Teambuilding met paarden
Wanneer je verschillende mensen samenvoegt, vormen zij niet automatisch een team. Een team fungeert op basis van vertrouwen, de juiste rolverdeling, kennis en kunde, leiderschap en communicatie. Een goed functionerend team is van grote waarde, maar ontstaat niet vanzelf. Wanneer het niet zo lekker loopt, is het goed om eens in de spiegel te kijken. Een paard kan je die spiegel voorhouden.
Janneke Bergeijk
Communiceren
Mensen communiceren op verschillende manieren met elkaar. In eerste instantie is dat natuurlijk met woorden, maar we geven elkaar ook op andere manieren signalen, bijvoorbeeld door onze lichaamstaal, het maken van oogcontact of door van gebaren.
Vechten of vluchten
Dat geldt ook voor ons gedrag in een groep. Als je het heel primitief bekijkt, vertonen we in onze contacten met anderen nog steeds, net als veel dieren, vecht- of vluchtgedrag. Het kan zijn dat jij het ‘vechttype’ bent en meteen in de defensie schiet, weerstand biedt of snel conflicten aangaat. Maar het kan ook goed zijn dat je juist het ‘vluchttype’ bent en risico’s vermijdt en veranderingen het liefst uit de weg gaat. Hoe de verschillende groepsleden reageren, heeft zijn weerslag op het team.
Teambuilding
Je kunt je voorstellen dat het in een werksituatie veel uitmaakt of het team goed op elkaar is ingespeeld. Als alle neuzen dezelfde kant opstaan, wordt er optimaal gepresteerd. Zijn er echter onderlinge spanningen, dan heeft dat zijn weerslag op het werk. Er worden meer fouten gemaakt, het ziekteverzuim is hoger en de sfeer is niet optimaal. Dat is voor jou niet leuk, maar je werkgever wordt er natuurlijk ook niet blij van.
Een paard kan je die spiegel voorhouden
Spiegel
Teambuilding kan in zo’n geval helpen om de onderlinge verstandhoudingen beter te krijgen. En hoe kun je dat beter doen dan met behulp van paardencoaching? Een paard houd je een spiegel voor. Eerlijk en zonder vooroordelen. Door het uitvoeren van simpele opdrachten en activiteiten in het bijzijn van het paard wordt duidelijk wat ieders rol binnen het team is, welke kwaliteiten iedereen toevoegt en wat het gezamenlijk doel is.
Maskers gaan af
Misschien is die ene collega die altijd zo kortaf is, juist heel erg onzeker. Tijdens zo’n sessie komt dat dan ineens naar voren. Een paard prikt namelijk meteen door maskers heen. Knelpunten worden blootgelegd en er komt meer begrip voor elkaar. Dat zie je bij mensen die al lang met elkaar samenwerken, maar ook bij mensen die bijvoorbeeld na een fusie bij elkaar worden gezet. Vooral in dat laatste geval loopt het niet meteen lekker, en dan kan teambuilding echt het verschil maken. Maar daarnaast is teambuilding ook erg leuk om te doen, wordt er veel gelachen en is de sfeer vaak ontspannen.’
Het doet wat met je
Elke keer weer zie ik prachtige dingen gebeuren. Zo komt het regelmatig voor dat ik met een groep mensen start, en hen na zo’n sessie als hecht team zie vertrekken. Het is elke keer weer bijzonder wat er gebeurt, iedere teambuilding is weer anders, maar het doet wel wat met de mensen. En dat is waar ik het voor doe.
-
Zelfliefde en zelfvertrouwen. Voor niet iedereen zijn deze begrippen vanzelfsprekend. Vooral in deze tijd waarin we ons vaak menen te moeten spiegelen aan de perfecte plaatjes op social media.
-
Als je overweegt om je om te scholen naar een carrière in de zorg, ben je vast benieuwd naar de mogelijkheden om subsidies te verkrijgen. Subsidies kunnen een waardevolle financiële steun bieden tijdens je omscholingstraject, zodat je je kunt concentreren op je opleiding zonder je zorgen te maken over de kosten.
-
Dat 2022 een bewogen jaar is staat al vast! Na jarenlange lockdowns zijn we eindelijk het “nieuwe normaal” aan het gewoon worden, en onze maatschappij is wellicht onherroepelijk veranderd. Nederlanders waren de voorbije jaren gedwongen om thuis te zitten, en dat zorgde uiteraard voor heel wat opschudding in, en aandacht voor, de online wereld.
-
Nu je hebt gesolliciteerd op die leidinggevende functie wil je je zo goed mogelijk voorbereiden op het gesprek en het assessment. Een online persoonlijkheidstest of leiderschapstest lijkt daarvoor een goed idee.
-
Slechthorendheid kan een belemmering vormen op de werkvloer, zelfs voor mensen die al een hoortoestel dragen. Dan is het van belang om eerst goed te inventariseren hoe de situatie op dat moment is en wat de wensen en mogelijkheden zijn.
-
Mensen zijn veerkrachtig. Ook als er iets heftigs gebeurt, kunnen we tegelijkertijd onze belangrijkste dagelijkse taken blijven doen. Maar soms gebeurt er iets, waardoor je uit het lood geslagen wordt.
-
Caroline (39) had een geweldig vooruitzicht. Over een halfjaar zou Yvonne, haar leidinggevende, met pensioen gaan en nu werd Caroline voorgedragen als haar opvolgster. Ze vond het geweldig. Maar aan de andere kant voelde het ook spannend.
-
Els (42) had nooit een carrièreswitch overwogen, maar na het faillissement van het IT-bedrijf waar ze als leidinggevende van haar afdeling werkte, was er veel veranderd. Er volgde een doorstart. De multinational die de vestiging mét haar werknemers had overgenomen zorgde voor veel veranderingen. Gelukkig vielen er geen ontslagen, maar de sfeer was niet te vergelijken met voorheen.
-
Familiebedrijven zijn prachtig. Ze zijn sterk maatschappelijk betrokken en zichtbaar aanwezig in de regio. Toch kunnen er ook nadelen aan kleven. Dat ondervond Edwin (36) toen hij de groothandel van zijn vader overnam.
-
Vastlopen op werk kan de beste gebeuren. Logisch, je maakt ontwikkeling door, en als je al jaren hetzelfde werk doet, kunnen de werkzaamheden niet meer aansluiten op je interesses. Maar hoe ga je vanaf dat punt verder?