Rouwkaarten: de functie is veranderd
Wanneer er tegenwoordig een envelop met een zwart of grijs kader op je deurmat valt, weet je meestal al wie er overleden is. Digitalisering en een snellere wereld hebben je al op de hoogte gesteld van het heengaan van een dierbare. Via social media of een digitaal condoleanceregister of gedachtenis-website heb je wellicht zelfs al kennisgenomen van de reacties van anderen op het verdrietige nieuws. Net zoals er in de uitvaartbranche de laatste decennia veel veranderd is, hebben rouwkaarten en -brieven ook een metamorfose ondergaan. Geen sombere, zakelijke toon en een zwarte of grijze rand, maar een subtiele afbeelding of een eigen foto: persoonlijk en met zorg, waarin de overledene symbool staat.
Rouwkaarten
‘De functie van de rouwkaart is veranderd’, weet Joep Vink, mededirecteur-eigenaar van FamilyCards, het bedrijf dat naast rouwdrukwerk ook zakelijk en overig familiedrukwerk verzorgt. ‘Het is niet meer dé aankondiging van voorheen. Tegenwoordig gaat het niet alleen maar om die laatste paar regels, waarin de ontvanger van de brief kan lezen waar en wanneer de uitvaart is of dat deze al heeft plaatsgevonden. Voor de naaste familieleden die de kaart samenstellen, is het ook iets heel kostbaars. Een tastbare herinnering aan de overledene, die met zorg is samengesteld.’
Persoonlijk
Salesmanager Seven Hasan knikt bevestigend: ‘Door de wet op de lijkbezorging, waarin de periode tussen overlijden en begrafenis of crematie is verruimd van vijf dagen naar zes werkdagen, is er ook iets meer tijd om na te denken, waardoor de rouwkaart of -brief nóg persoonlijker kan worden gemaakt. Wanneer een uitvaartleider de melding van een sterfgeval krijgt, bezoekt hij de nabestaanden om het een en ander te bespreken. Er moet immers veel geregeld worden voor de uitvaart.
Rouwkaartmogelijkheden
De rouwkaart is één van de eerste dingen die worden uitgezocht. Daarvoor heeft de uitvaartverzorger een boek met een groot deel van onze collectie kaarten bij zich. Een klassieke kaart met een zwart of grijs randje behoort nog steeds tot de mogelijkheden, maar we hebben ook rouwdrukwerk met een heel subtiele fotoachtergrond, bijvoorbeeld van een landschap, een ondergaande zon of het strand, waar de tekst overheen wordt gezet. Voor zeer specifieke wensen hebben we ook nog een digitale beeldbank met 500 afbeeldingen waaruit gekozen kan worden. Het kan ook zijn dat de nabestaanden graag een eigen foto op de kaart willen, en ook dat is mogelijk.’
Gedenkboek
‘Zelfs condoleanceregisters kunnen we helemaal naar wens leveren, waardoor het een waardevol gedenkboek wordt voor de nabestaanden’, vult Joep hem aan. ‘Een boek dat hen kan ondersteunen bij hun verwerking. Een boek waar niet alleen een foto op de omslag staat van de overledene en waar de rouwkaart en getekende condoleancebladen inzitten, maar waarin ook ruimte is voor andere foto’s en ontvangen persoonlijke woorden.’
Duurzaam
FamilyCards maakt voor haar rouwkaarten en -brieven gebruik van milieuvriendelijk geproduceerd papier met een FSC-keurmerk.
Informatie
FamilyCards | H.A. Lorentzstraat 10 | 3331 EE Zwijndrecht | 078-6201010 | verkoop@familycards.nl | www.familycards.nl
-
Wanneer het einde van het leven nadert, kunnen gedachten over de eigen uitvaart naar de oppervlakte komen. Hoewel dit onderwerp voor velen gevoelig is, is het van groot belang om uw wensen duidelijk vast te leggen en te bespreken met uw naasten.
-
We verzekeren ons voor van alles en nog wat en over de ene verzekering denken we liever net wat langer na dan de andere. Toch denken en praten we liever nog niet altijd over een uitvaartverzekering. Ook al praten we er niet veel over, zo’n 70 procent van de Nederlanders heeft een uitvaartverzekering afgesloten.
-
Heb jij weleens nagedacht over rouwvervoer? Meestal wordt een rouwauto gebruikt om de overledene naar de laatste rustplaats te vervoeren, maar er zijn nog zoveel meer mogelijkheden.
-
Een groene uitvaart: waarom zou je daar, wanneer je altijd milieubewust leeft en duurzame keuzes maakt, niet voor kiezen? Er zijn veel mogelijkheden om de impact van jouw afscheid op het milieu zo klein mogelijk te maken.
-
Ooit heb je er eentje afgesloten: een uitvaartverzekering. Maar weet je eigenlijk (nog) wel voor welke soort verzekering je hebt gekozen?
-
Ieder mens is uniek en waarom zou iedere uitvaart daarom ook niet uniek zijn? Waar vroeger ‘standaard’ nog de norm was, mag een uitvaart nu bijzonder zijn. Passend bij de persoon die is overleden.
-
Als afscheidsfotograaf kan ik jou heel goed vertellen waarom je als nabestaande een afscheid moet laten vastleggen, maar het is nog beter als je hoort wat andere nabestaanden hiervan vinden. De mensen die al eerder de keuze hebben moeten maken om het afscheid van hun dierbare te laten fotograferen. Want dat is het natuurlijk. Al krijg ik ook wel eens de vraag waarom je zoiets triests zou laten fotograferen.
-
Kinderen en rouw. Dat zijn twee begrippen die je het liefst niet naast elkaar ziet staan. Kinderen zouden een onbezorgde jeugd moeten hebben en daar hoort de dood, en dus ook rouw, niet in thuis.
-
Hoe vaak beginnen we in ons leven niet aan iets nieuws? We willen allemaal weleens iets anders of zijn toe aan iets nieuws. Soms is die drang zó sterk dat er echt iets móét veranderen en er een frisse wind door je leven moet waaien, omdat het plezier of de passie uit je leven verdwenen is.
-
Wanneer je de wens hebt om na je dood begraven te worden, kun je kiezen voor een algemene begraafplaats, maar ook voor een natuurbegraafplaats. Bij een algemene begraafplaats is er een bepaalde looptijd waarin je graf in stand wordt gehouden.