Je uitvaart op tijd bespreekbaar maken
Iedere dag maken we keuzes, bewust of onbewust, met kleine of grote gevolgen voor nu én voor later. Maar sta je wel eens stil bij de keuzes voor na je leven? Hoe wil je dat je uitvaart eruitziet? De meeste mensen willen wel een afscheid dat bij hun leven past, maar staan er niet genoeg bij stil wanneer ze nog volop in het leven staan. Op zich logisch, maar toch is het belangrijk om je te realiseren dat je situatie op ieder moment kan veranderen. Wat nu als je bijvoorbeeld de diagnose kanker krijgt en je toekomst ineens een stuk onzekerder kan worden? Het is enorm belangrijk om je uitvaartwensen bespreekbaar te maken.
Wensen uitvaart
‘Duw de dood niet weg en maak het bespreekbaar,’ zegt uitvaartbegeleider Pien Gouka. Ze staat altijd klaar om met jou het gesprek aan te gaan over je uitvaart. ‘Sommige mensen hebben hele specifieke wensen over hun uitvaart, dan is het natuurlijk goed om dit alvast te documenteren. Als je een heel sterk gevoel hebt bij een bepaald nummer of dol bent op een specifieke bloem, is het niet vanzelfsprekend dat iedereen er vanaf weet. Soms knippen mensen een mooie rouwtekst uit en stoppen hem ergens in een lade, zonder dat verder iemand van het bestaan weet. Als je zoiets nu al vast laat leggen, weet je zeker dat je uitvaart eruit ziet zoals jij dat graag had gewild.’
Uitvaartmogelijkheden
‘Ook als je niet precies weet wat je wilt of niet goed bekend met met de mogelijkheden, help ik je graag om daarin duidelijkheid te scheppen. Als je net de diagnose kanker hebt gekregen, ga je meestal vol in de overlevingsmodus en denk je niet aan de mogelijkheid dat je niet geneest. Dat is ook logisch en gelukkig wordt de ziekte steeds beter behandelbaar, maar het is zeker aan te raden om er toch eens bij stil te staan. Je bent dan nog in staat om helder na te denken en bewust beslissingen te maken. In een later stadium kan dat al een stuk moeilijker zijn.’
Denk jij wel eens na over je eigen uitvaart?
Zekerheid over keuzes
‘Het is niet alleen voor jezelf belangrijk, maar ook voor de nabestaanden. Zeker bij een plotseling overlijden worden families nogal eens voor het blok gezet. Ze hebben dan geen idee wat iemand wel of niet had gewild. Er zijn ook ontzettend veel vragen en keuzes om te maken. Door voor je nabestaanden een document achter te laten, is het gemakkelijker om een uitvaart in te vullen. Ze weten dan dat ze de goede keuzes maken.’
Kleine details
‘Er komt na een overlijden sowieso veel op de nabestaanden af. Kleine details die een uitvaart juist heel persoonlijk kunnen maken, gaan dan snel verloren. Ik ben wel iemand die altijd aandacht probeert te schenken aan dit soort dingen, maar er is niet altijd gelegenheid voor. Mensen staan er niet altijd voor open of ze weten het niet. Als de overledene het dan zelf al ergens benoemd heeft, komt het vanzelf aan bod.’
Passend bij de wensen van jou én je dierbaren
Pien: ‘Ik kan meedenken en je begeleiden bij alle onderdelen van je uitvaart: van de keuze voor een begrafenis of crematie tot aan de keuze voor de bloemen, het eten en drinken, muziek en de uitvaartkist. Het is ook mogelijk om dit gesprek samen met je dierbaren te voeren. Ik moedig mensen aan om hun eigen wensen en ideeën uit te voeren die passen bij hen en hun dierbaren, ook al zijn die misschien ‘anders’ of ‘vreemd’. Iedereen kan voor een uitvaart in de omgeving Dronten en de Noordoostpolder bij mij terecht. Goed om te weten is dat ik er voor iedereen ben. Dat is in het geval dat je een uitvaartverzekering hebt, maar ook wanneer je niet of ergens anders dan bij Monuta verzekerd bent. De uitvaartbekostiging doe je persoonlijk of via je verzekering, maar in alle gevallen ben je vrij in je keuze voor je uitvaartverzorger. Wil je meer weten over de verschillende mogelijkheden, dan mag je altijd vrijblijvend contact met mij opnemen.
-
Als je jong bent, denk je meestal niet veel na over de dag waarop je je laatste adem uitblaast. Voor de meeste mensen is het opbouwen van hun leven een grotere prioriteit dan het afbouwen ervan. Dat is volkomen logisch, maar toch is het verstandig om eens te kijken of je je zaken goed geregeld hebt.
-
De dood is onlosmakelijk verbonden met het leven, maar we denken er liever niet te veel over na. We schuiven dat onderwerp meestal ver voor ons uit.
-
Wanneer het einde van het leven nadert, kunnen gedachten over de eigen uitvaart naar de oppervlakte komen. Hoewel dit onderwerp voor velen gevoelig is, is het van groot belang om uw wensen duidelijk vast te leggen en te bespreken met uw naasten.
-
We verzekeren ons voor van alles en nog wat en over de ene verzekering denken we liever net wat langer na dan de andere. Toch denken en praten we liever nog niet altijd over een uitvaartverzekering. Ook al praten we er niet veel over, zo’n 70 procent van de Nederlanders heeft een uitvaartverzekering afgesloten.
-
Heb jij weleens nagedacht over rouwvervoer? Meestal wordt een rouwauto gebruikt om de overledene naar de laatste rustplaats te vervoeren, maar er zijn nog zoveel meer mogelijkheden.
-
Een groene uitvaart: waarom zou je daar, wanneer je altijd milieubewust leeft en duurzame keuzes maakt, niet voor kiezen? Er zijn veel mogelijkheden om de impact van jouw afscheid op het milieu zo klein mogelijk te maken.
-
Ooit heb je er eentje afgesloten: een uitvaartverzekering. Maar weet je eigenlijk (nog) wel voor welke soort verzekering je hebt gekozen?
-
Ieder mens is uniek en waarom zou iedere uitvaart daarom ook niet uniek zijn? Waar vroeger ‘standaard’ nog de norm was, mag een uitvaart nu bijzonder zijn. Passend bij de persoon die is overleden.
-
Als afscheidsfotograaf kan ik jou heel goed vertellen waarom je als nabestaande een afscheid moet laten vastleggen, maar het is nog beter als je hoort wat andere nabestaanden hiervan vinden. De mensen die al eerder de keuze hebben moeten maken om het afscheid van hun dierbare te laten fotograferen. Want dat is het natuurlijk. Al krijg ik ook wel eens de vraag waarom je zoiets triests zou laten fotograferen.
-
Kinderen en rouw. Dat zijn twee begrippen die je het liefst niet naast elkaar ziet staan. Kinderen zouden een onbezorgde jeugd moeten hebben en daar hoort de dood, en dus ook rouw, niet in thuis.