
Wat kun je verwachten van een natuurbegraafplaats?
Voor altijd verbonden zijn met de natuur, zou jij dit willen? Een natuurbegraafplaats is een manier om dit te verwezenlijken. Het nadenken over je afscheid is niet altijd even makkelijk. Maar het uitzoeken van een rustplaats waar je binding mee hebt, zorgt voor rust bij jou en je nabestaanden. Maar wat houdt een natuurbegraafplaats eigenlijk in? En wat komt er allemaal bij kijken? Wij vertellen je hier graag meer over.
Rustplaats in de natuur
Onder een natuurbegraafplaats verstaan we een locatie in de natuur waar mensen begraven kunnen worden. De graven liggen niet in een vast patroon, in tegenstelling tot reguliere begraafplaatsen waarbij de graven vaak in rijen langs verharde paden liggen. Het graf wordt omringd door de natuur, zonder hekken of paden. Het is een vrije ruimte. Veel natuurbegraafplaatsen liggen in een bosachtig landschap. Het is daarmee een geschikte plaats als je veel binding hebt met de natuur. Een natuurbegraafplaats blijft intact en wordt dus niet na verloop van tijd ontruimd.
Milieuvriendelijk
Wanneer je het milieu altijd al belangrijk hebt gevonden, kan natuurbegraven een fijne optie zijn. Het is namelijk een duurzame manier van begraven. Dit komt doordat het begraven geen schade aan de natuur brengt. Er wordt alleen afbreekbaar materiaal gebruikt. Denk bijvoorbeeld aan natuurlijke stoffen zoals wol of linnen. Ook de kist wordt van natuurlijk afbreekbaar materiaal gemaakt, op organische basis. Wanneer de dierbaren nog een gedenkteken of grafaanduiding willen achterlaten, is dat vaak in de vorm van een boomschijf. Hier kan dan de opschrift in gemaakt worden.
Een geschenk
Soms willen dierbaren graag een geschenk achterlaten. Een speciaal gebaar om te eren en te herdenken. Maar met het oog op milieuvriendelijkheid is er bij een natuurbegraafplaats niet alles mogelijk. Kaarsen, knuffels, lijstjes of andere onafbreekbare spullen mogen niet neergelegd worden aangezien ze schade in de natuur kunnen aanrichten. Wat gelukkig wel mag, is bloemen neerleggen. Twee weken na het afscheid worden de bloemen weer meegenomen. Zo geef je de plek weer terug aan de natuur.
Bij het verzorgen van je afscheid komt er veel op je af
Het Hilligmeer
Bij Uitvaartzorg Boerhaave denken we graag mee. Zo is middenin de Drentse natuur het Hilligmeer te vinden waar ook ruimte is voor natuurbegraafplaatsen. Dit bosgebied bestaat uit groene natuur, maar er is ook water te vinden. Wanneer jij hulp nodig hebt bij het uitkiezen van je rustplaats, helpen we je graag. We denken mee met het opstellen van je laatste wensen, of begeleiden je wanneer een naaste is overleden.
Mogelijkheden bespreken
Bij het verzorgen van je afscheid komt er veel op je af. Het kan daarom zo zijn dat je vragen hebt of dat er onduidelijkheden zijn. Bij Uitvaartzorg Boerhaave ben je te allen tijde van harte welkom voor een informatief gesprek en een eerlijk advies. Het is logisch dat je niet weet wat er allemaal mogelijk is. Daarom bespreken we bijvoorbeeld mogelijkheden op het gebied van de locatie, maar ook alle andere aspecten die aanbod komen. Het is onze taak om je te ontzorgen. Dit maakt het hele proces wellicht dragelijker en makkelijk voor jou en je familie.
-
Je bent een naaste verloren en zij, of jullie, hebben gekozen voor een natuurbegraafplaats. Een mooie plek om begraven te worden en een plek waar je de overledene ook nog vaak kunt bezoeken. Met de jaargetijden zal de omgeving rondom het graf veranderen.
-
Zachte pianoklanken komen me tegemoet wanneer ik naar de woonkamer loop. Als ik binnenkom, sterven de laatste klanken weg. Ze staat op en geeft me een hand.
-
Wat beweegt iemand om een andere carrièrerichting in te slaan en uitvaartondernemer te worden?
-
Samen een dierbare herdenken kan zó belangrijk zijn. Vorig jaar leidde dat weleens tot ingrijpende beslissingen. Zo ging vroeg op een ochtend in november mijn telefoon.
-
Om er zeker van te zijn dat je later de uitvaart krijgt die je wenst, is het goed om een verzekering af te sluiten. Een uitvaartverzekering zorgt er ook voor dat je nabestaanden zo min mogelijk omkijken hebben naar het regelen van de begrafenis of crematie. Het is voor hen al moeilijk genoeg om een familielid of partner te verliezen.
-
Veel uitvaarten worden gehouden in een uitvaartcentrum. Deze locaties zijn volledig gericht op de dienst en bieden hier veel mogelijkheden in. Toch is een uitvaartcentrum niet de enige mogelijkheid om een uitvaart in de organiseren.
-
Gedurende de hele week had het pijpenstelen geregend. Ineens klaarde de lucht op en brak de zon door, toen de medewerkers van het verpleeghuis een erehaag vormden in de hal en Jaap uitgeleide deden.
-
Een overlijden is altijd hevig. In korte tijd komt er veel op je af. Het organiseren van een uitvaart en daarmee vragen als: hoe geef je de dienst vorm? Wie nodig je uit?
-
Wanneer je je de keuze voor cremeren hebt gemaakt, sta je voor een volgende keuze, namelijk wat je met je as wilt laten gebeuren. Deze keuze kan ook behoorlijk lastig zijn. Het belangrijkste is dat je een manier vindt die het beste aansluit op jouw wensen.
-
Bij een begrafenis heb je natuurlijk wel andere dingen aan je hoofd dan je garderobe, maar toch is het fijn om te weten wat er gepast is om aan te doen. Het kan namelijk lastig zijn om te kiezen wat je gaat dragen. Wat is er allemaal acceptabel en wat wordt er van je verwacht?