alle uitvaartmogelijkheden. Je kunt altijd contact opnemen voor een eerste kennismaking!
-
We verzekeren ons voor van alles en nog wat en over de ene verzekering denken we liever net wat langer na dan de andere. Toch denken en praten we liever nog niet altijd over een uitvaartverzekering. Ook al praten we er niet veel over, zo’n 70 procent van de Nederlanders heeft een uitvaartverzekering afgesloten.
-
Als afscheidsfotograaf kan ik jou heel goed vertellen waarom je als nabestaande een afscheid moet laten vastleggen, maar het is nog beter als je hoort wat andere nabestaanden hiervan vinden. De mensen die al eerder de keuze hebben moeten maken om het afscheid van hun dierbare te laten fotograferen. Want dat is het natuurlijk. Al krijg ik ook wel eens de vraag waarom je zoiets triests zou laten fotograferen.
-
Hoe vaak beginnen we in ons leven niet aan iets nieuws? We willen allemaal weleens iets anders of zijn toe aan iets nieuws. Soms is die drang zó sterk dat er echt iets móét veranderen en er een frisse wind door je leven moet waaien, omdat het plezier of de passie uit je leven verdwenen is.
-
Op een zonovergoten, windstille middag draait mijn collega Rep de zilvergrijze rouwauto de parkeerplaats op achter de school.
-
Ria overleed 14 weken na de diagnose ‘alvleesklierkanker’. Zij was toen 71 jaar en zelf een half jaar weduwe van haar Leo. De diagnose kwam als een mokerslag aan, maar sloeg haar niet uit het veld.
-
Je bent een naaste verloren en zij, of jullie, hebben gekozen voor een natuurbegraafplaats. Een mooie plek om begraven te worden en een plek waar je de overledene ook nog vaak kunt bezoeken. Met de jaargetijden zal de omgeving rondom het graf veranderen.
-
Zachte pianoklanken komen me tegemoet wanneer ik naar de woonkamer loop. Als ik binnenkom, sterven de laatste klanken weg. Ze staat op en geeft me een hand.
-
Wat beweegt iemand om een andere carrièrerichting in te slaan en uitvaartondernemer te worden?
-
Samen een dierbare herdenken kan zó belangrijk zijn. Vorig jaar leidde dat weleens tot ingrijpende beslissingen. Zo ging vroeg op een ochtend in november mijn telefoon.
-
Om er zeker van te zijn dat je later de uitvaart krijgt die je wenst, is het goed om een verzekering af te sluiten. Een uitvaartverzekering zorgt er ook voor dat je nabestaanden zo min mogelijk omkijken hebben naar het regelen van de begrafenis of crematie. Het is voor hen al moeilijk genoeg om een familielid of partner te verliezen.