Voordat het zover is…
Een overlijden is altijd hevig. In korte tijd komt er veel op je af. Het organiseren van een uitvaart en daarmee vragen als: hoe geef je de dienst vorm? Wie nodig je uit? Hoe zorg je ervoor dat het een uitvaart wordt waar je fijn en tevreden op terug kunt kijken? Maar eigenlijk zijn dat vragen waar je jezelf niet mee bezig wilt houden. Liever wil je nog bij je dierbare zijn, al is het maar een laatste keer.
Een uitvaartbegeleider helpt je om een uitvaart te organiseren waar je met een fijn gevoel op terug kunt kijken. Dat je daarin veel mogelijkheden hebt, weet Mara van Uitvaartbegeleiding Mara als geen ander. Daarom kun je ook voorafgaand aan een overlijden de wensen voor de uitvaart bespreken. `
Vooraf je wensen bespreken
‘Het kan best onwennig zijn om het voor een overlijden al over de uitvaart te hebben’, vertelt Mara. ‘Mensen praten immers niet zo graag over de dood. Toch kan het juist fijn zijn om hier alvast eens bij stil te staan. Dit geeft rust op het moment dat het overlijden wel daar is.’ Door vooraf een afspraak te maken met een uitvaartverzorger, kun je ook alvast kennismaken met de uitvaartbegeleider. ‘In die droevige periode moet er in korte tijd veel geregeld worden. Daarom is het belangrijk dat je een uitvaartverzorger hebt die bij je past’, geeft Mara aan. ‘Je kunt altijd vrijblijvend en kosteloos een afspraak maken. Dan zorgen we er samen voor dat het een herinnering wordt om te koesteren.’
Wist je dat…
… er geen goede of foute manier is om te rouwen? Dit proces is voor iedereen uniek. Het gaat ook meestal niet in een rechte lijn. Zo kan verdriet in het begin wegblijven doordat je je verdoofd voelt, kunnen de emoties daarna flink oplopen, om vervolgens weer af te nemen. Als je je even beter voelt, betekent dat niet dat je daarna geen moeilijke periodes meer mag hebben.
Wil je gratis het boekje ‘Laatste Wens’ ontvangen of geheel vrijblijvend een afspraak maken voor een gesprek? Bel dan 06-42086022 (24/7 bereikbaar) of mail naar info@uitvaartbegeleidingmara.nl. Kijk voor meer informatie op www.uitvaartbegeleidingmara.nl.
Ik heb ook veel berusting ervaren
Hoe doe je dit? Nalatenschap
Na een overlijden worden er vaak onnodige kosten gemaakt in het nalatenschap. Daar steunt Mara ook bij. ‘Van mij krijg je een checklist met acties die je kunt ondernemen na een overlijden. Ook krijg je veel informatie die je zelf kunt raadplegen. De checklist en informatie zijn natuurlijk aangepast op jouw situatie.
Over Mara
Dat het leven onverwachte wendingen kan nemen, leerde Mara Punt-de Vries al op jonge leeftijd toen ze één van haar dierbare vrienden verloor. Het plotselinge verlies was zwaar, maar ze merkte dat het fijn was om mee te denken over zijn afscheid. Ze zag in hoe belangrijk een goede uitvaart is en vanaf dat moment wist ze zeker dat ze uitvaartbegeleidster wilde worden.
Mara: ‘Daarom vind ik een persoonlijk en betrokken afscheid zo belangrijk. De dood kan heel plots en onverwachts zijn, maar het afscheid hoeft dat niet te zijn.’
‘We hebben een mooi leven gevierd’
In december appte Henk mij terwijl ik op mijn werk was. Hij voelde zich niet zo lekker en lag op bed. Daar bleek dat hij meerdere longembolieën had ontwikkeld. Het werd duidelijk dat niets meer zou helpen. Wanneer Henk en ik dachten aan het moment dat het einde zou aanbreken, dachten we altijd dat dat in een periode van crisis zou zijn. Niet nu, zo, plots.
In die laatste fase had ik al contact opgenomen met Mara op aanraden van de zaalarts. Iedereen zegt: je wordt geleefd in de periode tot een uitvaart. Er waren zoveel mensen, zoveel dingen te regelen, maar tegelijkertijd heb ik de hele tijd ook veel berusting ervaren. Dat kwam ook doordat Mara steeds duidelijk maakte wat er wanneer geregeld moest worden.
Nu kijk ik met een warm en goed gevoel op de periode terug. De uitvaart is precies zo geweest, zoals Henk was. Zes weken na de uitvaart hebben we iedereen nog een houten hartje gestuurd, naar idee van Mara. Daarop heb ik, in Henks handschrift, ‘veel liefs, Henk’ laten drukken. Toen hoorde ik van zoveel mensen hoe mooi ze het hadden gevonden, zo rustig geregeld, maar ook warm. We hebben een mooi leven gevierd.
– Masja (35)
-
Wanneer het einde van het leven nadert, kunnen gedachten over de eigen uitvaart naar de oppervlakte komen. Hoewel dit onderwerp voor velen gevoelig is, is het van groot belang om uw wensen duidelijk vast te leggen en te bespreken met uw naasten.
-
We verzekeren ons voor van alles en nog wat en over de ene verzekering denken we liever net wat langer na dan de andere. Toch denken en praten we liever nog niet altijd over een uitvaartverzekering. Ook al praten we er niet veel over, zo’n 70 procent van de Nederlanders heeft een uitvaartverzekering afgesloten.
-
Heb jij weleens nagedacht over rouwvervoer? Meestal wordt een rouwauto gebruikt om de overledene naar de laatste rustplaats te vervoeren, maar er zijn nog zoveel meer mogelijkheden.
-
Een groene uitvaart: waarom zou je daar, wanneer je altijd milieubewust leeft en duurzame keuzes maakt, niet voor kiezen? Er zijn veel mogelijkheden om de impact van jouw afscheid op het milieu zo klein mogelijk te maken.
-
Ooit heb je er eentje afgesloten: een uitvaartverzekering. Maar weet je eigenlijk (nog) wel voor welke soort verzekering je hebt gekozen?
-
Ieder mens is uniek en waarom zou iedere uitvaart daarom ook niet uniek zijn? Waar vroeger ‘standaard’ nog de norm was, mag een uitvaart nu bijzonder zijn. Passend bij de persoon die is overleden.
-
Als afscheidsfotograaf kan ik jou heel goed vertellen waarom je als nabestaande een afscheid moet laten vastleggen, maar het is nog beter als je hoort wat andere nabestaanden hiervan vinden. De mensen die al eerder de keuze hebben moeten maken om het afscheid van hun dierbare te laten fotograferen. Want dat is het natuurlijk. Al krijg ik ook wel eens de vraag waarom je zoiets triests zou laten fotograferen.
-
Kinderen en rouw. Dat zijn twee begrippen die je het liefst niet naast elkaar ziet staan. Kinderen zouden een onbezorgde jeugd moeten hebben en daar hoort de dood, en dus ook rouw, niet in thuis.
-
Hoe vaak beginnen we in ons leven niet aan iets nieuws? We willen allemaal weleens iets anders of zijn toe aan iets nieuws. Soms is die drang zó sterk dat er echt iets móét veranderen en er een frisse wind door je leven moet waaien, omdat het plezier of de passie uit je leven verdwenen is.
-
Wanneer je de wens hebt om na je dood begraven te worden, kun je kiezen voor een algemene begraafplaats, maar ook voor een natuurbegraafplaats. Bij een algemene begraafplaats is er een bepaalde looptijd waarin je graf in stand wordt gehouden.