Pigmentvlekken? Kom er van af met een peeling!
Nu het volop zomer is, geniet jij optimaal van het heerlijke warme weer en het stralende zonnetje. Heerlijk: die eindeloze middagen op het terras, die slentertochtjes over het strand en de gezellige wandelingen met je kinderen in het park. Eén ding is zeker: de zon zorgt voor een opgewekt humeur. Maar waar je niet altijd bij stilstaat, is dat de zon een minder positieve invloed heeft op jouw huid. Zo kan het zijn dat je in de loop der jaren pigmentvlekken hebt opgelopen, bijvoorbeeld op je handen of in je gezicht. Kleine verkleuringen van de huid, die in de loop der jaren groter en donkerder kunnen worden. Misschien schaam je je voor je pigmentvlekken, en zie je ze als een teken van veroudering of van een slechte huidbescherming. Maar die tijd is gelukkig voorbij!
Pigmentvlekken: wat zijn ze precies?
Allereerst is het goed om te begrijpen waar pigmentvlekken vandaan komen. Pigmentvlekken uiten zich als donkere plekken en verkleuringen op je huid. Hoe ze precies ontstaan? Ze zijn het gevolg van overactieve pigmentcellen. Deze bevinden zich in je opperhuid (de bovenste huidlaag), en geven melanine af aan de andere huidcellen. Het gevolg hiervan is dat je huid verkleurt. De zon heeft een grote invloed op de kans op het krijgen van pigmentvlekken. Wanneer je huid wordt blootgesteld aan het zonlicht, krijgt de aanmaak van pigment namelijk een stimulans, waardoor er pigmentvlekken kunnen ontstaan. Pigmentvlekken komen voor op plekken die het vaakst worden blootgesteld aan de zon, zoals je gezicht, decolleté en handen. Er bestaan verschillende soorten pigmentvlekken. Dit zijn de meest bekende: sproeten, het zwangerschapsmasker (melasma), ouderdomsvlekken en post-inflammatoire hyperpigmentaties (deze ontstaan vaak na wondjes en puistjes). Waar sproetjes na verloop van tijd meestal wegtrekken, geldt dat helaas niet voor de andere soorten.
De behandeling: een peeling!
Om problemen als pigmentvlekken aan te pakken, bied ik in mijn praktijk voor huidtherapie paramedische behandelingen aan: speciale peelings. Deze behandelingen worden uitsluitend gegeven door de geschoolde huidtherapeuten die in mijn praktijk werkzaam zijn. De intensiteit van de peeling wordt perfect afgestemd op de behoefte van de huid, jouw wensen en de ernst van het huidprobleem. Een peeling bestaat uit verschillende ‘zuren’ die een proces van huidverbetering in gang brengen. Bij pigmentvlekken gebruiken we zuren als melkzuur. Deze zuren zorgen ervoor dat de enzymen die betrokken zijn bij de vorming van melanine in de huid afremmen. Hierdoor gaan onrustige pigmentcellen minder pigment aanmaken. Ook zorgen de zuren voor een versnelde afschilfering van de huidcellen. Het gevolg: je huid en teint worden egaler en rustiger, en de pigmentvlekken worden aanzienlijk verminderd. Bovendien zorgt de peeling ervoor dat je huid – naast gezonder – zachter, stralender en strakker wordt. Lijkt zo’n peeling jou wel wat? Dan kun je contact opnemen met mijn praktijk, en een afspraak maken. Tijdens deze afspraak bekijken de specialisten welke peeling het meest geschikt is voor jou. Daarnaast zou camouflagetherapie ook een mogelijkheid kunnen zijn: hiermee kun je zelfs de meest heftige pigmentvlekken verhullen.
Pigmentvlekken uiten zich als donkere plekken en verkleuringen op je huid
-
Het stijgen der jaren, zonschade en de invloed van hormonale veranderingen doen wat met je huid. Langzaam maar zeker zie je pigmentvlekjes verschijnen. En zitten daar ook ineens haartjes op je bovenlip?
-
Hoe krijg ik mijn pigmentvlekken weg? Als we Google automatisch laten aanvullen, zien we dat mensen rondom pigmentvlekken vooral zoeken op deze vraag. Logisch, pigmentvlekken ontsieren jouw mooie gezicht. En daar heb je geen zin in!
-
Sproetjes, zwangerschapsmasker, ouderdomsvlekken, zonschade of gewoon onregelmatige vlekken op de huid: hyperpigmentatie wordt vaak als cosmetisch storend gezien. Ook Laura (49) had last van pigmentvlekken.
-
Pigmentvlekken die ontstaan tijdens de zwangerschap worden ook wel een zwangerschapsmasker of melasma genoemd. De vlekken ontstaan op het gezicht, met name op het voorhoofd, de bovenlip, de wangen en slapen.
-
Hoe ontstaan pigmentvlekken? Pigmentvlekken kunnen ontzettend ontsierend zijn.
-
Na een lekkere middag zonnen, hopen veel mensen dat ze een bruin kleurtje krijgen. Meestal trekt dit kleurtje op den duur weer weg, maar wel kun je aan zonnen donkere plekjes overhouden. Hoewel pigmentvlekken een natuurlijke reactie zijn van de huid op zonlicht en ontstekingen, zijn veel mensen ze liever kwijt dan rijk. Meestal vind je ze namelijk op heel zichtbare plekken.
-
Bijna allemaal krijgen we vroeg of laat te maken met pigmentvlekken. Soms ontdek je na een zon- zeevakantie dat het aantal sproetjes flink is vermenigvuldigd of ontstaat er opeens een grotere pigmentvlek. Het kan karakter aan je gezicht geven, maar als het te veel overheersend aanwezig is, kan het cosmetisch storend zijn.
-
Waar één pigmentvlek vaak nog als schoonheidsvlekje gezien kan worden, kunnen meerdere pigmentvlekken al snel als vervelend worden ervaren. Begrijpelijk, want wanneer deze donkere, ontsierende vlekken goed zichtbaar zijn, wil je er het liefst zo snel mogelijk vanaf.
-
Toen je jonger was, vond je ze al verschrikkelijk. Vooral je oma had er veel op haar armen en handen. En ook op haar gezicht! De afgelopen jaren heb je ze ook bij jezelf zien verschijnen.
-
…juist, genezen! Wellicht is de term ‘pigmentvlekken’ nieuw voor je. Of je hebt er weleens van gehoord, maar weet niet wat het precies inhoudt. Let dan goed op.