teambuilding

Teambuilding met paarden

Wanneer je verschillende mensen samenvoegt, vormen zij niet automatisch een team. Een team fungeert op basis van vertrouwen, de juiste rolverdeling, kennis en kunde, leiderschap en communicatie. Een goed functionerend team is van grote waarde, maar ontstaat niet vanzelf. Wanneer het niet zo lekker loopt, is het goed om eens in de spiegel te kijken. Een paard kan je die spiegel voorhouden.

Janneke Bergeijk

Communiceren

Mensen communiceren op verschillende manieren met elkaar. In eerste instantie is dat natuurlijk met woorden, maar we geven elkaar ook op andere manieren signalen, bijvoorbeeld door onze lichaamstaal, het maken van oogcontact of door van gebaren.

Vechten of vluchten

Dat geldt ook voor ons gedrag in een groep. Als je het heel primitief bekijkt, vertonen we in onze contacten met anderen nog steeds, net als veel dieren, vecht- of vluchtgedrag. Het kan zijn dat jij het ‘vechttype’ bent en meteen in de defensie schiet, weerstand biedt of snel conflicten aangaat. Maar het kan ook goed zijn dat je juist het ‘vluchttype’ bent en risico’s vermijdt en veranderingen het liefst uit de weg gaat. Hoe de verschillende groepsleden reageren, heeft zijn weerslag op het team.

Teambuilding

Je kunt je voorstellen dat het in een werksituatie veel uitmaakt of het team goed op elkaar is ingespeeld. Als alle neuzen dezelfde kant opstaan, wordt er optimaal gepresteerd. Zijn er echter onderlinge spanningen, dan heeft dat zijn weerslag op het werk. Er worden meer fouten gemaakt, het ziekteverzuim is hoger en de sfeer is niet optimaal. Dat is voor jou niet leuk, maar je werkgever wordt er natuurlijk ook niet blij van.

Een paard kan je die spiegel voorhouden

Spiegel

Teambuilding kan in zo’n geval helpen om de onderlinge verstandhoudingen beter te krijgen. En hoe kun je dat beter doen dan met behulp van paardencoaching? Een paard houd je een spiegel voor. Eerlijk en zonder vooroordelen. Door het uitvoeren van simpele opdrachten en activiteiten in het bijzijn van het paard wordt duidelijk wat ieders rol binnen het team is, welke kwaliteiten iedereen toevoegt en wat het gezamenlijk doel is.

Maskers gaan af

Misschien is die ene collega die altijd zo kortaf is, juist heel erg onzeker. Tijdens zo’n sessie komt dat dan ineens naar voren. Een paard prikt namelijk meteen door maskers heen. Knelpunten worden blootgelegd en er komt meer begrip voor elkaar. Dat zie je bij mensen die al lang met elkaar samenwerken, maar ook bij mensen die bijvoorbeeld na een fusie bij elkaar worden gezet. Vooral in dat laatste geval loopt het niet meteen lekker, en dan kan teambuilding echt het verschil maken. Maar daarnaast is teambuilding ook erg leuk om te doen, wordt er veel gelachen en is de sfeer vaak ontspannen.’

Het doet wat met je

Elke keer weer zie ik prachtige dingen gebeuren. Zo komt het regelmatig voor dat ik met een groep mensen start, en hen na zo’n sessie als hecht team zie vertrekken. Het is elke keer weer bijzonder wat er gebeurt, iedere teambuilding is weer anders, maar het doet wel wat met de mensen. En dat is waar ik het voor doe.

Datum: 25 april 2019