Verzekeringen: ken jij het verschil?
Als het goed is, heb je een verzekering afgesloten, zodat de kosten voor je begrafenis of crematie betaald worden. Daar wil je je nabestaanden immers niet mee opzadelen. Maar ben je je ervan bewust dat er twee verschillende soorten uitvaartverzekeringen zijn? Ten onrechte wordt er ook vaak nog gedacht dat de keuze van de uitvaartondernemer bepaald wordt door je verzekeraar.
Natura-uitvaartverzekering
Op het moment dat je een natura-uitvaartverzekering afsluit, bespreek je al wat er verzekerd wordt en welke zaken tijdens je uitvaart uitgevoerd worden. Daarbij kun je bijvoorbeeld denken aan de kist, de begrafenis of crematie, rouwkaarten, de rouwstoet en een overlijdensadvertentie in de krant. Bij een overlijden wordt alles geregeld wat vooraf besproken en vastgelegd is. De verzekeraar wil de uitvaart doorgaans wel zelf verzorgen of door een ondernemer waarmee wordt samengewerkt. Uiteraard heb je het recht om een andere uitvaartverzorger te kiezen, maar dan loop je wel het risico dat je moet bijbetalen.
Kapitaalverzekering
Je kunt er ook voor kiezen om bij overlijden een geldbedrag te laten uitkeren waarmee de uitvaart betaald kan worden. De hoogte van het geldbedrag wordt uiteraard van te voren vastgesteld. Omdat er tientallen jaren overheen kunnen gaan voordat er aanspraak op het bedrag wordt gemaakt, is het verstandig om het verzekerde bedrag te indexeren. Op deze manier groeit het mee met de inflatie en kostenstijgingen. Bij een kapitaalverzekering ben je helemaal vrij in de keuze van je uitvaartverzorger.
Uitvaartpolis
Zowel bij een naturaverzekering als bij een kapitaalverzekering zijn de kinderen tot hun 18e of 21e jaar bij de meeste verzekeraars gratis mee te verzekeren op de uitvaartpolis van hun ouders. Natuurlijk is het niet verplicht om jezelf daarna zelf te verzekeren, maar bedenk wel dat als jou iets overkomt, je nabestaanden voor de kosten moeten opdraaien. En die kosten kunnen flink oplopen. Een uitvaart kost in Nederland gemiddeld tussen de 7000 en 10.000 euro. Hoe langer je wacht met het afsluiten van een uitvaartverzekering, hoe hoger de premie is die je moet betalen. Er geldt zelfs een maximale leeftijd. Veel verzekeraars accepteren geen klanten die ouder zijn dan 75 jaar.
Je kunt er ook voor kiezen om bij overlijden een geldbedrag te laten uitkeren
NIVO
Hoewel het polisblad anders doet vermoeden, kun je met een NIVO polis bij elke uitvaartonderneming terecht om je uitvaart te laten verzorgen. Je hebt daar dus vrije keuze in. Op het polisblad staat altijd een uitvaartonderneming vermeld, die je bij een overlijden ‘moet’ benaderen. In de kleine lettertjes van de polis staat echter, dat je vrij bent om je eigen keuze te maken en dat het verzekerde bedrag volledig wordt uitgekeerd.
Uitvaartondernemer
Enkele grote uitvaartverzekeraars zijn zelf ook actief als uitvaartondernemer. Je mag bij een overlijden echter ook een andere uitvaartondernemer kiezen. Veel mensen weten dat niet, en dat is jammer. Het is immers fijn dat je, juist in zo’n verdrietige tijd, begeleid wordt door iemand die je zelf kiest of kent. Je mag altijd zelf je uitvaartondernemer kiezen.
-
Wanneer het einde van het leven nadert, kunnen gedachten over de eigen uitvaart naar de oppervlakte komen. Hoewel dit onderwerp voor velen gevoelig is, is het van groot belang om uw wensen duidelijk vast te leggen en te bespreken met uw naasten.
-
We verzekeren ons voor van alles en nog wat en over de ene verzekering denken we liever net wat langer na dan de andere. Toch denken en praten we liever nog niet altijd over een uitvaartverzekering. Ook al praten we er niet veel over, zo’n 70 procent van de Nederlanders heeft een uitvaartverzekering afgesloten.
-
Heb jij weleens nagedacht over rouwvervoer? Meestal wordt een rouwauto gebruikt om de overledene naar de laatste rustplaats te vervoeren, maar er zijn nog zoveel meer mogelijkheden.
-
Een groene uitvaart: waarom zou je daar, wanneer je altijd milieubewust leeft en duurzame keuzes maakt, niet voor kiezen? Er zijn veel mogelijkheden om de impact van jouw afscheid op het milieu zo klein mogelijk te maken.
-
Ooit heb je er eentje afgesloten: een uitvaartverzekering. Maar weet je eigenlijk (nog) wel voor welke soort verzekering je hebt gekozen?
-
Ieder mens is uniek en waarom zou iedere uitvaart daarom ook niet uniek zijn? Waar vroeger ‘standaard’ nog de norm was, mag een uitvaart nu bijzonder zijn. Passend bij de persoon die is overleden.
-
Als afscheidsfotograaf kan ik jou heel goed vertellen waarom je als nabestaande een afscheid moet laten vastleggen, maar het is nog beter als je hoort wat andere nabestaanden hiervan vinden. De mensen die al eerder de keuze hebben moeten maken om het afscheid van hun dierbare te laten fotograferen. Want dat is het natuurlijk. Al krijg ik ook wel eens de vraag waarom je zoiets triests zou laten fotograferen.
-
Kinderen en rouw. Dat zijn twee begrippen die je het liefst niet naast elkaar ziet staan. Kinderen zouden een onbezorgde jeugd moeten hebben en daar hoort de dood, en dus ook rouw, niet in thuis.
-
Hoe vaak beginnen we in ons leven niet aan iets nieuws? We willen allemaal weleens iets anders of zijn toe aan iets nieuws. Soms is die drang zó sterk dat er echt iets móét veranderen en er een frisse wind door je leven moet waaien, omdat het plezier of de passie uit je leven verdwenen is.
-
Wanneer je de wens hebt om na je dood begraven te worden, kun je kiezen voor een algemene begraafplaats, maar ook voor een natuurbegraafplaats. Bij een algemene begraafplaats is er een bepaalde looptijd waarin je graf in stand wordt gehouden.