Pigmentvlekken? Schaam je niet langer, laat ze behandelen!
Ineens zijn ze er, pigmentvlekken op je handen of in je gezicht. Vaak lijkt het een kleine verkleuring van de huid die niet enorm opvalt. Maar in de loop van de jaren worden het er steeds meer, ze worden groter en donkerder. En vanzelf weggaan, dat doen ze niet. Velen schamen zich voor pigmentvlekken, zien het als een teken van ouderdom of slechte huidbescherming. Maar die tijd is voorbij!.
De huid creëert pigmentvlekken
Allereerst is het goed om te begrijpen waar pigmentvlekken vandaan komen. Onder normale condities produceren bepaalde huidcellen (die melanocyten heten) melanine. Dit stofje geeft een natuurlijke bescherming aan de huid. Het melanine beweegt zich omhoog richting het huidoppervlak, waar het de huid een gezonde kleur geeft. Maar soms is er op een specifieke plaats wel erg veel kleur afgegeven. Dan is er sprake van een overproductie van melanine. Dat leidt tot vlakke, donkere plekken, oftewel pigmentvlekken. De grootte en kleur hiervan variëren.
Hormonen en zonlicht
Maar waarom gaat die huid dat extra melanine produceren? Daar kunnen verschillende oorzaken aan ten grondslag liggen. Zo spelen hormonen een belangrijke rol. Onder invloed van de hormonen wordt er meer melanine aangemaakt. Zo kunnen zwangere vrouwen door hun schommelende hormonen tijdelijk last hebben van pigmentvlekjes. Maar zonlicht stimuleert de aanmaak van melanine ook, en dus hebben zonaanbidders er doorgaans meer last van. En wanneer je ouder wordt, dus logischerwijs meer zon hebt gehad, ontstaan er pigmentvlekken.
Wat doen we eraan?
Deze pigmentvlekken maken vaak dat we er ouder uitzien dan we zijn of willen zijn. Uit onderzoek blijkt bijvoorbeeld ook dat iemand met pigmentvlekken ouder wordt geschat dan iemand met alleen rimpels. Wanneer we ons storen aan onze rimpels, dan zijn er allerlei mogelijkheden om daar iets aan te kunnen doen. Maar als we van onze pigmentvlekken af willen, dan lijkt dat een stuk lastiger. De grote vraag is dus: wat doen we eraan?
Je kunt na een behandeling meteen alle activiteiten weer hervatten
Ellipse lichttherapie
Marjan van Gemerden is schoonheidsspecialist bij Vital Huidinstituut en weet het antwoord op deze vraag. Ze vertelt dat zij graag gebruik maakt van de Ellipse. ‘Dit is een lichttherapie om de huid te behandelen tegen tekenen van huidveroudering en hyperpigmentatie. Dus als behandeling voor pigmentvlekken is het heel erg geschikt. Wij werken al jaren met deze techniek, en ik ben er nog altijd meer dan tevreden mee. Sterker nog, tot op de dag van vandaag halen de resultaten van andere behandelingen het niet bij deze.’
De behandeling
Hoe een behandeling in zijn werk gaat? Er wordt een aantal stappen doorlopen. Allereerst wordt de huid goed gereinigd en daarna wordt er een laagje gel op de te behandelen plek aangebracht. Daarna worden korte lichtflitsen op die plaatsen gericht. Deze flitsen zijn warm, maar niet pijnlijk. Doordat het melanine dit licht opneemt, kan de warmte van dat licht de pigmentstructuren vernietigen. Dit gebeurt zonder dat het omliggende weefsel wordt beschadigd. Na de behandeling wordt de huid verzorgd en breng je een sunblock aan om de huid te beschermen. En je bent weer klaar om met je normale bezigheden verder te gaan!
Fris en egaal
Je hoeft dus niet thuis te herstellen, je kunt na een behandeling meteen alle activiteiten weer hervatten. Wel kan je huid er een paar dagen wat anders uitzien. De kleine, versnipperde pigmentdeeltjes bewegen namelijk geleidelijk naar het huidoppervlak, waarna het uiteindelijk verdwijnt. Na die paar dagen ziet jouw huid er weer fris en prachtig egaal uit!
Alles voor jouw huid!
Is jouw huid toe aan een boost? Bijvoorbeeld omdat je de tekenen van huidveroudering wilt aanpakken, of omdat je last hebt van huidproblemen als acne, pigmentvlekken, droogheid of roodheden? Dan ben je in de juiste handen bij de experts van Vital Huidinstituut. Al meer dan 25 jaar zet oprichtster Marjan van Gemerden zich in op het gebied van huidverbetering en huidverjonging. Omdat je kunt vertrouwen op een persoonlijke benadering en behandelingen van hoge kwaliteit, stap je altijd tevreden, ontspannen én met een verbeterde huid de deur uit. Ben je benieuwd geworden naar de Ellipse-behandeling of andere huidverzorging? Maak dan gerust een afspraak voor een (gratis) intakegesprek en kom alles te weten!
-
Het stijgen der jaren, zonschade en de invloed van hormonale veranderingen doen wat met je huid. Langzaam maar zeker zie je pigmentvlekjes verschijnen. En zitten daar ook ineens haartjes op je bovenlip?
-
Hoe krijg ik mijn pigmentvlekken weg? Als we Google automatisch laten aanvullen, zien we dat mensen rondom pigmentvlekken vooral zoeken op deze vraag. Logisch, pigmentvlekken ontsieren jouw mooie gezicht. En daar heb je geen zin in!
-
Sproetjes, zwangerschapsmasker, ouderdomsvlekken, zonschade of gewoon onregelmatige vlekken op de huid: hyperpigmentatie wordt vaak als cosmetisch storend gezien. Ook Laura (49) had last van pigmentvlekken.
-
Pigmentvlekken die ontstaan tijdens de zwangerschap worden ook wel een zwangerschapsmasker of melasma genoemd. De vlekken ontstaan op het gezicht, met name op het voorhoofd, de bovenlip, de wangen en slapen.
-
Hoe ontstaan pigmentvlekken? Pigmentvlekken kunnen ontzettend ontsierend zijn.
-
Na een lekkere middag zonnen, hopen veel mensen dat ze een bruin kleurtje krijgen. Meestal trekt dit kleurtje op den duur weer weg, maar wel kun je aan zonnen donkere plekjes overhouden. Hoewel pigmentvlekken een natuurlijke reactie zijn van de huid op zonlicht en ontstekingen, zijn veel mensen ze liever kwijt dan rijk. Meestal vind je ze namelijk op heel zichtbare plekken.
-
Bijna allemaal krijgen we vroeg of laat te maken met pigmentvlekken. Soms ontdek je na een zon- zeevakantie dat het aantal sproetjes flink is vermenigvuldigd of ontstaat er opeens een grotere pigmentvlek. Het kan karakter aan je gezicht geven, maar als het te veel overheersend aanwezig is, kan het cosmetisch storend zijn.
-
Waar één pigmentvlek vaak nog als schoonheidsvlekje gezien kan worden, kunnen meerdere pigmentvlekken al snel als vervelend worden ervaren. Begrijpelijk, want wanneer deze donkere, ontsierende vlekken goed zichtbaar zijn, wil je er het liefst zo snel mogelijk vanaf.
-
Toen je jonger was, vond je ze al verschrikkelijk. Vooral je oma had er veel op haar armen en handen. En ook op haar gezicht! De afgelopen jaren heb je ze ook bij jezelf zien verschijnen.
-
Nu het volop zomer is, geniet jij optimaal van het heerlijke warme weer en het stralende zonnetje. Heerlijk: die eindeloze middagen op het terras, die slentertochtjes over het strand en de gezellige wandelingen met je kinderen in het park. Eén ding is zeker: de zon zorgt voor een opgewekt humeur. Maar waar je niet altijd bij stilstaat, is dat de zon een minder positieve invloed heeft op jouw huid.