Van het uitvaartcentrum naar de uitvaartlocatie
De dag van de uitvaart is aangebroken. De voorbereidingen zijn getroffen. Het is tijd om de kist van het uitvaartcentrum naar de uitvaartlocatie toe te brengen. De kist op een mooie manier vervoeren en/of zelf te dragen naar het uitvaartcentrum, wordt door veel mensen gezien als een bijzonder element van de uitvaart. Het beeld van de kist die na aankomst de zaal ingedragen wordt, zal hen nog lang bijblijven. Wat zijn de mogelijkheden bij een uitvaart op het gebied van rouwvervoer en het dragen van de kist? Uitvaartzorg Boerhaave adviseert over verschillende mogelijkheden van rouwvervoer en het dragen van de kist.
De rouwwagen
De meest voor de hand liggende optie is natuurlijk rouwvervoer met een rouwwagen. Deze auto is speciaal ingericht op het vervoeren van de kist Zelf hebben wij een zilvergrijze Mercedes en een klassieke witte Chevrolet tot onze beschikking. Een rouwauto is niet de enige manier om de overledene naar het rouwcentrum te vervoeren. Je opties in het rouwvervoer zijn uitgebreid. Je kunt je bij Uitvaartzorg Boerhaave hier over laten informeren. Ook als je nog geen idee hebt of optie voor ogen hebt, kunnen we zelf met geschikte ideeën komen. Er zijn drie manieren die steeds vaker voorkomen en net even anders zijn dan de ‘standaard’.
Een paardenkoets
Een optie is bijvoorbeeld de paardenkoets. Dit zorgt voor een heel ander aanzicht en maakt de uitvaart erg chique. Als naasten kun je zelf achter de koets aan lopen, of met een volgkoets achter de voorste paarden aan rijden. Dit is niet alleen een bijzondere manier om de kist te vervoeren, maar ook een heel erg bijzondere ervaring.
Op de boot
Bevindt de uitvaartlocatie zich in de buurt van water? Dan kan het een prachtig idee zijn om de overledene op een boot naar de locatie te vervoeren. Je kunt dan zelf ook meevaren met de kist en eventueel kunnen andere in een bootje achter de boot met de kist aanvaren. Zo vorm je gewoon een rouwstoet door de natuur of door de grachten!
De kist op een mooie manier vervoeren wordt door mensen gezien als een bijzonder element van de uitvaart
Zelf vervoeren
Je hoeft natuurlijk geen gebruik te maken van een van de professionele manieren om de kist te vervoeren. Het is namelijk ook mogelijk om zelf de kist te vervoeren. Je moet hiervoor uiteraard wel beschikking hebben over een auto waar de kist in past. De kist moet achterin de auto of wagen passen en moet afgesloten zijn, dat zijn de voorwaardes voor wanneer je zelf achter het stuur wilt kruipen. Hoe mooi is het om de overledene bijvoorbeeld in de eigen wagen naar diens laatste rustplaats te vervoeren?
Het dragen van de kist
Wanneer de kist bij de uitvaartlocatie is aangekomen, moet deze nog de zaal in gedragen worden. Er zijn enkele opties om ook dit zelf te kunnen doen. Een optie is ‘schouderen’. Meerdere mensen van ongeveer dezelfde hoogte tillen de kist naast het hoofd de zaal binnen. Dit is een eer voor de mensen die doen en wordt vaak gezien als een laatste dienst aan de overledene. ‘Schouderen’ is alleen niet geschikt om te doen. Het vergt kracht en techniek, en je hebt genoeg mensen nodig van ongeveer dezelfde lengte, zodat de kist recht de zaal ingedragen kan worden. Er zijn daarom ook andere opties. Er zijn bijvoorbeeld kisten met hendels aan de zijkant, zodat de kist langs het lichaam met gestrekte arm gedragen kan worden. Ook een rijdende baar is een mogelijkheid: de kist wordt dan door de naasten meegereden, waarbij niemand veel kracht hoeft te zetten. Een optie is niet beter dan de ander: het gaat erom wat jouw wensen zouden zijn en wat je zelf ziet zitten.
Uitvaartzorg Boerhaave: voor een waardig afscheid
Een persoonlijke, rustige en waardige uitvaart: dat is waar we bij Uitvaartzorg Boerhaave voor staan. Wij begeleiden families bij het organiseren van een uitvaart dat een mooi afscheid vormt van hun dierbare. Er zijn veel opties in uitvaartlocaties, dienst en vervoer om alle elementen van de uitvaart zo persoonlijk mogelijk te kunnen maken. Voor meer informatie kun je altijd vrijblijvend contact met een van onze uitvaartverzorgers opnemen op deze pagina.
-
De dood is onlosmakelijk verbonden met het leven, maar we denken er liever niet te veel over na. We schuiven dat onderwerp meestal ver voor ons uit.
-
Wanneer het einde van het leven nadert, kunnen gedachten over de eigen uitvaart naar de oppervlakte komen. Hoewel dit onderwerp voor velen gevoelig is, is het van groot belang om uw wensen duidelijk vast te leggen en te bespreken met uw naasten.
-
We verzekeren ons voor van alles en nog wat en over de ene verzekering denken we liever net wat langer na dan de andere. Toch denken en praten we liever nog niet altijd over een uitvaartverzekering. Ook al praten we er niet veel over, zo’n 70 procent van de Nederlanders heeft een uitvaartverzekering afgesloten.
-
Heb jij weleens nagedacht over rouwvervoer? Meestal wordt een rouwauto gebruikt om de overledene naar de laatste rustplaats te vervoeren, maar er zijn nog zoveel meer mogelijkheden.
-
Een groene uitvaart: waarom zou je daar, wanneer je altijd milieubewust leeft en duurzame keuzes maakt, niet voor kiezen? Er zijn veel mogelijkheden om de impact van jouw afscheid op het milieu zo klein mogelijk te maken.
-
Ooit heb je er eentje afgesloten: een uitvaartverzekering. Maar weet je eigenlijk (nog) wel voor welke soort verzekering je hebt gekozen?
-
Ieder mens is uniek en waarom zou iedere uitvaart daarom ook niet uniek zijn? Waar vroeger ‘standaard’ nog de norm was, mag een uitvaart nu bijzonder zijn. Passend bij de persoon die is overleden.
-
Als afscheidsfotograaf kan ik jou heel goed vertellen waarom je als nabestaande een afscheid moet laten vastleggen, maar het is nog beter als je hoort wat andere nabestaanden hiervan vinden. De mensen die al eerder de keuze hebben moeten maken om het afscheid van hun dierbare te laten fotograferen. Want dat is het natuurlijk. Al krijg ik ook wel eens de vraag waarom je zoiets triests zou laten fotograferen.
-
Kinderen en rouw. Dat zijn twee begrippen die je het liefst niet naast elkaar ziet staan. Kinderen zouden een onbezorgde jeugd moeten hebben en daar hoort de dood, en dus ook rouw, niet in thuis.
-
Hoe vaak beginnen we in ons leven niet aan iets nieuws? We willen allemaal weleens iets anders of zijn toe aan iets nieuws. Soms is die drang zó sterk dat er echt iets móét veranderen en er een frisse wind door je leven moet waaien, omdat het plezier of de passie uit je leven verdwenen is.