Schone lucht, schoon lichaam: boost je weerstand met oliën
Of je nu onder een risicogroep valt of niet, we kunnen allemaal wel een boost voor onze weerstand gebruiken. Maar wat kun je nog meer doen, behalve vitamines slikken, gezond eten, genoeg rusten en bewegen? Je denkt er misschien niet gelijk aan, maar ook essentiële oliën kunnen je beschermen tegen virussen. Een goede luchtkwaliteit speelt namelijk een grote rol in je gezondheid.
Antivirale eigenschappen
Studies hebben aangetoond dat essentiële oliën antibacteriële en antivirale eigenschappen hebben. Het verdampen van deze oliën zorgt ervoor dat de moleculen zich in de lucht verspreiden, wat microben zoals schimmels en bacteriën uit de weg ruimt. Dit zuivert de lucht, met gezondere luchtwegen tot gevolg. Je kunt zo vrijer ademhalen en de kans dat je ziekteverwekkende microben inademt wordt kleiner. Doordat het afweersysteem minder belast wordt, kun je je ook nog eens beter weren tegen deze ziekteverwekkers.
Luchtvervuiling
Plaatsen met veel luchtvervuiling kunnen ademhalingsklachten – en daarmee ook coronaklachten – verergeren. Dit geldt ook voor het binnenklimaat. De luchtkwaliteit in huis of op je werkplek is vaak slechter dan je denkt. Vaak zelfs slechter dan de buitenlucht. Nu je het grootste deel van de tijd binnenshuis doorbrengt, is het goed om hiervan bewust te zijn. Vocht, gebrek aan ventilatie, te veel of te weinig isolatie, huisstofmijt, sigarettenrook, chemische stoffen en microben dragen allemaal bij aan luchtvervuiling.
Je denkt er misschien niet meteen aan, maar een schone lucht speelt en grote rol in je gezondheid
Productiviteit en sfeer
Essentiële oliën zijn dus een goed idee, of je nu thuis bent of op je werkplek. Naast de voordelen voor je gezondheid, ruikt je omgeving ook nog eens lekker fris. Daarnaast verhogen bepaalde geuren de geestelijke veerkracht en productiviteit. Etherische geuren prikkelen de zintuigen en hebben zo invloed op je stemming en de sfeer, afhankelijk van welke geur je kiest. Geuren als lavendel of kamille hebben een ontspannende werking en maken je zelfs mentaal alerter, terwijl Ylang Ylang juist zorgt voor een sensuele sfeer. Oliën die voor een aangename geur zorgen én luchtzuiverend werken zijn onder andere dennenolie, eucalyptus, pepermunt, akkermunt en citrus.
Natuurlijke stoffen
Er is wel een verschil tussen echt natuurlijke oliën en oliën die alleen het etiket bevatten. Veel oliën bevatten namelijk synthetische geurstoffen. Deze laatste categorie wordt vaak verkocht onder de noemer ‘natuurlijk’, maar bevat niet dezelfde gezondheidseffecten. Bij IQ Balance zorgen we daarom dat al onze producten van de hoogst mogelijke kwaliteit zijn voorzien. Denk bijvoorbeeld aan Davos-kuurolie. Met grove dennenolie, eucalyptus, akker- en pepermuntolie is deze olie luchtzuiverend, afvoerend en ontsmettend. In een tijd waarin veel virussen in omloop zijn, is dit de ideale olie om te gebruiken. En het ruikt nog heerlijk verfrissend ook!
Etherische wonderolie
Een andere wonderolie die handig om in je medicijnkastje te hebben, is tea tree olie. De bladeren van de theeboom hebben namelijk een positief effect op bijna elk kwaaltje. Zo is vastgesteld dat deze etherische olie ontsmettende kwaliteiten bevat, die virussen, bacteriën én schimmels bestrijden. Door te inhaleren kun je verkoudheid verhelpen en uitwendig kun je hiermee wonden behandelen. Voeg bijvoorbeeld een paar druppels toe aan een (voeten)bad, luchtbevochtiger of een aromadiffuser. Of ga voor de oil pulling-methode: een mondspoeling met tea tree olie versterkt de weerstand in je mond en werkt ontstekingen en ziekteverwekkers tegen.
Over IQ Balance
Benieuwd geworden naar de natuurlijke geneeskracht van essentiële oliën? Je kunt dan bij IQ Balance terecht voor ons assortiment met hoogwaardige producten die een gezondheidsbevorderend of -ondersteunend effect hebben. Ook geven we je graag tips over hoe je jezelf het beste kunt beschermen en een betere weerstand kunt opbouwen. Neem daarom gerust contact op en wij helpen je deze tijd gezond door te komen!
-
We hebben er allemaal van tijd tot tijd last van: stress. Het woord heeft een negatieve klank, want je kunt er immers allerlei klachten door krijgen, zoals hoofdpijn, vermoeidheid, rug- en nekklachten, concentratieverlies en slapeloosheid.
-
Honing is al eeuwenlang een geliefd natuurproduct dat niet alleen heerlijk smaakt, maar ook talloze gezondheidsvoordelen biedt. Dit gouden elixer, geproduceerd door bijen, is meer dan alleen een zoetmiddel. Van culinaire toepassingen tot medicinale gebruiken, honing heeft een unieke plaats in ons dagelijks leven.
-
Naast reguliere behandelingen tegen kanker zijn er ook andere methoden die je gevecht tegen deze ziekte kunnen ondersteunen. Zelf heb je misschien ook al wel op internet rondgeneusd naar deze verschillende methodes.
-
Je hormonen hebben een groot effect op je lichamelijke én mentale gesteldheid. Niet alleen sturen de hormonen je stofwisseling, spijsvertering en orgaanfuncties aan, maar ook je emoties en gedrag. Wanneer je hormonen uit balans raken, kan het hele kaartenhuis dus omvergeblazen worden.
-
Heb jij regelmatig te maken gehad met een blaasontsteking? Dat is erg vervelend, want je hebt constant het gevoel dat je naar het toilet moet, terwijl er vaak maar weinig urine uit komt. Nog frustrerender is het wellicht om je te realiseren dat je man of vriend eigenlijk nooit een blaasontsteking heeft.
-
Bijna iedereen herkent het. Momenten waarop het je even allemaal te veel wordt. De werkdruk die je maar niet kunt loslaten, kinderen die ruziën en een partner die zijn of haar verhaal bij je kwijt moet… Plotseling overstroomt het je.
-
Na een intensieve sportsessie voel jij je weer voldaan. Tijdens je sessie heb je al aardig wat calorieën verbrand, echter weet jij wat de volgende ochtend gaat komen. Eén stap uit bed en je voelt de stramheid en pijn weer opkomen.
-
Een hele nacht slapen is niet voor iedereen vanzelfsprekend. In de maand maart staan we daarbij stil op de Internationale Dag van de Slaap.
-
Midden in de nacht word je badend in het zweet wakker. Tijdens een vergadering probeer je achteloos de druppels van je voorhoofd te vegen, maar je weet dat dat slechts een tijdelijke oplossing is.
-
Het verhaal van Mirthe (54): ‘Toen ik relatief jong was, heb ik mijn moeder verloren. Met haar heb ik dan ook nooit kunnen praten over de overgang. Dat was echt een gemis, want ik had nooit verwacht dat het me zo moeilijk zou vallen.