uitvaart

Veel voorkomende misverstanden in de uitvaartbranche

Een uitvaart is iets waar je liever zo min mogelijk mee geconfronteerd wordt. Dat is waarschijnlijk ook de reden dat er nog zoveel misverstanden bestaan rond begrafenissen en crematies. En dát is juist zo jammer. Want je kunt er op een onverwacht moment mee worden geconfronteerd. Wanneer je goed geïnformeerd bent, is het dan een stuk makkelijker om de juiste keuzes te maken. Een uitvaart kun je immers niet overdoen.

Eigen keuze

Een groot misverstand wat nog steeds bij veel mensen leeft, is het feit dat je niet verplicht bent je toch de uitvaartbegeleider te wenden die je wordt aanbevolen door je uitvaartverzekeraar, het ziekenhuis of de zorginstelling. Je mag namelijk zelf bepalen welke uitvaartondernemer je de uitvaart van jouw dierbare laat verzorgen. Die keuze is helemaal vrij. Het is wél zo dat grote uitvaartmaatschappijen korting geven als zij de uitvaart mogen uitvoeren. Dat wil overigens niet automatisch zeggen dan je ook goedkoper uit bent, want de prijzen bij lokale uitvaartverzorgers liggen vaak lager.

Tijdig oriënteren

Daarom is het goed om je tijdig te oriënteren, want waarom zou je je iemand op laten dringen met wie je helemaal geen klik hebt? Vraag bekenden wie zij aanbevelen of zoek op websites wie jou wellicht aanspreken. Bij ons, de uitvaartbegeleiders van Kuipers & Pikart Uitvaartzorg, mag je altijd een afspraak maken voor een kennismakingsgesprek of meer informatie. Wij zeggen niet voor niets dat het onze missie is om een persoonlijke uitvaart te realiseren. Wij maken het verschil door aandacht te besteden aan de details én met onze persoonlijke, betrokken en warme benadering.

Wij doen er alles aan om die onzichtbare hand te zijn die jullie begeleiden in het hele proces en ondersteunen in de keuzes

Uitvaartleiders

Wij noemen ons niet voor niets uitvaartbegeleiders en niet uitvaartleiders. Dat is ook wat wij na afloop van een uitvaart dikwijls als compliment te horen krijgen. Het gaat om jou, en jouw wensen. Hoe willen jullie dat de uitvaart eruit komt te zien. Wij doen er alles aan om die onzichtbare hand te zijn die jullie begeleiden in het hele proces en ondersteunen in de keuzes. Ik vergelijk het wel eens met de witte lijnen van een voetbalveld. Wij zorgen dat de lijnen van wat wettelijk toegestaan is niet worden overschreden, maar binnen die lijnen is zóveel mogelijk!

Drie muziekstukken

Een ander veel voorkomend misverstand dat we vaak horen, is dat er tijdens een crematieplechtigheid maar drie muziekstukken ten gehore mogen worden gebracht. Niets is minder waar: al wil je er driehonderd horen. Het kan allemaal. Dan moet er alleen wel meer aulatijd worden gereserveerd, maar dat is geen probleem.

Leg je wensen vast

Er is zóveel mogelijk. Kom gewoon eens langs of neem contact op over de mogelijkheden. Je kunt je wensen zelfs al vooraf vastleggen in een wensenlijst. Dat kan je nabestaanden ontzorgen en voor rust bij jezelf zorgen. En zo’n voorbespreking is ook nog eens geheel vrijblijvend en kosteloos.

Datum: 28 september 2019