
Veel voorkomende misverstanden in de uitvaartbranche
Een uitvaart is iets waar je liever zo min mogelijk mee geconfronteerd wordt. Dat is waarschijnlijk ook de reden dat er nog zoveel misverstanden bestaan rond begrafenissen en crematies. En dát is juist zo jammer. Want je kunt er op een onverwacht moment mee worden geconfronteerd. Wanneer je goed geïnformeerd bent, is het dan een stuk makkelijker om de juiste keuzes te maken. Een uitvaart kun je immers niet overdoen.
Eigen keuze
Een groot misverstand wat nog steeds bij veel mensen leeft, is het feit dat je niet verplicht bent je toch de uitvaartbegeleider te wenden die je wordt aanbevolen door je uitvaartverzekeraar, het ziekenhuis of de zorginstelling. Je mag namelijk zelf bepalen welke uitvaartondernemer je de uitvaart van jouw dierbare laat verzorgen. Die keuze is helemaal vrij. Het is wél zo dat grote uitvaartmaatschappijen korting geven als zij de uitvaart mogen uitvoeren. Dat wil overigens niet automatisch zeggen dan je ook goedkoper uit bent, want de prijzen bij lokale uitvaartverzorgers liggen vaak lager.
Tijdig oriënteren
Daarom is het goed om je tijdig te oriënteren, want waarom zou je je iemand op laten dringen met wie je helemaal geen klik hebt? Vraag bekenden wie zij aanbevelen of zoek op websites wie jou wellicht aanspreken. Bij ons, de uitvaartbegeleiders van Kuipers & Pikart Uitvaartzorg, mag je altijd een afspraak maken voor een kennismakingsgesprek of meer informatie. Wij zeggen niet voor niets dat het onze missie is om een persoonlijke uitvaart te realiseren. Wij maken het verschil door aandacht te besteden aan de details én met onze persoonlijke, betrokken en warme benadering.
Wij doen er alles aan om die onzichtbare hand te zijn die jullie begeleiden in het hele proces en ondersteunen in de keuzes
Uitvaartleiders
Wij noemen ons niet voor niets uitvaartbegeleiders en niet uitvaartleiders. Dat is ook wat wij na afloop van een uitvaart dikwijls als compliment te horen krijgen. Het gaat om jou, en jouw wensen. Hoe willen jullie dat de uitvaart eruit komt te zien. Wij doen er alles aan om die onzichtbare hand te zijn die jullie begeleiden in het hele proces en ondersteunen in de keuzes. Ik vergelijk het wel eens met de witte lijnen van een voetbalveld. Wij zorgen dat de lijnen van wat wettelijk toegestaan is niet worden overschreden, maar binnen die lijnen is zóveel mogelijk!
Drie muziekstukken
Een ander veel voorkomend misverstand dat we vaak horen, is dat er tijdens een crematieplechtigheid maar drie muziekstukken ten gehore mogen worden gebracht. Niets is minder waar: al wil je er driehonderd horen. Het kan allemaal. Dan moet er alleen wel meer aulatijd worden gereserveerd, maar dat is geen probleem.
Leg je wensen vast
Er is zóveel mogelijk. Kom gewoon eens langs of neem contact op over de mogelijkheden. Je kunt je wensen zelfs al vooraf vastleggen in een wensenlijst. Dat kan je nabestaanden ontzorgen en voor rust bij jezelf zorgen. En zo’n voorbespreking is ook nog eens geheel vrijblijvend en kosteloos.
-
We verzekeren ons voor van alles en nog wat en over de ene verzekering denken we liever net wat langer na dan de andere. Toch denken en praten we liever nog niet altijd over een uitvaartverzekering. Ook al praten we er niet veel over, zo’n 70 procent van de Nederlanders heeft een uitvaartverzekering afgesloten.
-
Als afscheidsfotograaf kan ik jou heel goed vertellen waarom je als nabestaande een afscheid moet laten vastleggen, maar het is nog beter als je hoort wat andere nabestaanden hiervan vinden. De mensen die al eerder de keuze hebben moeten maken om het afscheid van hun dierbare te laten fotograferen. Want dat is het natuurlijk. Al krijg ik ook wel eens de vraag waarom je zoiets triests zou laten fotograferen.
-
Hoe vaak beginnen we in ons leven niet aan iets nieuws? We willen allemaal weleens iets anders of zijn toe aan iets nieuws. Soms is die drang zó sterk dat er echt iets móét veranderen en er een frisse wind door je leven moet waaien, omdat het plezier of de passie uit je leven verdwenen is.
-
Op een zonovergoten, windstille middag draait mijn collega Rep de zilvergrijze rouwauto de parkeerplaats op achter de school.
-
Ria overleed 14 weken na de diagnose ‘alvleesklierkanker’. Zij was toen 71 jaar en zelf een half jaar weduwe van haar Leo. De diagnose kwam als een mokerslag aan, maar sloeg haar niet uit het veld.
-
Je bent een naaste verloren en zij, of jullie, hebben gekozen voor een natuurbegraafplaats. Een mooie plek om begraven te worden en een plek waar je de overledene ook nog vaak kunt bezoeken. Met de jaargetijden zal de omgeving rondom het graf veranderen.
-
Zachte pianoklanken komen me tegemoet wanneer ik naar de woonkamer loop. Als ik binnenkom, sterven de laatste klanken weg. Ze staat op en geeft me een hand.
-
Wat beweegt iemand om een andere carrièrerichting in te slaan en uitvaartondernemer te worden?
-
Samen een dierbare herdenken kan zó belangrijk zijn. Vorig jaar leidde dat weleens tot ingrijpende beslissingen. Zo ging vroeg op een ochtend in november mijn telefoon.
-
Om er zeker van te zijn dat je later de uitvaart krijgt die je wenst, is het goed om een verzekering af te sluiten. Een uitvaartverzekering zorgt er ook voor dat je nabestaanden zo min mogelijk omkijken hebben naar het regelen van de begrafenis of crematie. Het is voor hen al moeilijk genoeg om een familielid of partner te verliezen.