‘Tijdens de uitvaart lazen we mooie herinneringen voor’
Judith: ‘Mijn moeder was een kleurrijke, sterke vrouw. Ze stond midden in het leven en was nog heel actief. Niemand had verwacht dat de alvleesklierkanker die ze plotseling kreeg al zó snel het einde van haar leven zou betekenen. Mijn moeder besloot voor haar dood haar uitvaart zelf te organiseren. John had kort daarvoor nog de uitvaarten van mijn man en mijn oma begeleid. Toen mijn moeder hem belde met de vraag of hij ook haar uitvaart wilde verzorgen, was dat voor John ook even slikken.’
Casual
‘John is een heel prettige, rustige man. Hij maakt de dood normaal en bespreekbaar. Hij komt niet met een grijs pak en een hoge hoed binnen, maar gewoon casual. Hij luistert heel goed naar wat jij wilt en draagt ook ideeën aan. Daarnaast is hij zorgzaam en staat hij dag en nacht voor je klaar. Toen mijn moeder toch onverwachts in het ziekenhuis overleed in plaats van thuis, heb ik hem om half vier ‘s nachts nog kunnen bellen.’
Bescheiden en sfeervol
‘Samen waren we op het idee gekomen om de genodigden via de rouwkaart te vragen om hun herinnering aan mijn moeder met ons te delen. Zo konden we ook na de uitvaart nog mooie herinneringen aan mijn moeder lezen. Dat was heel troostend. De plechtigheid vond plaats in ‘Op Hodenpijl’. Hoewel dit een heel bescheiden en sfeervol kerkje is, was er wel genoeg plek voor alle driehonderd bezoekers.’
Achtergrond
‘Muziek speelde een grote rol in het leven van mijn moeder. Ze was zelf geschoold in klassieke muziek en wilde ook tijdens de plechtigheid muzikaal herinnerd worden, en dan ook met popmuziek, om het voor de kleinkinderen niet te zwaar te maken. Over de kist was een bloemendeken aangelegd, gemaakt van kleurige bloemen van de favoriete bloemist van mijn moeder. Het resultaat was echt prachtig. Tijdens de plechtigheid was de Regenboog op de achtergrond aanwezig. Terwijl wij als familie spraken tijdens de dienst, zorgden zij ervoor dat het licht en geluid goed was geregeld en dat alles vlekkeloos verliep.’
‘Mijn moeder zou hier heel erg om kunnen lachen’
Recht gedaan
‘De crematie vond in bescheiden kring plaats. Een klein groepje ging mee tot het laatste moment. Mijn dochters vonden het nog best spannend: wie mocht er op het knopje drukken, zodat de kist in de oven zou gaan? Mijn moeder zou hier heel erg om kunnen lachen. Daarna zijn we naar haar huis gereden. Daar hebben we samen met elkaar gegeten en een toost op haar uitgebracht. Als ik achteraf op de uitvaart terugkijk, dan vind ik dat er recht gedaan werd aan hoe mijn moeder was. Het bleef heel luchtig en het was geen tranendal. Het had niet beter gekund.’
‘Onze roeping’
In de tien jaar sinds het bestaan van de Regenboog zijn er vele families begeleid bij de invulling van het afscheid van hun dierbare. De mensen achter het bedrijf zijn uitvaartbegeleiders John van Kleef en Margret van Kleef-van Winden. Margret: ‘Het is de roeping van John en mij om klaar te staan voor mensen die te maken krijgen met verlies en afscheid moeten nemen van hun dierbare. Wij begeleiden hen bij het invullen van het afscheid op een manier die bij hun wensen past en in de stijl en wensen ligt van hun overleden dierbare. De uitvaart is een afsluiting, maar tegelijkertijd ook de start van een nieuwe periode zonder die ander. Daarom is het belangrijk om met een goed gevoel te kunnen terugkijken op het afscheid. We staan zeven dagen per week, 24 uur per dag, voor je klaar.’
-
Als je jong bent, denk je meestal niet veel na over de dag waarop je je laatste adem uitblaast. Voor de meeste mensen is het opbouwen van hun leven een grotere prioriteit dan het afbouwen ervan. Dat is volkomen logisch, maar toch is het verstandig om eens te kijken of je je zaken goed geregeld hebt.
-
De dood is onlosmakelijk verbonden met het leven, maar we denken er liever niet te veel over na. We schuiven dat onderwerp meestal ver voor ons uit.
-
Wanneer het einde van het leven nadert, kunnen gedachten over de eigen uitvaart naar de oppervlakte komen. Hoewel dit onderwerp voor velen gevoelig is, is het van groot belang om uw wensen duidelijk vast te leggen en te bespreken met uw naasten.
-
We verzekeren ons voor van alles en nog wat en over de ene verzekering denken we liever net wat langer na dan de andere. Toch denken en praten we liever nog niet altijd over een uitvaartverzekering. Ook al praten we er niet veel over, zo’n 70 procent van de Nederlanders heeft een uitvaartverzekering afgesloten.
-
Heb jij weleens nagedacht over rouwvervoer? Meestal wordt een rouwauto gebruikt om de overledene naar de laatste rustplaats te vervoeren, maar er zijn nog zoveel meer mogelijkheden.
-
Een groene uitvaart: waarom zou je daar, wanneer je altijd milieubewust leeft en duurzame keuzes maakt, niet voor kiezen? Er zijn veel mogelijkheden om de impact van jouw afscheid op het milieu zo klein mogelijk te maken.
-
Ooit heb je er eentje afgesloten: een uitvaartverzekering. Maar weet je eigenlijk (nog) wel voor welke soort verzekering je hebt gekozen?
-
Ieder mens is uniek en waarom zou iedere uitvaart daarom ook niet uniek zijn? Waar vroeger ‘standaard’ nog de norm was, mag een uitvaart nu bijzonder zijn. Passend bij de persoon die is overleden.
-
Als afscheidsfotograaf kan ik jou heel goed vertellen waarom je als nabestaande een afscheid moet laten vastleggen, maar het is nog beter als je hoort wat andere nabestaanden hiervan vinden. De mensen die al eerder de keuze hebben moeten maken om het afscheid van hun dierbare te laten fotograferen. Want dat is het natuurlijk. Al krijg ik ook wel eens de vraag waarom je zoiets triests zou laten fotograferen.
-
Kinderen en rouw. Dat zijn twee begrippen die je het liefst niet naast elkaar ziet staan. Kinderen zouden een onbezorgde jeugd moeten hebben en daar hoort de dood, en dus ook rouw, niet in thuis.