Zwangerschapsmasker: zo kom je ervan af
Pigmentvlekken die ontstaan tijdens de zwangerschap worden ook wel een zwangerschapsmasker of melasma genoemd. De vlekken ontstaan op het gezicht, met name op het voorhoofd, de bovenlip, de wangen en slapen. Het merendeel van de vrouwen krijgt hiermee te maken tijdens een zwangerschap. Een zwangerschapsmasker ontstaat meestal tijdens het tweede of derde trimester en verdwijnt weer na de zwangerschap.
Uv-straling
Er zijn verschillende manieren om de kans op zwangerschapsmasker te verkleinen. Zo wordt het aangeraden om uv-straling zoveel mogelijk te vermijden. Dat geldt niet alleen voor de zon, maar ook voor de zonnebank. Probeer tijdens je zwangerschap daarom vooral in de schaduw te blijven en smeer je altijd goed in. Zo voorkom je dat een zwangerschapsmasker steeds erger wordt.
Zelf smeren
Vaak verdwijnt een zwangerschapsmasker vanzelf na de zwangerschap. Maar in sommige gevallen blijven de pigmentvlekken nog lang zichtbaar. Er zijn een aantal dingen die je zelf kunt doen. Je kunt je huid bijvoorbeeld insmeren met een vitamine C- of retinolcrème. Deze crèmes bevatten bepaalde bestanddelen die de pigmentvlekken lichter maken.
Huidspecialist
Helpt dit niet? Dan kan een huidbehandeling de oplossing bieden. Een huidspecialist kijkt eerst naar jouw huid om de juiste behandeling samen te stellen die jouw huid herstelt en verbetert. Hierbij kijken we niet alleen naar je huidtype, maar ook naar de oorzaken van het zwangerschapsmasker. Ook houden we rekening met de gevoeligheid van jouw huid.
Een huidspecialist kan helpen bij een zwangerschapsmasker
Behandelingen
Voorbeelden van behandelingen zijn een fruitzuurpeeling of een behandeling met de Dermapen. Bij een fruitzuurpeeling worden zuren op je huid aangebracht. Deze verwijderen de dode huidcellen en zorgen ervoor dat je huid herstelt. Tijdens een Dermapen behandeling maken onze specialisten met kleine naaldjes lichte beschadigingen in je huid. Hierdoor herstelt je huid en maakt deze meer collageen aan, waardoor het donkere pigment verdwijnt.
Over Utrechtse Schoonheid
Bij Utrechtse Schoonheid zijn we gespecialiseerd in het behandelen van zwangerschapsmaskers. We kijken eerst goed naar jouw huidtype en bepalen dan welke behandeling we kunnen inzetten. Zo zorgen we dat jouw huid verbetert en jij weer straalt. Kom langs of maak direct een afspraak!
-
Het stijgen der jaren, zonschade en de invloed van hormonale veranderingen doen wat met je huid. Langzaam maar zeker zie je pigmentvlekjes verschijnen. En zitten daar ook ineens haartjes op je bovenlip?
-
Hoe krijg ik mijn pigmentvlekken weg? Als we Google automatisch laten aanvullen, zien we dat mensen rondom pigmentvlekken vooral zoeken op deze vraag. Logisch, pigmentvlekken ontsieren jouw mooie gezicht. En daar heb je geen zin in!
-
Sproetjes, zwangerschapsmasker, ouderdomsvlekken, zonschade of gewoon onregelmatige vlekken op de huid: hyperpigmentatie wordt vaak als cosmetisch storend gezien. Ook Laura (49) had last van pigmentvlekken.
-
Hoe ontstaan pigmentvlekken? Pigmentvlekken kunnen ontzettend ontsierend zijn.
-
Na een lekkere middag zonnen, hopen veel mensen dat ze een bruin kleurtje krijgen. Meestal trekt dit kleurtje op den duur weer weg, maar wel kun je aan zonnen donkere plekjes overhouden. Hoewel pigmentvlekken een natuurlijke reactie zijn van de huid op zonlicht en ontstekingen, zijn veel mensen ze liever kwijt dan rijk. Meestal vind je ze namelijk op heel zichtbare plekken.
-
Bijna allemaal krijgen we vroeg of laat te maken met pigmentvlekken. Soms ontdek je na een zon- zeevakantie dat het aantal sproetjes flink is vermenigvuldigd of ontstaat er opeens een grotere pigmentvlek. Het kan karakter aan je gezicht geven, maar als het te veel overheersend aanwezig is, kan het cosmetisch storend zijn.
-
Waar één pigmentvlek vaak nog als schoonheidsvlekje gezien kan worden, kunnen meerdere pigmentvlekken al snel als vervelend worden ervaren. Begrijpelijk, want wanneer deze donkere, ontsierende vlekken goed zichtbaar zijn, wil je er het liefst zo snel mogelijk vanaf.
-
Toen je jonger was, vond je ze al verschrikkelijk. Vooral je oma had er veel op haar armen en handen. En ook op haar gezicht! De afgelopen jaren heb je ze ook bij jezelf zien verschijnen.
-
Nu het volop zomer is, geniet jij optimaal van het heerlijke warme weer en het stralende zonnetje. Heerlijk: die eindeloze middagen op het terras, die slentertochtjes over het strand en de gezellige wandelingen met je kinderen in het park. Eén ding is zeker: de zon zorgt voor een opgewekt humeur. Maar waar je niet altijd bij stilstaat, is dat de zon een minder positieve invloed heeft op jouw huid.
-
…juist, genezen! Wellicht is de term ‘pigmentvlekken’ nieuw voor je. Of je hebt er weleens van gehoord, maar weet niet wat het precies inhoudt. Let dan goed op.