
Lesgeven met liefde
‘Ik weet niet meer wat ik er mee aan moet! Het is zó’n lastige klas! Ik heb vaak het zweet al op mijn handen, voordat ik de klas binnenstap.’ Floris kijkt er benauwd bij, wanneer hij dit zegt. Hij geeft les op het VMBO. De klas waarnaar hij verwijst is een brugklas waaraan hij Nederlands en geschiedenis geeft. ‘Ik ben niet de enige die last met ze heeft,’ haast hij zich te vertellen. ‘Freek en Joachim zijn echt enorme lastpakken. Geen land mee te bezeilen. Voor niemand niet!’
Geniepig obstakel
Ik sta naast hem op de gang. De eerste leerlingen komen na de leswisseling al deze kant op. Een jongen met hoogrode wangen torst een giga-rugzak mee. Hijgend laat hij deze vlak voor de deur van het leslokaal van zijn schouder glijden en verzucht: ‘Zo meester, die atlas meenemen was niet zo’n goed idee. M’n rug ligt aan gort!’ Hij schopt de tas met zijn rechtervoet over de drempel, maar intussen is hij ingehaald door een kudde klasgenoten, die over, tussen, langs en onder hem door willen. De rugzak ligt als geniepig obstakel in de weg. Een meisje valt erover en krijst: ‘Hé, gek. Wat dóe je nou?! Mafkees! Kijk mijn legging stuk. Dat ga je betalen, loser!’ Het is net alsof een onzichtbaar iemand op een fluitje heeft geblazen als sein voor de rugby-scrummage die nu volgt: een kluwen armen en benen ontwikkelt zich ter hoogte van de deuropening, met hier en daar een opgewonden lawaai-makend rood hoofd.
Strijdgewoel
Ik volg mijn innerlijke raadgever op die brult: ‘Red het vege lijf!’ en ik doe een stap opzij. Vanaf dat standpunt merk ik op hoe meester Floris zich in het strijdgewoel heeft gestort. In de ene hand een arm, in de andere een been. Donkerrood aangelopen en met een mond wijd opengesperd. Ongetwijfeld komen daar woeste kreten uit. Het effect van zijn actie is nihil, of zelfs contraproductief. Het duurt een minuut of 3, 4 voordat de kluwen uiteenrafelt en de leerlingen hun eigen schade opnemen. Een stortvloed aan schadeclaims begeleidt een hervatting van de scrummage…
NLP als verandering
De betovering, en daarmee de scrummage, wordt door een ijzingwekkende gil verbroken: ‘Hiiiii, mijn pakje chocomel is stukgegaan over mijn boeken! Gadverdamme!’ Nog voordat de leerlingen uiteindelijk foeterend, schamperend, kwaad of lachend hun weg zoeken naar een plaats, niet noodzakelijk de hunne, voegt Floris mij toe: ‘En jij denkt dat NLP hierin verandering kan aanbrengen?’ Ik zeg: ‘Nee, maar met behulp van NLP kan JIJ dat wel.’ Mijn diepzinnige antwoord gaat voor volk verloren in aanzwellend rumoer van de klas.
Ik observeer een deel van die tijd en begin dan de gereedschapskist NLP open te maken
Classwhisperer-traject
Dit alles speelde zich af in het eerste uur dat ik doorbracht op de school waar meester Floris zich nauwelijks kan staande houden. Het eerste uur van een Classwhisperer-traject. Drie weken duurt zo’n traject. Ik observeer een deel van die tijd en begin dan de gereedschapskist NLP open te maken om er dingen uit te pakken en uit te delen aan de leerkracht.
NLP-gereedschappen
In die kist zit een apart vak, waarin ‘liefde’ klaar ligt. Het is dan ook met liefde dat ik gedurende het traject Floris observeer en confronteer met de opnames die in de klas gemaakt zijn. En het is met liefde, die eerst verloren was gegaan in de stress waar een leerkracht kan kampen, dat Floris begint te kijken en te luisteren naar zijn klas. Hij pakt de NLP-gereedschappen gretig op en beoordeelt ze op hun merites. Sommige knopen aan bij zijn model van de wereld, andere (nog) niet. Hij leert, hij groeit en hij triomfeert.
Lesgeven in liefde
Het verraste me niet dat hij juist van Freek en Joachim, zijn enorme lastpakken, het meest heeft kunnen leren. Ze lopen nu hóóg weg met hun meester Floris. ‘Lesgeven met Liefde’ gaat volledig automatisch…
-
Slechthorendheid kan een belemmering vormen op de werkvloer, zelfs voor mensen die al een hoortoestel dragen. Dan is het van belang om eerst goed te inventariseren hoe de situatie op dat moment is en wat de wensen en mogelijkheden zijn.
-
Toen Jessie (36) haar vwo-diploma had behaald, wilde ze eerst een tussenjaar doen. Ze had nog geen idee wat ze wilde gaan studeren.
-
Kijk eens rond op je werk. Waarschijnlijk zie je heel veel verschillende mensen. De één druk pratend met andere collega’s, de ander rustig in een hoekje met een koptelefoon op. Als werkgever krijg je te maken met veel verschillende ‘soorten’ werknemers.
-
Dat 2022 een bewogen jaar is staat al vast! Na jarenlange lockdowns zijn we eindelijk het “nieuwe normaal” aan het gewoon worden, en onze maatschappij is wellicht onherroepelijk veranderd. Nederlanders waren de voorbije jaren gedwongen om thuis te zitten, en dat zorgde uiteraard voor heel wat opschudding in, en aandacht voor, de online wereld.
-
De afgelopen 2 jaar zijn bewogen jaren geweest doordat er veel beperkingen waren door corona. Door corona zijn we ook grotendeels thuis gaan werken en ondervonden dat dit voor veel bedrijven goed werkte. Nu de maatregelen voorbij zijn, merk je dat we weer meer teruggaan naar kantoor.
-
Verlies je ineens je baan doordat je leidinggevende je contract niet heeft verlengd? Of is samen besloten dat je er beter mee kunt stoppen? Ergens weet je ook wel dat je niet op je plek zat. Toch is het dan vaak lastig om verder te kijken, omdat je niet wil breken met het comfortabele.
-
De Azerbeidzjaanse Efendieva Sevindzj heeft een passie voor vertalen: van juridische documenten tot sprookjes, en alles ertussenin. Ze is niet alleen beëdigd tolk, maar vertaalt als kandidaat-notaris moeilijke juridische stukken naar begrijpelijke taal.
-
We hebben een roerige periode achter de rug. Misschien moest je tijdens de pandemie ineens veel thuiswerken, is de inhoud van je werkzaamheden veranderd, of ben jij zelf veranderd. Denk eens na: ben jij nog blij met je baan?
-
Als de coronaperiode ons één ding heeft laten zien, is dat er een heleboel mogelijk is wanneer het er echt op aankomt. Het werkende leven stond bij iedereen opeens op zijn kop. Kantoren die sluiten, de kinderopvang die dichtgaat, maar werk dat gewoon doorloopt.
-
Je kinder- en pubertijd is een mooie periode waarin je allerlei ervaringen opdoet. Je maakt vrienden en ontwikkelt jezelf. Daarnaast ben je aan de slag met verbreden van je kennis en verken je welk beroep je wilt doen.