Reizen in jezelf
Ze ontmoeten elkaar in het hofje tegenover mijn praktijk. Als ik aan mijn bureau zit, kan ik ze door het raam zien. Toen ik ze de eerste keer zag, inmiddels al zeker anderhalf jaar geleden, werd ik geraakt door hun verliefdheid. Meestal was de jongen er als eerste. Als het meisje kwam, gooide ze haar fiets neer en verdween ze in zijn armen, waar ze de rest van hun samenzijn ook bleef. Ze dompelden zich onder in hun verliefdheid. Er werd niet veel gesproken. Het afscheid was moeilijk: dralen, terugkomen, weggaan, zwaaien, kushandjes.
Verandering
Ze ontmoeten elkaar nog steeds in het hofje. En toch zijn het nu andere mensen. Als je ze een jaar geleden niet had gezien, zou je niet zeggen dat ze verliefd zijn. Er wordt veel besproken. Het zouden ook goede vrienden kunnen zijn. Er is iets veranderd. Zij zijn veranderd.
Ontwikkelingen
Zo gaat dat: we blijven in ons levens-leerproces niet stilstaan. We leren elke dag nieuwe dingen. We ontwikkelen (nieuwe) vaardigheden, handelingen en gedrag. En ook (nieuwe) gedachten, overtuigingen en oordelen. We ontwikkelen ons vanaf onze oorsprong door te ervaren, in de breedste zin van het woord.
Een coach kan je helpen met de reis naar jezelf
De essentie
We ervaren met al onze zintuigen: zien, horen, ruiken, proeven en voelen. Sommige ervaringen doen iets met ons: ze raken ons, er gebeurt iets ín ons. Ze voegen iets toe aan wat er al is, onze kern of ziel, en dat vormt ons. Daar kan iets moois uit ontstaan en er kan ooit iets belemmerends uit uitstaan. Weet jij nog wat echt van jou is en wat er aan toegevoegd is? En is dat wat er toegevoegd is inmiddels zó vertrouwd, dat het lijkt alsof het van jezelf is? En heb je daar last van? Weet jij wie je, in essentie, bent?
Contact met jezelf
In mijn coachpraktijk ontmoet ik dagelijks mensen die op zoek zijn naar zichzelf: ‘Wie ben ik?’. Wat de aanleiding voor de behoefte aan coaching ook is: de oorzaak zit altijd in het kwijtgeraakt zijn van de oorspronkelijke ‘ik’. Het gevoel dat je niet meer in contact bent met jezelf, dat je jezelf kwijtgeraakt bent, maakt dat je je onzeker voelt, weinig zelfvertrouwen hebt of je angstig voelt.
Pure ‘ik’
Ik begeleid mijn klanten op hun reis in zichzelf; hun reis naar hun oorspronkelijke ‘ik’. Ik zie dat mensen die zichzelf terugvinden, die weten met hun hart en hoofd wie ze zijn en die weer van zichzelf houden, zich krachtig voelen en in balans zijn. Ze nemen afscheid van hun ‘nieuwe ik’, de ‘ik’ waar (te) veel van buitenaf aan toegevoegd is en omhelzen hun oorspronkelijke ‘ik’, hun ‘pure ik’. Ze ervaren hoe mooi het leven is als je je pure ‘ik’ gevonden hebt en kunt zeggen: ‘Ik hou van mij!’
Lilian Smits
-
Je timmert al jarenlang aan de weg als ondernemer. Maar plotseling wordt er roet in het eten gegooid. Je staat voor een moeilijke keuze. Leg je je neer bij de situatie, breek je je spaarpot aan en wacht je tot alles vanzelf weer beter wordt?
-
Vorige week kwam ik Hanneke tegen. Wat zag ze er fantastisch uit! Ze straalde helemaal.
-
Wanneer je door de stad loopt en om je heen kijkt, zie je meteen dat niemand hetzelfde is. Iedereen heeft op zijn eigen manier een bepaalde uitstraling. De één loopt in een nette jas met simpele zwarte jeans, terwijl een ander straalt van kleur. Maar denk jij weleens bewust na over je uitstraling?
-
We hebben allemaal wel eens moment waarop een blik in de toekomst erg welkom zou zijn. Periodes waarin alles lijkt tegen te zitten of waarin beslissingen genomen moeten worden.
-
Veel mensen denken dat coaching of counseling iets zweverigs is. Het kan zijn dat je een verkeerd beeld hebt door social media. Maar coaching is in de meeste gevallen helemaal niet vreemd of zweverig.
-
Voor de één is het iets heel vanzelfsprekends, voor de ander is het er bijna nooit. Een gevoel van zelfvertrouwen. Cynthia (40) worstelde het grootste deel van haar leven met een tekort aan het gevoel van zelfvertrouwen.
-
Ieder mens is uniek. Gelukkig maar, want dat maakt het leven en de omgang met anderen juist zo dynamisch. Toch vind je in ieder mens ook wel gedragsstijlen terug die je van jezelf herkent.
-
Het bedrijf waar Martijn al jaren met veel plezier op de administratie werkte, was vorig jaar door de coronacrisis in grote problemen geraakt en uiteindelijk had het de deuren moeten sluiten. Sindsdien was Martijn op zoek naar een andere baan. En dat bleek niet mee te vallen.
-
Je kent ze vast wel, die mensen die schijnbaar moeiteloos van de ene naar de andere baan overstappen. Als zij solliciteren op een leuke job krijgen ze hem nog ook! Hoe anders is dat bij jou: na uren zwoegen op een sollicitatiebrief en cv, is je ‘beloning’ meestal een standaard afwijzing.
-
Onze samenleving dreigt steeds meer verdeeld te raken. Er heerst een angstcultuur waarbij groepen lijnrecht tegenover elkaar staan. Zodoende lijkt de veilige basis onder onze voeten weg te zijn. Een constant gevoel van onveiligheid neemt de overhand.