Uitvaarten en het coronavirus
De wereld ziet er momenteel even heel anders uit dan voorheen. Door het coronavirus dat zich over ons land aan het verspreiden is, zitten we allemaal in hetzelfde schuitje. Dat is heftig voor heel veel mensen, maar zeker ook voor mensen die te maken krijgen met afscheid nemen. Ineens moet ook dit anders en dat kan je diep in het gevoel raken.
Onverminderde inzet
Ook wij bij Uitvaartzorg Boerhaave leven met iedereen mee. We hopen vooral dat jullie allemaal in een goede gezondheid verkeren. Voor hen die te maken hebben met het organiseren van een uitvaart, zetten we ons onverminderd in. Net zoals bij zoveel situaties in ons dagelijks leven, zijn de mogelijkheden bij een uitvaart beperkter geworden. Maar er zijn nog steeds manieren om het afscheid vorm te geven. Wij helpen je heel graag om de opties die er nog wel zijn in kaart te brengen en deze uit te voeren. Uiteraard doen wij er alles aan om de overledene een waardig uiteinde te verzorgen.
Het loopt anders…
Als er iets is dat dit coronavirus ons leert, is het dat het leven snel anders kan lopen dan we verwachtten, en dat onze gezondheid ons belangrijkste bezit is. Nu veel mensen ziek worden en komen te overlijden, raakt het virus veel mensen op persoonlijk niveau. Om de gezondheid voor zoveel mogelijk mensen te waarborgen, moet iedereen zich aanpassen om verdere verspreiding van het virus te voorkomen. Daarom zijn er maatregelen vanuit de overheid opgesteld die invloed hebben op ons als individuen, maar ook op een uitvaart.
Zorg goed voor mensen uit de risicogroep en help elkaar op afstand
Protocol RIVM
Om verdere verspreiding van het virus tegen te gaan, volgen wij nauwkeurig het protocol van het RIVM. Ook vragen we je medewerking en begrip hiervoor. Dit protocol bestaat in het kort uit vijf pijlers.
- Er mogen beslist niet meer dan dertig personen in het gebouw aanwezig zijn.
- Geen handen schudden en fysiek contact vermijden.
- Was minimaal dertig seconden de handen bij binnenkomst en thuiskomst.
- Houd, indien mogelijk, minimaal 1,5 meter afstand in de rij.
- Hoest en nies in de elleboogholte.
Naar elkaar omkijken
Hoe groot de gevolgen zullen zijn en wanneer het gewone leven voorzichtig weer hervat kan worden, dat kunnen we nu nog niet weten. Maar wat we wel weten, is dat het nu belangrijker dan ooit is om naar elkaar om te kijken. Zorg goed voor mensen uit de risicogroep en help elkaar een handje op veilige afstand. En ook wij zullen voor je klaarstaan wanneer dat nodig is.
-
De dood is onlosmakelijk verbonden met het leven, maar we denken er liever niet te veel over na. We schuiven dat onderwerp meestal ver voor ons uit.
-
Wanneer het einde van het leven nadert, kunnen gedachten over de eigen uitvaart naar de oppervlakte komen. Hoewel dit onderwerp voor velen gevoelig is, is het van groot belang om uw wensen duidelijk vast te leggen en te bespreken met uw naasten.
-
We verzekeren ons voor van alles en nog wat en over de ene verzekering denken we liever net wat langer na dan de andere. Toch denken en praten we liever nog niet altijd over een uitvaartverzekering. Ook al praten we er niet veel over, zo’n 70 procent van de Nederlanders heeft een uitvaartverzekering afgesloten.
-
Heb jij weleens nagedacht over rouwvervoer? Meestal wordt een rouwauto gebruikt om de overledene naar de laatste rustplaats te vervoeren, maar er zijn nog zoveel meer mogelijkheden.
-
Een groene uitvaart: waarom zou je daar, wanneer je altijd milieubewust leeft en duurzame keuzes maakt, niet voor kiezen? Er zijn veel mogelijkheden om de impact van jouw afscheid op het milieu zo klein mogelijk te maken.
-
Ooit heb je er eentje afgesloten: een uitvaartverzekering. Maar weet je eigenlijk (nog) wel voor welke soort verzekering je hebt gekozen?
-
Ieder mens is uniek en waarom zou iedere uitvaart daarom ook niet uniek zijn? Waar vroeger ‘standaard’ nog de norm was, mag een uitvaart nu bijzonder zijn. Passend bij de persoon die is overleden.
-
Als afscheidsfotograaf kan ik jou heel goed vertellen waarom je als nabestaande een afscheid moet laten vastleggen, maar het is nog beter als je hoort wat andere nabestaanden hiervan vinden. De mensen die al eerder de keuze hebben moeten maken om het afscheid van hun dierbare te laten fotograferen. Want dat is het natuurlijk. Al krijg ik ook wel eens de vraag waarom je zoiets triests zou laten fotograferen.
-
Kinderen en rouw. Dat zijn twee begrippen die je het liefst niet naast elkaar ziet staan. Kinderen zouden een onbezorgde jeugd moeten hebben en daar hoort de dood, en dus ook rouw, niet in thuis.
-
Hoe vaak beginnen we in ons leven niet aan iets nieuws? We willen allemaal weleens iets anders of zijn toe aan iets nieuws. Soms is die drang zó sterk dat er echt iets móét veranderen en er een frisse wind door je leven moet waaien, omdat het plezier of de passie uit je leven verdwenen is.