Een uitvaart met veel mogelijkheden
Het is fijn dat tegenwoordig iedere uitvaart uniek is, maar je moet wel weten waaruit je kunt kiezen. Het zou jammer zijn als je achteraf over mogelijkheden hoort, waarvan je het bestaan niet eens afwist. Je kunt het immers niet overdoen.
Uitvaartmogelijkheden
De tijd van de traditionele uitvaart ligt al enige tijd achter ons. Natuurlijk is een traditionele uitvaart nog steeds te verzorgen, maar door de vele mogelijkheden is er steeds meer denkbaar. Wist je dat er een tal van opties zijn waar je rekening mee kunt houden? Hierdoor krijgt elke uitvaart een persoonlijk karakter. Wij adviseren je graag in je keuzes. Kijk je mee?
Opbaren
Volgens wettelijk vastgestelde regels moeten tussen het moment van overlijden en de uitvaart minimaal 36 uur en maximaal 6 werkdagen zitten. In die periode wordt de overledene opgebaard. Dat kan bij Afscheidscentrum De Engel of Afscheidshuis De Lelie, maar je kunt er ook voor kiezen om je dierbare die laatste tijd thuis te houden. Over het algemeen wordt de overledene in de opbaarperiode gekoeld, tenzij er thanatopraxie op het lichaam is toegepast. Dit is een soort balseming waardoor het lichaam, zonder koeling, minimaal tien dagen goed blijft.
Begraven of cremeren
Wil je begraven worden of juist gecremeerd? Die keus is heel persoonlijk. Praat erover met anderen. Hun argumenten kunnen je aan het denken zetten. Of bezoek eens een open dag bij een crematorium of uitvaartcentrum. Het is goed om hier zelf over na te denken en de keus niet bij je nabestaanden neer te leggen. Een extra mogelijkheid die er in de toekomst bijkomt, is resomeren.
Uitvaartlocatie
De uitvaartdienst kan uiteraard plaatsvinden in Afscheidscentrum De Engel, de aula van een crematorium of een kerk. Maar je kunt ook iets kiezen wat meer past bij de overledene of een plek waar hij graag was: zijn favoriete café, het buurthuis, de plaatselijke voetbalkantine of heel intiem vanuit de eigen huiskamer. Zo’n vertrouwde omgeving kan een extra dimensie aan het afscheid geven.
Je kunt ook iets kiezen wat meer past bij de overledene
Rouwvervoer
Er is niets mis met de traditionele rouwauto, maar er zijn ook andere manieren om de overledene naar de laatste rustplaats te vervoeren. Zo beschikken wij over een loopkoets. Andere mogelijkheden zijn onder meer een rouwaanhangwagen, privé-auto of -boot of een bakfiets. Afhankelijk van de gemeente waar de uitvaart plaatsvindt, kunnen de regels van de Algemene Politie Verordening overigens wel verschillen. Het is goed om daar vooraf naar te informeren.
Muziek
Van klassiek tot hardrock, de muziekkeuze tijdens de uitvaart is helemaal aan jou. Het maakt de plechtigheid extra persoonlijk. Wanneer je het lastig vindt om de juiste nummers te vinden, kun je inspiratie opdoen bij de Begrafenis Top 10. Je kunt ook kiezen voor livemuziek. Regelmatig is bij ons het duo Safe & Sound aanwezig om de muzikale wensen van de nabestaanden ten gehore te brengen.
Alles opgezegd
Wist je dat er een opzegdienst is voor nabestaanden, genaamd Closure? Met Closure zeg je op één centrale plek alle abonnementen op van een dierbare. Ook een contractovername is zo geregeld. Je kunt via deze dienst ook aangeven welke accounts je wilt stopzetten op social media, vacaturesites of streamingsdiensten. En denk ook aan passen als de AH Bonuskaart of de IKEA Familypas. Een voordeel is dat je geen gebruikersgegevens, wachtwoorden of identiteitsgegevens van de nabestaande door hoeft te geven. Wel moet je ter verificatie de overlijdensakte uploaden en je als nabestaande identificeren door iDeal-transactie.
-
Wanneer het einde van het leven nadert, kunnen gedachten over de eigen uitvaart naar de oppervlakte komen. Hoewel dit onderwerp voor velen gevoelig is, is het van groot belang om uw wensen duidelijk vast te leggen en te bespreken met uw naasten.
-
We verzekeren ons voor van alles en nog wat en over de ene verzekering denken we liever net wat langer na dan de andere. Toch denken en praten we liever nog niet altijd over een uitvaartverzekering. Ook al praten we er niet veel over, zo’n 70 procent van de Nederlanders heeft een uitvaartverzekering afgesloten.
-
Heb jij weleens nagedacht over rouwvervoer? Meestal wordt een rouwauto gebruikt om de overledene naar de laatste rustplaats te vervoeren, maar er zijn nog zoveel meer mogelijkheden.
-
Een groene uitvaart: waarom zou je daar, wanneer je altijd milieubewust leeft en duurzame keuzes maakt, niet voor kiezen? Er zijn veel mogelijkheden om de impact van jouw afscheid op het milieu zo klein mogelijk te maken.
-
Ooit heb je er eentje afgesloten: een uitvaartverzekering. Maar weet je eigenlijk (nog) wel voor welke soort verzekering je hebt gekozen?
-
Ieder mens is uniek en waarom zou iedere uitvaart daarom ook niet uniek zijn? Waar vroeger ‘standaard’ nog de norm was, mag een uitvaart nu bijzonder zijn. Passend bij de persoon die is overleden.
-
Als afscheidsfotograaf kan ik jou heel goed vertellen waarom je als nabestaande een afscheid moet laten vastleggen, maar het is nog beter als je hoort wat andere nabestaanden hiervan vinden. De mensen die al eerder de keuze hebben moeten maken om het afscheid van hun dierbare te laten fotograferen. Want dat is het natuurlijk. Al krijg ik ook wel eens de vraag waarom je zoiets triests zou laten fotograferen.
-
Kinderen en rouw. Dat zijn twee begrippen die je het liefst niet naast elkaar ziet staan. Kinderen zouden een onbezorgde jeugd moeten hebben en daar hoort de dood, en dus ook rouw, niet in thuis.
-
Hoe vaak beginnen we in ons leven niet aan iets nieuws? We willen allemaal weleens iets anders of zijn toe aan iets nieuws. Soms is die drang zó sterk dat er echt iets móét veranderen en er een frisse wind door je leven moet waaien, omdat het plezier of de passie uit je leven verdwenen is.
-
Wanneer je de wens hebt om na je dood begraven te worden, kun je kiezen voor een algemene begraafplaats, maar ook voor een natuurbegraafplaats. Bij een algemene begraafplaats is er een bepaalde looptijd waarin je graf in stand wordt gehouden.